Įsigaliojo nauja draudimo tvarka

Vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo suteikiama apsauga artėja prie europinio lygio. Nuo šiandien įsigalioja nauja Transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomojo draudimo tvarka. Pagal ją penkis kartus išauga draudimo sumos dėl eismo įvykio metu padarytos žalos asmeniui ir jo sveikatai, turtui ir išmokos už patirtą neturtinę žalą.

Draudimo sumos dėl žalos asmeniui ir jo sveikatai pagal naująją tvarką padidėja nuo 1,72 mln. Lt iki 8,62 mln. Lt, už automobilio padarytą žalą turtui išauga nuo 345 tūkst. Lt iki 1,72 mln. Lt, už neturtinę žalą didėja nuo 3,45 tūkst. Lt iki 8,62 tūkst. litų. Nauja tvarka bus taikoma automatiškai visoms galiojančioms TPVCA sutartims ir sutarčių perrašyti nereikės.

Šiuo draudimo patobulinimu siekiama, kad nukentėjusiems eismo įvykiuose būtų atlyginami visi patiriami nuostoliai. Iki šiol pasitaikydavo draudžiamųjų įvykių, kurių metu padarytos žalos viršydavo maksimalią draudimo sumą. „Mūsų praktikoje yra pasitaikę atvejų, kai eismo įvykių metu buvo padaroma didelė žala turtui ir iki šiol galiojusios draudimo sumos ją dengė tik iš dalies. Pavyzdžiui, vairuotojui susidūrus su traukiniu, naujam lokomotyvui buvo padaryta 600 tūkst. litų suma, o draudimas dengė tik 345 tūkst. litų. Pagal naują tvarką draudimo sumos užteks padengti ir itin brangioms transporto priemonėms padarytą žalą“, – teigia „PZU Lietuva“ produktų ir rizikos valdymo departamento direktorius Edvardas Skupas.

Įsigaliojus naujoms draudimo sumoms neapsidraudę vairuotojai lieka be padidintos draudimo apsaugos ir didėja rizika, jog sukėlus eismo įvykius jiems tektų dengti didesnius nuostolius savomis lėšomis. „PZU Lietuva“ užsakymu šių metų vasarį atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad apie 6 proc. vairuotojų svarstė galimybę atsisakyti TPVCA draudimo. „PZU Lietuva“ ekspertų teigimu, dėl suprastėjusios ekonominės situacijos antrąjį šių metų pusmetį padaugėjo vairuotojų, kurie taupo ir važinėja neapsidraudę. „Prognozuojame, kad šiuo metu Lietuvos keliais važinėja apie 100 tūkst. neapsidraudusių vairuotojų“, – teigia E. Skupas.

Anot jo, vairuoti neapsidraudus pavojinga ne tik dėl rizikos sukelti eismo įvykį ir sugadinti kitus automobilius, bet ir dėl avarijos metu padaromos žalos žmogaus sveikatai. „Dažnai apie eismo įvykių poveikį sveikatai avarijas sukėlę asmenys informuojami vėliau, nes sunkių sužalojimų pasekmės ir komplikacijos gali atsirasti ir po kelerių metų nuo avarijos, o atsakomybė ir žalos kompensavimas vis tiek tenka įvykio kaltininkui. Nuostoliai sveikatai tampa ypač aktualūs dabar, nes žmonės labiau ją vertina. Draudimo išmokos mūsų šalyje gana sparčiai artėja prie europinio lygio. Prognozuojame, kad nuostoliai už žalą sveikatai ar gyvybės netekimą kasmet augs apie 20 proc. ir ateityje susilygins su nuostoliais turtui (automobiliui), kurie iki šiol sudarė didžiąją eismo įvykių metu patirtų žalų dalį“, – teigia E. Skupas.

Anot E. Skupo, pastaraisiais mėnesiais vis daugiau vairuotojų taupo ir renkasi trumpalaikes draudimo sutartis – civilinę atsakomybę draudžia trims mėnesiams arba dar trumpesniam laikotarpiui. „Tai – irgi vienas iš galimų variantų, jei vairuotojai automobilį eksploatuoja ribotą laiką. Tačiau derėtų atsižvelgti ir į tai, kad kuo trumpesnė draudimo sutartis, tuo dažniau ją reikia atnaujinti ir tuo didesnė tikimybė, kad dalis vairuotojų kurį laiką gali važinėti be jokio draudimo dėl to, kad nepastebėjo pasibaigusio sutarties termino.

Pagal draudimo įmokas per dešimt šių metų mėnesių (sausį-spalį) TPVCAPD yra populiariausia draudimo grupė, užimanti 24,3 proc. ne gyvybės draudimo rinkos. Per dešimt šių metų mėnesių Lietuvoje buvo sudaryta 1,93 mln. draudimo sutarčių. Be to, TPVCA privalomojo draudimo sutartys sudaro 57 proc. visų šalyje sudarytų ne gyvybės draudimo sutarčių.

Per pastaruosius metus TPVCA privalomojo draudimo išmokos ir žalos nuolat augo – nuo 170,9 mln. litų 2006-aisiais iki 217,1 mln. 2007-aisiais ir 258 mln. litų 2008-aisiais. Vidutinė TPVCAPD žala 2006 m. buvo 2,56 tūkst. Lt, 2007 m. – 2,91 tūkst. Lt, o 2008 m. išaugo 12 proc. ir sudarė 3,27 tūkst. Lt. Šiais metais vidutinė žala sudaro 3384 Lt.

Per dešimt 2009 m. mėnesių „PZU Lietuva“ išmokėjo 34 mln. Lt draudimo išmokų pagal TPVCAP draudimo sutartis. Didžiausias išmokas bendrovė išmoka Lietuvos vairuotojų užsienyje sukeltų eismo įvykių žaloms kompensuoti. Viena didžiausių išmokėtų žalų užsienyje siekė 6,9 mln. Lt.

www.auto-bild.lt
Šaltinis: PZU Lietuva