Oro uosto buksyras – prieš ateivius

Jeigu atmenate kultinį fantastinį 1986 m. pasirodžiusį Dž.Kamerono filmą „Aliens“, tikriausiai atsiminsite ir šarvuotą transporterį, kuriuo Ripli kartu su kosminiais desantininkais kovėsi prieš pavojinguosius ateivius.

Ši fantastinė kovos mašina savo „ankstesniame gyvenime“ buvo irgi pakankamai egzotiška transporto priemonė. Tai oro uosto buksyras, naudotas buksyruoti didžiuosius lainerius Hitrou oro uoste. Devynių metrų ilgio, trijų metrų pločio agregatas buvo specialiai prikrautas balasto ir svėrė apie 70 tonų, visi keturi ratai buvo varomi ir valdomi.

Šiuos buksyrus gamino Hunslet Engine Company. Oficialus modelio pavadinimas – „Air Towing Tractor, Model ATT77“. Dar viena įdomi jo ypatybė – vairuotojo kabinos iš abiejų galų, be to, kabiną buvo galima kilstelėti beveik pusmetriu.

Filmo kūrėjai išsinuomojo jau gerokai atitarnavusį buksyrą. Kadangi patys neturėjo pakankamų galimybių perdaryti, darbai buvo atlikti kitoje firmoje. Ten pašalinus balastą, svoris sumažėjo iki 28 tonų, po to iš ketvirčio colio storio plieno buvo pagaminti „šarvai“, suteikę pažįstamą išvaizdą.

Nors ir gerokai palengvėjęs, buksyras visgi liko pakankamai neįprastas vairuoti. Tad oro uostas paskolino ir vairuotoją.

Tačiau išaiškėjo, kad šarvuotis yra didelis ir nepaslankus, sunkiai išsitenka filmavimo aikštelėje. Kai kurios scenos buvo nufilmuotos naudojant sumažintą modelį.

www.auto-bild.lt