Kaip pasieniečių šuo Radžas vagį sugavo

radza

Pasvalio rajone žuvo du nuo pareigūnų sprukę ir vagyste įtariami vyrai. Dar vieną su jais važiavusį asmenį surasti padėjo pasieniečių šuo Radžas.
VSAT Šiaulių rinktinės Pasvalio užkardos pasieniečiai ketvirtadienį apie 13 val. gavo informacijos, kad vienoje Pasvalio rajono Tetervinų kaimo sodyboje vaikšto įtartini asmenys.

Vietiniai gyventojai apie tai pranešė VSAT pareigūnams ir nurodė automobilio Audi A6, kuriuo atvyko vyriškiai, valstybinį numerį. Pasvalio užkardos pasieniečiai duomenų bazėje iškart patikrino pateiktus duomenis ir nustatė, kad numeris priklausė kitam automobiliui ir yra vogtas Panevėžio mieste.

Pasieniečiai apie įvykį nedelsiant informavo Pasvalio rajono policininkus, kurių prašymu operatyviai išvyko į įvykio vietą padėti policijos pareigūnams.

Vykdami į įvykio vietą Pasvalio užkardos pasieniečiai ties Ustukių kaimu Pasvalio rajone pastebėjo automobilį Audi A6, priešinga eismo juosta dideliu greičiu važiuojantį Pasvalio miesto link.

VSAT pareigūnai apsisuko, pradėjo įtariamuosius persekioti ir apie situaciją informavo kolegas policininkus.

Prie Pasvalio miesto policininkai stabdė dideliu greičiu lekiantį automobilį, tačiau automobilio vairuotojas nepakluso reikalavimui sustoti ir nuvažiavo Šiaulių kryptimi, atitrūkdamas nuo persekiojusių pareigūnų.

Vydamiesi bėglius pareigūnai Pasvalio rajone ties Migonių kaimu pastebėjo, kad minėtas automobilis yra nuvažiavęs nuo kelio ir apsivertęs, prie jo gulėjo trys vyriškiai. Vienas jų buvo sužeistas, du – žuvę.

Pareigūnai aptiko vieno žmogaus pėdsakus, vedančius link netoliese esančio miškelio. Iškart buvo iškviestas VSAT Šiaulių rinktinės kinologas su tarnybiniu šunimi Radžu. Šie atvyko į įvykio vietą ir pradėjo paiešką.

Ji truko maždaug valandą, kol miške ties Migonių kaimu Radžas lojimu pranešė, kad aptiko ieškomą asmenį. Atskubėjęs pasieniečių kinologas pamatė po medžiais pasislėpusį iš įvykio vietos pasišalinusį 26 metų vyriškį, surakino jį antrankiais ir perdavė atvykusiems Pasvalio policininkams.

Policijos duomenimis, keturi automobiliu važiavę panevėžiečiai Pasvalio rajone prieš tai buvo apvogę sodybą. Tyrimą atlieka Pasvalio policijos pareigūnai.

Nusikaltėlių siaubas

Vienas geriausių VSAT tarnybinių šunų vokiečių aviganis Radžas tarnyboje yra pasižymėjęs ne kartą. 2008 m. sausį jis sulaikė įtariamuosius nusikaltimais Latvijoje. Tąsyk Lietuvos pasieniečiai iš kolegų Latvijoje gavo skubios informacijos apie persekiojamus nusikaltėlius ir paprašė pagalbos. Latvijos pareigūnai pranešė, kad Lietuvos pusėn spruko trys persekiojami nusikaltėliai, įtarta, ginkluoti.

Numanomoje jų perėjimo į Lietuvą vietoje siena eina Mūšos upe. Tikrinant jos pakrantę kinologas su Radžu pastebėjo šviežius pėdsakus pakrantėje ir šliūžes ant upės ledo. Kaip paaiškėjo vėliau, įtariami nusikaltėliai, kuriems ant kulnų jau mynė Latvijos pareigūnai, Mūšos ledu į Lietuvą čiuožė ant pilvų, nes ledas čia nebuvo toks tvirtas, kad atlaikytų einančio žmogaus svorį.

Pėdsakais Radžas, jo šeimininkas ir dar vienas Pasvalio užkardos pasienietis nusekė į Lietuvos gilumą. Po maždaug pusantro kilometro persekiojimo jie pamatė tolėliau bėgančius tris įtariamuosius. Prisivyti vyrai leidosi bėgti dar greičiau ir nėrė į netoliese buvusį Dagių kaimą. Kinologas paleido Radžą nuo pavadžio, šis nusivijo bėglius į vieną iš kaimo sodybų, kurioje šie pasislėpė.

Sulaikomi įtariamieji priešinosi. Paaiškėjo, kad tai yra panevėžietis ir du Panevėžio rajono gyventojai. Jie buvo nesyk teisti ir gerai žinomi policijos bei VSAT pareigūnams.

Radžas taip pat yra išgelbėjęs gyvybę vienam dingusiam be žinios vyrui bei aptikęs artimųjų nesėkmingai ieškotą sušalusį, bet dar gyvą žmogų. Šis vokiečių aviganis yra aptikęs ir kelių kilogramų per sieną gabentą narkotikų krovinį.

Keturkojis nesyk yra pasižymėjęs ir tarnybinių šunų čempionatuose. 2006 m. Radžas laimėjo VSAT tarnybinių šunų narkotikų paieškos varžybas, 2007 m. tarptautiniame Baltarusijos valstybinio pasienio komiteto tarnybinių šunų meistriškumo čempionate buvo trečias.

www.auto-bild.lt