Geriausias Roko ir Ingos Lipeikių sezonas

Vienu šūviu – du zuikiai

Rokas Lipeikis su dukra Inga tik pirmadienį sugrįžo iš Saaremaa (Estija), kur vyko tradicinis, jau 43-čią kartą surengtas automobilių ralis, kuriame dalyvavo net 146 ekipažai iš Estijos, Suomijos, Norvegijos, Švedijos, Rusijos, Latvijos, Ukrainos, Italijos ir Lietuvos. Per dvi dienas ralio dalyviams teko įveikti 14 greičio ruožų, kurių bendras ilgis – 110 km. Varžybų finišą pasiekė 85 ekipažai, tarp jų – ir panevėžiečiai.

Nors ralį laimėjo itin gerai jam pasirengęs ir krūvą pinigų į varžybas investavęs,  triskart Norvegijos čempionų Madso Ostbergo ir Jono Anderssono ekipažas, vairavęs „Subaru Impreza WRC12B“ automobilį, ralio baigme labiausiai džiaugėsi panevėžiečiai.

R. Lipeikis su Inga Lipeikyte, vairavę „Mitsubishi Lancer Evo VIII“ automobilį, užtikrintai laimėjo E12 klasės sportininkų ginčą, o bendrojoje ralio „Saaremaa 2010“ įskaitoje klasifikuoti devintoje vietoje.

Būtent ši pozicija šalies ralio veteranui R. Lipeikiui ir jam talkinusiai I. Lipeikytei garantavo NEZ čempionų laurus ir Baltijos pirmenybių antrųjų prizininkų titulus 4WD automobilių įskaitoje. Lietuvos atstovai NEZ čempionate, kuris startavo vasario mėnesį Norvegijoje ir kuriame varžėsi devynių šalių sportininkai, o jį sudarė net 9 etapų varžybos, iš viso surinko 71 tašką ir vos vieno taško persvara aplenkė itin tituluotus, jau minėtus M. Ostbergą ir J. Anderssoną.

Trečiąją prizinę vietą iškovojo sidabro medalių laimėtojų tėvynainiai, norvegai Sveinungas Bieltvedas ir Rogeris Eilertsenas, vairavę „Subaru Impreza“ ir surinkę 54 įskaitinius taškus.

„Reikėjo matyti M. Ostbergo ir J. Anderssono veidus, kai mes su Inga, stovėdami ant aukščiausiojo nugalėtojų pakylos laiptelio, pasveikinome tituluotuosius varžovus su antrąja vieta… – negalėdamas paslėpti šypsenos pasakoja R. Lipeikis. – Norvegijos lenktynininkai kultūringi, jie mus irgi sveikino su pergale, tačiau lietuvių akibrokštas jiems buvo daugiau nei netikėtas. Lyg perkūnas iš šaltos Norvegijos padangės.“

R. Lipeikis pagarbiai atsiliepia apie savą komandą WRC automobilių ralio čempionate turinčius ir dažnai ten startuojančius tituluotus bei labai turtingus, negailinčius pamėgtam sportui pinigų, norvegus. Pranokti tokius varžovus – dviguba garbė. Juk ne kasdien ekipažai iš Lietuvos laimi FIA rengiamą čempionatą.

Pakabintą šalmą teko nukabinti

Tituluoto ir dideliu stabilumu garsėjančio sportininko pasiekimų galerijoje negali nestebinti dar vienas faktas. Geriausių sezono rezultatų R. Lipeikis pasiekė… paskelbęs apie savo sportinės karjeros pabaigą. Pasibaigus 2009-ųjų sportiniam sezonui, R. Lipeikis viešai patikino kabinąs savo lenktyninį šalmą ant vinies. Tačiau žodžio neištesėjo. Šiemet jis vėl išvairavo visiems ralio mėgėjams puikiai pažįstamą, įsimenančiomis spalvomis ir dideliu „Egzotikos“ logotipu paženklintą jau ne pirmos jaunystės „Mitsubishi Lancer Evo VIII“. Nukabino šalmą, išvairavo automobilį ir visiems varžovams eilinį kartą įrodė dar turįs ganėtinai parako, o ambicijas grindžiąs ne tuščiais pažadais, bet patirtimi, aukštu meistriškumu, atkaklumu bei užsispyrimu.

„Kad vėl grįžau į trasas, kurių taip ir nebuvau palikęs, kalta mano dukra ir šturmanė Inga. Tai ji mane įkalbėjo nemesti pamėgtos sporto šakos ir dar vieną sezoną lenktyniauti. Matyt, kažką jautė, o nuojauta moteris retai apgauna“, – teigia R. Lipeikis, neslėpdamas pasitenkinimo sėkmingai susiklosčiusiu sezonu ir gerai atliktu darbu.

