Kaip atpažinti originalius žibintus?

Man reikia nusipirkti naujus žibintus VW Golf III automobiliui. Niekaip jų negaliu išsirinkti, nes man siūlo kelis produktus, kurie skiriasi žymėjimo raidėmis ir visų pirma kaina. Abu pardavėjai teigia, kad jų prekės originalios. Ką reiškia simboliai ant žibintų ir kurios detalės iš tikrųjų yra originalios?

Valdas

Europos Sąjungos reikalavimais daugiau nei prieš ketverius metus Lietuvoje įsigaliojo privalomos atsarginių detalių žymėjimo ir klasifikavimo taisyklės. Būtent todėl mūsų skaitytojo minimi žibintai yra pažymėti raidėmis. Originalios detalės žymimos “O” ir “Q” raidėmis. “O” raide pažymėtos detalės yra automobilio gamintojo detalės, o “Q” raide pažymėti žibintai yra detalės, pagamintos pagal identišką specifikaciją, tačiau išleistos kitos kompanijos pagal automobilio gamintojo užsakymą. Pagal minėtąjį klasifikatorių visos kitos detalės yra laikomos neoriginaliomis. Tačiau reikėtų išskirti detales, kurių kokybė yra panaši į originalių detalių (žymima “P” raide) ir visas likusias
detales (“Z” raidė). Detalių importuotojai dar suskirsto detales į panašios kokybės grupes, atsižvelgiant į tai, ar jos turi ispanų centro “Centro Zaragoza” (žymimos “PC” simboliu) sertifikatą, ar britų “Tatcham” sertifikatą (turi “PT”
simobolį), ar yra rekomenduojamos tik pačių gamintojų (“PJ” simbolis). Tik pačio žibinto gamintojo rekomendaciją
teturi ir “Z” raidele pažymėti produktai, tačiau tai dar visai nereiškia, kad ši detalė prastesnė negu originali. Pavyzdžiui, neoriginalūs žibintai nuo originalių tegali skirtis tik savo forma, bet kokybės požiūriu jie yra vienodai geri.

FOTO: kiekvienas automobilio žibintas turi specialų žymėjimą

www.auto-bild.lt