Ar galima maišyti stiklų ploviklius?

Baigiasi žiema, o mano garaže liko labai daug žieminio stiklų apiplovimo skysčio. Ar galima jį saugoti iki kitos žiemos, ar jam nepakenks aukšta temperatūra ir ar galima maišyti žieminį ir vasarinį skysčius?

Langų apiplovimo skysčiui pagaminti naudojama daug žaliavų, pavyzdžiui, specialios medžiagos purvui nuo langų pašalinti ir denatūruotas spiritas, kurio reikia ištirpinti plovimo skystyje esančius pigmentus ir aromatų derinius. Kadangi alkoholio žieminiuose skysčiuose yra nepalyginamai daugiau nei vasariniuose, jo nepatartina laikyti aukštesnėje nei 30 laipsnių temperatūroje, nes šis skystis paprasčiausiai pradės garuoti. Žinoma, dar reikia atsižvelgti ir į gamintoją. Kai kurie taupydami visai nededa kvapiųjų medžiagų, o kiti visiškai nenaudoja alkoholio.

Dar vienas būdas, tiesa, ne itin rekomenduotinas, žieminį skystį maišyti su vasariniu. Tokiu atveju gali kilti kitokių problemų, pavyzdžiui, skirtingų kvapiųjų medžiagų suderinamumas: jei jos nesiderins viena su kita, gali kilti nepageidaujama cheminė reakcija ir skystis pavirs tąsia koše. Maža tikimybė, kad žieminių ir vasarinių skysčių, net to paties gamintojo, kvapiosios medžiagos bus vienodos. Įsivaizduokite, kokį kvapą gausime sumaišę, tarkime, “žaliąjį obuolį” su “juodąja arbata”.

Beje, sumaišę skysčius neteksime jiems taikomos garantijos. Be to, visos pretenzijos liks nepagrįstos, jei nuo tokio mišinio bus sugadintas langų apiplovimo skysčio bakelis. Tad jei nusipirkome daugiau žieminio ploviklio, jį geriau pasaugoti kitam šaltajam sezonui. Skysčio galiojimo terminas labai priklauso nuo gamintojo ir jame panaudotų žaliavų. Prekybos vietose daugiausiai rasime ploviklių, kurie turi būti sunaudoti per dvejus metus, o iš aukščiausios kokybės medžiagų pagamintas skystis gali būti naudojamas ir trejus metus.