Ar nukentės saugumas?

Po avarijos ekspertas man rekomendavo pakeisti automobilio dureles ir slenksčius. Žinau, kad slenksčiai yra pagrindiniai konstrukciniai (atraminiai) kėbulo karkaso tvirtumo elementai. Ar juos pakeitus (deformuotas slenksčių dalis išpjovus ir įvirinus naujas), nenukentės važiavimo saugumas? Ar serviso sąlygomis galima atstatyti pirminį kėbulo tvirtumą? Ar tokio tipo atraminių elementų pažeidimai nėra sudaužytos mašinos „kelialapis“ į sąvartyną?

Jonas iš Jurbarko

Tinkamai (laikantis visų technologinių reikalavimų) atliktas kėbulo remontas turėtų atkurti pirminius kėbulo parametrus ir išvaizdą. Visų pirma sudaužytą automobilį privalu užkelti ant kompiuterinio kėbulo tampymo (geometrijos taškų atsatymo) stendo ir milimetrų tikslumu atkurti pirminius gamyklinius parametrus.

Saugumo požiūriu beveik visada geresnis sprendimas yra išpjauti deformuotus slenksčius ir pakeisti juos naujais, o ne bandyti plaktuku lyginti sulankstytą detalę. Jei kėbulas plieninės skardos, remontas gerame servise bus atliktas tinkamai. Žinoma, jei bus laikomasi gamintojo rekomenduojamos remonto technologijos. Labai svarbu yra ir remontui naudojamų kėbulo detalių kokybė. Kai kurios iš jų, ypač pigesnės, gali būti pagamintos iš netinkamų medžiagų, kurių savybės visiškai kitokios nei gamyklų naudojamų medžiagų.

www.auto-bild.lt