Kur plauti automobilį?

Lygiai prieš metus atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad pigiausiai sostinės gyventojai savo automobilį anuomet būtų numaudę pasinaudoję “Plaunu pats” ir “Švaros broliai” siūlomomis  paslaugomis. Tinginiu savęs nelaikantis ir mėgstantis prie mašinos paplušėti žmogus, nuvykęs į “Plaunu pats” bei pasirinkęs visas penkias programas (nuo plovimo aukštu slėgiu iki  cheminio džiovinimo bei blizginimo), pernai būtų išleidęs 11 Lt. Šiuo atveju visas automobilio švarinimo procedūras būtų tekę atlikti pačiam.

Nemėgstantis lenkti nugaros vairuotojas už tą pačią sumą pinigų (11 Lt) galėjo pasinaudoti “Švaros brolių” paslaugomis. Čia jam būtų suteiktos iš esmės labai panašios paslaugos: nuo  plovimo aukštu slėgiu iki kėbulo vaškavimo bei sausinimo. Puiku ir tai, kad visas paslaugas už išlepusį miestietį būtų atlikęs plovyklos darbuotojas. Tiesa, reikia pasakyti, kad pasinaudoti šia pigia paslauga buvo galima tik ketvirtadieniais. Kitomis dienomis už ją “Švaros broliai” lupo 22 Lt.

Turbūt nieko nuostabaus, kad prabėgus metams pigiausias paslaugas Vilniuje siūlo vis tos pačios bendrovės. “Plaunu pats” vieno žetono kainą sumažino nuo 2,20 iki 2 litų, todėl  pasirinkus visas penkias programas vietoj buvusių 11 litų automobilio plovimui išleistumėte tik dešimt.

Atrodo nedaug, bet vis dėlto pinigai į kišenę, o ne iš jos. “Švaros broliai” pasielgė kiek kitaip. Jie vis dar taiko nuolaidą pigiausiai plovimo paslaugai, t.y. vietoj įprastai prieš krizę  buvusių 14 litų už paslaugą teks mokėti tik devynis. Šiuo atveju plovyklos darbuotojas automobilį nuplaus už jus, taćiau kėbulo nenusausins. Tai reiškia, kad iš plovyklos išvažiuosite šlapia mašina. Jei norite, kad automobilio kėbulas būtų sausas ir išvaškuotas, teks rinktis kitą programą. Bėda tik ta, kad šios paslaugos kaina pakilo – vietoj buvusių 11 teks atseikėti 15  Lt.

Atkreipkite dėmesį ir į tai, kad tokios šios programos kainos galioja tik ketvirtadienį. Įprastą dieną teks traukti daugiau pinigų – net 22 Lt.

Storiausią begemoto odą užsidėję sėdi degalinių operatoriai. Čia kainos per metus neaptirpo nei per vieną centą. Tai reiškia, kad už paslaugas teks mokėti tiek pat ir gana brangiai.   Nesunku suskaičiuoti, kad vykti į degalinių plovyklas apsimoka tik labai skubančiam arba pinigų netaupančiam vairuotojui. Priešingu atveju geriau pasinaudoti konkurentų  paslaugomis.

Plauti galima ne bet kur

Dažnas mūsų šalies vairuotojas savo keturratį žirgą plauna tiesiog nuosavo namo, sodo ar kaimo sodybos kieme. Pasitaiko net ir tokių žmonių, kurie plauti automobilį įsigudrina prie  ežerų, upių ar kitų vandens telkinių. Dauguma vairuotojų tikrai žino: plauti automobilį prie vandens telkinių draudžiama, tačiau kad to daryti nevalia net nuosavo namo, sodo ar kaimo  sodybos kieme, žino nedaugelis. Pasirodo, nuosavame kieme plauti mašinos negalima net paprastu vandeniu, ką jau kalbėti apie specialius cheminius priedus. Norint plauti automobilį  savo kieme, teks įsirengti vos ne specialią plovyklą: su asfaltuotu pagrindu ir plovimo atliekas kaupiančiais ar juos filtruojančiais įrenginiais. Nesilaikantys šių taisyklių piliečiai gali būti baudžiami 200–500, o pareigūnai – 300–600 Lt dydžio bauda.

Mindaugas Malinauskas

„AutoBild Lietuva“ 2010 Nr.15