Kaip parduoti automobilį?

Anksčiau ar vėliau ateina laikas, kai neišvengiamai tenka atsisveikinti su turima mašina ir pradėti žvalgytis kitos. Naujo automobilio paieškos dažnam pirkėjui tikras malonumas: išbandai ir apžiūri daugybę mašinų, kol išsirenki savajį svajonių žirgą. Tačiau pirmoji procedūra, kai tenka iš peties paplušėti norint parduoti turimą automobilį, dažniausiai kelia tik neigiamas emocijas ar net stresą. Kokį būdą pasirinkti, kad turimo automobilio pardavimas kainuotų kuo mažiau nervų ir pinigų?

Paslauga gali kainuoti net ir per 1000 litų

Pardavinėti automobilį galima net keliais skirtingais būdais, tik vieni jų nieko nekainuoja, o už kitus teks pakloti tikrai nemenką pinigų sumą. Brangiausiai už keturračio draugo pardavimo paslaugą lupa “BRC Autocentras”. Jei mašina bus parduota per pirmas 60 dienų, tarpininkui turėsite atseikėti net 5 proc. nuo vertės, bet ne mažiau nei 1000 Lt, jei mašiną  parduos Vilniaus prekybos aikštelės ir po 500 Lt, jei tai padarys Kauno ir Klaipėdos aikštelės. Jei per pirmas 60 dienų automobilio “neiškišite”, mokėsite ne tik minėtus mokesčius, bet  ir po 6,5 lito už kiekvieną papildomą dieną. Akivaizdu, kad galutinė suma gali susidaryti labai nemenka, todėl paslauga tinkama tik brangesnių automobilių savininkams, kurie nori  turėti kuo mažiau rūpesčių.

Už 40 litų mašiną Kauno turgaus teritorijoje galėsite palikti ne ilgiau kaip savaitę

Gerokai pigiau parduoti automobilį atsieis, jei jį nuvarysite į Kauno turgų. Už 40 litų mašiną turgaus teritorijoje galėsite palikti ne ilgiau nei savaitę. Tačiau atkreipkite domesį, kad  savaitė yra skaičiuojama nuo pirmadienio iki pirmadienio. Todėl jei atvarysite automobilį šeštadienį, tai pralaikę iki ateinančio pirmadienio vis tiek privalėsite mokėti 40 litų. Turgus  patogus dar ir tuo, kad parduodamos mašinos nereikia palikti visą savaitę – ją net ir keliskart per dieną galite atvaryti ir vėl išvaryti.

Pinigus ir laiką taupančiam šiuolaikiškam žmogui  labiausiai patiks automobilį pardavinėti internetu. Čia tikrai apstu populiarių, gausiai lankomų ar mažiau žinomų svetainių, kuriose  patalpinti skelbimą nieko nekainuoja. Kelis litus primokėti teks tik užsisakant papildomas paslaugas. Vyresnio amžiaus asmeniui, kuris “nebendrauja” su kompiuteriu gali pagelbėti  skelbimai laikraščiuose. Jie nėra brangūs (nuo 1 Lt), tačiau bėda ta, kad gana trumpai galioja. Didmiesčių vairuotojai turėtų prisiminti ir paprasčiausią skelbimą ant savo mašinos lango.  Toks bandymas parduoti automobilį nieko nekainuoja, tačiau gali tikrai duoti rezultatų. Nederėtų numoti ranka ir į, atrodytų, juokingą būdą: pamėginti pasiūlyti automobilį  draugui, pažįstamam, kaimynui ar bendradarbiui. Visiškai tikėtina, kad vienas jų gali susigundyti jūsų siūloma mašina.

Patarimai parduodantiems automobilį

Pirma taisyklė, kurią galime pavadinti auksine, yra labai paprasta: tautos geidžiamą automobilį parduosite kaip karštą bandelę. Tokių automobilių yra tikrai nemažai. Tai bet kurios  kartos VW Golf, Audi A4, Opel Astra, 3 ir 5 serijos BMW, C klasės Mercedes, Toyota Corolla bei Avensis, Mazda 3, Renault Megane bei Laguna ir t.t. Tačiau rinkoje visuomet yra  automobilių, kuriuos norint iškišti, teks gerokai paprakaituoti. Tarkime, Renault Avantime, Fiat Multipla ar įvairūs jau bankrutavusios “Rover” markės automobiliai. Trumpiau tariant,  prieš pirkdami kitą automobilį galite užduoti sau klausimą: ar aš jį lengvai parduosiu, kai norėsiu įsigyti naują mašiną? Toks, atrodytų, nekaltas klausimas ateityje gali išties gerokai  palengvinti jūsų kančias.

Kiti nemažiau svarbūs dalykai yra šie:

Parduodamas automobilis turi būti kuo geresnės būklės, o jo kaina atitikti kokybę;

prieš pasiūlydami prekę būsimam pirkėjui, nepamirškite automobilį nuplauti, išsiurbti ir sulopyti bent jau akivaizdžiausius trūkumus;

dažnam pirkėjui didelis privalumas yra ir neprirūkytas salonas.

Mindaugas Malinauskas

„AutoBild Lietuva“ 2010 Nr.14