Laikas keisti padangas į žiemines

Iki lapkričio 10 dienos privalu pasikeisti padangas į žiemines. Laiku vasarinių padangų nepasikeitę vairuotojai gali sulaukti baudos iš policijos pareigūnų, o įvykus eismo įvykiui, rizikuoja prarasti teisę į draudimo bendrovės žalos atlyginimą, rašoma „Ergo Lietuva“ pranešime.

Temperatūrai nukritus žemiau 7 laipsnių Celcijaus, važinėti su vasarinėmis padangomis tampa itin pavojinga. Sukietėjęs vasarinių padangų gumos mišinys nebeužtikrina pakankamo sukibimo su kelio danga, taigi su jomis yra sunkiau pajudėti iš vietos, stabiliai įveikti posūkius, o stabdymo kelias pailgėja mažiausiai dvigubai.

„Ankstesniais metais esame užregistravę įvykių, kurių metu dėl netinkamų padangų transporto priemonės buvo sugadintos nepataisomai ir patirta žala viršijo 50 tūkst. litų. Pastebėjome, kad daugelis vairuotojų taupumo sumetimais su žieminėmis padangomis važinėjo visą vasarą“, – sakė draudimo kompanijos atstovas.

Žieminių padangų gumos mišinys nėra pritaikytas eksploatuoti, kai temperatūra yra aukšta, taigi vasaros laikotarpiu jos sparčiai dyla. Neramu, kad vairuotojai, tikėdamiesi, kad padangos per vasarą beviltiškai nenudilo, rizikuodami savo ir kitų eismo dalyvių sveikata bei turtu, pasiryš su tomis pačiomis padangomis važinėti ir žiemą.

Kelių eismo teismo taisyklėse numatyta, kad vasarinių padangų protektoriaus rašto gylis turi būti ne mažesnis kaip 1,6 mm, tuo tarpu žieminių – 3 mm.

Tam, kad vairuotojams būtų lengviau nustatyti, ar padangos atitinka techninius reikalavimus, gamintojai keliose padangos vietose protektoriaus grioveliuose įtaiso protektoriaus nusidėvėjimo indikatorius – juosteles. Jeigu protektoriaus briauna susilygina su juostele, vadinasi padangą laikas keisti. Taigi, kiekvienas vairuotojas gali nesunkiai patikrinti, ar padangų būklė atitinka keliamus reikalavimus.

www.auto-bild.lt