Ilgapirščiai vagia saugos pagalves

Vidaus reikalų ministerijos statistika atspindi, kad kasdien Lietuvoje užregistruojama apie 11 vagysčių iš transporto priemonių. Tačiau kasko draudimu neapsidraudę savininkai vagystės policijoje dažniausiai neregistruoja, tad realus jų skaičius dar didesnis. „Ergo Lietuva“ duomenimis, kas trečios vagystės iš transporto priemonių taikiniu tampa saugos pagalvės ir navigacinės sistemos.

„Naujesniame automobilyje įmontuotos gamyklinės navigacinės sistemos vagystės nuostoliai gali siekti ir 10 tūkst. litų, o dviejų saugos pagalvių vagystės vidutinė žala – 6 tūkst. litų. Tai ženkliai didesnė žala nei, pavyzdžiui, apdailos detalių ar ratlankių vagystės atveju“, – teigia Audrius Pilčicas, „Ergo Lietuva“ Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktorius.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo 1-os valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas Audrius Valeika teigia, kad į saugos pagalves ir navigacines įrangas dažniausiai kėsinasi šioje srityje besispecializuojantys vagys. „Paprastai vagis pasirenka vieną automobilio modelį, į kurį nuolatos ir taikosi. Tokie ilgapirščiai kruopščiai ruošiasi vagystei, ją detaliai suplanuoja, įsigyja specialius įsilaužimo įrankius ir sugeba saugos pagalvę ar navigacinę įrangą pavogti per 15-20 sekundžių“, – tvirtina A. Valeika.

www.auto-bild.lt