Susipažinkite su aristokratiško kraujo „Jaguar XK“

[imagebrowser id=75]

Daugeliui automobilių gerbėjų širdis sustojo plakus, kai 1961 m. Ženevoje buvo pristatytas naujasis Jaguar E-Type. To meto Jaguar it ryški žvaigždė suspindo tarp konkurentų. Jis buvo visiškai kitoks – neįtikėtinai tobulų proporcijų ir grakštus kaip laukinis brolis.
Šiandien kalbant apie naująjį Jaguar XK, kuris yra E-Type įpėdinis, širdis plaka jau daug ramiau. Gražus automobilis. To ir reikėjo tikėtis. Juk būtų sunku rasti bjaurų Jaguar.
Akivaizdu, kad naujasis XK kaip du vandens lašai panašus į naująjį Aston Martin automobilį. Viena vertus, tai joks sutapimas. Tiek Jaguar XK, tiek Aston Martin kūrė tas pats dizaineris – Janas Kalumas. Vis dėlto iš pirmo žvilgsnio naujokui kažko trūksta… Gal žiupsnelio savitumo?

Klasikinės proporcijos

Tačiau praėjus šiek tiek laiko, XK automobilis pradeda švytėti. Nuostabios klasikinės proporcijos – ilgas variklio dangtis ir trumpa galinė dalis, žemas kėbulas ir mielos apdailos detalės. Taip, pamažu jis pradeda kaitinti kraują.
Pagaliau ir dydis, kuriuo stebina naujasis XK: ilgis 4,79 m (pailgėjo 1,5 cm), aukštis 1,32 m (“ūgtelėjo“ 2,6 cm) bei plotis 1,89 m (“pastorėjo“ 6,4 cm). Iš tiesų neblogi duomenys – juk viduje dabar daug erdviau nei ankstesniame modelyje. Pavyzdžiui, 1,93 m ūgio žmogus tikrai patogiai įsitaiso prie vairo. Pirmtakas tokia erdve negalėjo pasigirti.

Techniniai Jaguar XK duomenys taip pat įspūdingi. Anglų milžino svoris tikrai nedidelis – vos 1595 kg. Juo labiau žinant, kad šią masę į priekį varo aštuonių cilindrų 4,2 l darbinio tūrio variklis, „išspaudžiantis“ 298 AG. Pasiekti 100 km/h greitį aristokratiško kraujo turinčiam “britui“ pakanka 6,2 sek. Dar daugiau adrenalino savininkui suteiks šiek tiek vėliau pasirodysiantis XK su 400 AG išvystančiu kompresoriniu varikliu.
Pirmasis XK modelis Lietuvą pasiekė apie 2006 metus

M.Malinauskas


pagr_

Techniniai „Jaguaro“ duomenys:
Ilgis (mm): 4791
Plotis (mm): 2070
Aukštis (mm): 1322
Durų skaičius: 3
Variklio darbinis tūris: 4,2 l
Cilindrų skaičius: 8
Pavarų dėžė: 6 laipsnių automatinė
Sukimo momentas: 411 Nm esant 4100 aps./min
Maksimalus greitis (km/h): 250
Kaina: apie 300 tūkst.

www.auto-bild.lt