Vilniečiai raginami utilizuoti neeksploatuojamus automobilius

Vos ne kiekvieno daugiabučio kieme galime išvysti apleistą, nenaudojamą automobilį–vaiduoklį, kuris ne tik kenkia aplinkai, užima vietą aikštelėje, bet ir gali būti pavojingas kieme žaidžiantiems vaikams.

Beveik visos medžiagos, naudojamos automobilyje, yra kenksmingos.

Benzinas, dyzelinas, tepalai, variklio alyvos yra gaminami iš naftos, juose yra daug kitų cheminių priemaišų. Pavojingi gali būti ir aušinimo, langų plovimo, stabdžių skysčiai, poliravimo medžiagos, dažai ir akumuliatoriuose esančios medžiagos.

Visos šios kenksmingos medžiagos, iš automobilių patekusios į aplinką, pakliūna į dirvožemį, teršia gruntinius vandenis. Nesusigėrę skysčiai taip pat gali pakenkti gyvūnams ir žmonėms, ypač vaikams: sukelti mirtiną plaučių edemą, odos vėžį, nudeginti akis, odą, pažeisti inkstus, kasą.

Be to, daugiabučių kiemuose žaidžiantys vaikai gali susižeisti belaipiodami po apleistus automobilius: susipjaustyti į išdaužytus stiklus, metalines, surūdijusias dalis ir panašiai.

Todėl Vilniaus miesto savivaldybė, norėdama žmones apsaugoti nuo tykančių nelaimių ir išvalyti miesto aikšteles kartu su partneriais – Vilniaus eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociacija ir Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu – vykdo iki gegužės 31 d. truksiančią akciją „Daugiau erdvės kiemuose“.

Jos esmė – utilizuoti kuo daugiau neeksploatuojamų automobilių ir taip sumažinti jų keliamą pavojų, padaryti daugiau erdvės kiemo aikštelėse. Akcijos metu automobiliai yra paimami ir utilizuojami nemokamai. Vilniaus miesto gyventojams siūloma aktyviai prisidėti prie jos prisidėti vykdomos akcijos – pranešti apie tokius automobilius, paraginti jų savininkus kuo greičiau automobilį išgabenti iš kiemo.

„Visokeriopai remiame šią akciją, informuojame savo klientus ir visuomenę apie būtinybę utilizuoti nenaudojamus, apleistus automobilius. Juk daugiabučių kiemuose esantys „vaiduokliai“ ne tik kelią grėsmę aplinkai ir žmonių sveikatai, bet ir gali trukdyti įvažiuoti specialiųjų tarnybų transportui – greitosios pagalbos, gaisrininkų automobiliams“, – sako automobiliais prekiaujančios bendrovės BRC atstovė Jolita Gudynaitė.

Norint sužinoti kaip ir kur galima utilizuoti nenaudojamą automobilį, reikėtų kreiptis į Vilniaus eksploatuoti netinkamų transporto priemonių tvarkytojų asociaciją arba į savo seniūnijas, kur bus pateikta daugiau informacijos.

www.auto-bild.lt

Info: Baltijos realizacijos centras