Beje, vertinant Ingos nuojautą ir iniciatyvą grąžinti tėvą į trasas, verta prisiminti ir jos pačios atsiradimo automobilių sporte aplinkybes. Vienai iš trijų Roko dukterų šturmanės vietą lėmė ne geriau parengti ar išmokti namų darbai, o burtai. Ingai jie buvo pranašiški, tarsi tramplinas į profesionalų sportą, kuris visų pirma – didelis ir kruopštus darbas. Priedo, ir labai atsakingas, neatleidžiantis menkiausių aplaidumo, neatidumo apraiškų.

„Saaremoje mūsų ekipažo tik per plauką irgi neištiko kelto „Lisco Glorija“ katastrofa, – gerai pasibaigusiomis lenktynėmis intriguoja R. Lipeikis. – Mat mechanikai beskubėdami užmiršo užsukti degalų bako dangtį, o išvažiavus į greičio ruožą salone pajutome ne tik aštrų besikaupiančio specifinio benzino tvaiką, bet ir limpančią sportinę avalynę prie jo ištirpdytų grindų dažų… Per automobilio dugne esančius nesandarumus ypač degus sportinis benzinas tekėjo ant duslintuvo. Tikras stebuklas, kad neužsidegėme ir nesprogome…“

Nors ir įtikinama pergalė šalies ralio čempionate irgi nebuvo rožėmis klota. „Regis, kad likimas dar eilinį kartą mus egzaminavo,- braukdamas prakaitą nuo kaktos po pergalingo „Žemaitijos rudens“ ralio finišo, teigė jo laimėtojas R. Lipeikis, finišą kirtęs su nuleistu ratu. – Jeigu ši problema būtų buvusi rimtesnė, mūsų visas triūsas galėjo nueiti niekais,“ – prisiminė lenktynininkas.

R. Lipeikis – vienas iš nesiveržiančių į užsienio trasas Lietuvos ralistų. Tik pastaraisiais metais jis aktyviai dalyvauja kaimyninės Latvijos automobilių ralio čempionate. Pernai jis iškovojo pergalę Latvijos taurės įskaitoje, o šiemet – vicečempiono titulą.

Pasak sportininko, jam visuomet buvę ir yra svarbiau įrodyti pranašumą savame kieme ir džiuginti savo šalies žiūrovus, o ne kautis kažkur kitur, kur esi mažiau žinomas. Kita vertus, R. Lipeikis – garsus verslininkas, Lipeikio įmonės „Egzotika“ savininkas ir vadovas, tad verslo reikalai, užimantys ypatingai daug laiko, neleidžia ilgesniam laikui atitrūkti nuo pagrindinės veiklos.

Todėl paklaustas apie kitų, 2011-ųjų sportinį sezoną ir planus, R. Lipeikis teigia, jog planų bent kol kas neturįs.

Tačiau kas žino, kas gali garantuoti, kad žiemos pusnimis nuslydus saulės spinduliams, ralio veterano vėl nepavilios pirmasis žiemos ralis, ženklinantis ir naujo sezono pradžią? Jo gerbėjai tiki, kad Roko laukia dar vienas, ne mažiau įspūdingas sezonas.

Neabejoti tuo skatina ir sportininko pasiekimai.

  • Panevėžietis Rokas Lipeikis – Lietuvos ir Latvijos automobilių sporto meistras
  • Debiutavo 1996 metais žiemos ralyje „Visaginas 1996“
  • Per visus savo 15 sezonų nepraleido nė vieno Lietuvos automobilių ralio čempionato etapo varžybų
  • Pradedant nuo 1998 m. „Kauno rudens“ ralio R. Lipeikis pasiekė visų iš eilės šalies čempionatų (72 etapų) varžybų finišą, todėl jam pagrįstai priklauso visų laikų stabiliausio Lietuvos lenktynininko titulas
  • Devynis kartus paeiliui iškovojo šalies automobilių ralio čempiono titulą, tame tarpe septynis kartus tapo bendrosios įskaitos nugalėtoju
  • Lenktynininko sportinių trofėjų kolekcijoje – daugiau nei 250 įvairiausių taurių ir kitokių apdovanojimų, tame tarpe net penkios Lietuvos Respublikos Prezidento taurės
  • 2005 m. automobilių ralyje debiutavo ir viena iš trijų R. Lipeikio dukterų – septyniolikmetė Inga, kuri jau po pirmojo sezono iškovojo Lietuvos automobilių ralio absoliučios čempionės titulą
  • 2009 m. I. Lipeikytė dar kartą pakartojo šį laimėjimą. Tai pirmoji ir kol kas vienintelė moteris, Lietuvoje pasiekusi tokių rezultatų
  • Geriausias Roko ir Ingos Lipeikių sportinis sezonas – ką tik pasibaigęs. 2010 metais jie kovėsi net keturiais frontais. Ekipažas laimėjo Tarptautinės automobilių federacijos (FIA) rengiamą Šiaurės Europos šalių (NEZ) automobilių ralio čempionatą ir šalies pirmenybes, o Baltijos šalių ir Latvijos čempionatuose užėmė antrąsias vietas

Visus Bonus

www.auto-bild.lt