Automobilių turgūs atsigauna

Lietuvos automobilių turgūs, išgyvenę sunkius 2008–2009 metus, džiaugiasi atsigaunantys. Tiesa, dabartiniai pardavimo skaičiai toli gražų nesiekia 2006–2007 metų apyvartos, bet pragiedrulių padangėje daugėja.

Naudoto automobilio Lietuvos gyventojai dažniausiai ieško internete. Čia jų dairomasi ne tik lietuviškuose puslapiuose, tarp kurių populiariausi www.autoplius.lt ir www.autogidas.lt, bet ir vokiškuose www.autoscout24.de ar www.mobile.de. Tuo tarpu daugelis jau žino, kad savarankiškai nuvykę į tolimą svečią šalį automobilį ras tikrai ne pigiau nei Lietuvoje, o dažniausiai – dar ir brangiau. Išimtis galioja nebent ketinantiems įsigyti išskirtinį, r

etą ir nepigų egzempliorių.

Svarbu paminėti, kad po kai kuriose Europos valstybėse vykdytos akcijos, kai už metalo laužui priduotą automobilį buvo skiriama kompensacija, jose gerokai apmažėjo nebrangių naudotų mašinų pasiūla. Ypač tai pasakytina apie Vokietiją, iš kurios į Lietuvą atkeliaudavo daugiausiai naudotų mašinų. Ką sako profesionalai?

Gariūnų automobilių turgavietę Vilniuje eksploatuojančios UAB “Geruda” technikos direktorius Algirdas Milčiūnas teigė, kad nuo 2010 metų vidurio jaučiamas automobilių prekybos pagyvėjimas. Jei automobilių prekeiviai  dar metų pradžioje kalbėjo apie žlugusį verslą, tai dabar prekyba atsigavo. Šiuo metu Gariūnų turgavietės aikštelėse siūloma apie 3500 automobilių, kuriais daugiausiai domisi kazachai, kirgizai, baltarusiai. Aikštelės atviros visą savaitę nuo ryto iki vakaro, išskirtinių turgaus dienų nėra.

Kaip teigė UAB “Varanas”, eksploatuojančios Kauno automobilių turgų, direktorius Valentinas Naujanis, 20 hektarų plote esančių aikštelių teritorija yra didžiausia Europoje. Šiuo metu čia kasdien galima apžiūrėti apie 6000 mašinų. Įmonės vadovas taip pat patvirtino, kad jau nuo vasaros pradžios naudotų automobilių parduodama gerokai daugiau. Kauno turgų jis išskyrė kaip gyvą – jei, pavyzdžiui, Vilniaus Gariūnų ar Marijampolės prekyvietėse dažniausiai rasi parduodamą automobilį su savininko kontaktiniu telefono numeriu, laikinojoje sostinėje prekyba vyksta gyvai – tai taip pat privalumas.

Kaune pagrin

dinės “turgaus dienos” – antradienis ir šeštadienis. Antradieniais čia dažniausiai lankosi baltarusiai, nes Lietuvoje įsigytais automobiliais savaitgalį jie prekiauja savo šalyje. Taip pat šią savaitės dieną mašinos  dažniau perkamos urmu, t.y. tiesiog nuo tralų ir iškart po kelis. Pavieniai pirkėjai – lietuviai, lenkai, latviai, estai – į šį turgų užsuka šeštadienį. Netrūksta Kaune ir pirkėjų iš Kazachstano bei Kirgizijos, kuriuos turguje  sutiksime bet kurią savaitės dieną. Pasirodo, du trečdaliai visų Lietuvoje parduotų naudotų automobilių keliauja toliau į Rytus, tad nenuostabu, kad nemažą pirkėjų dalį sudaro Azijos šalių piliečiai.

Sostinėje įsikūrusios UAB “Autardas”, prekiaujančios naudotais automobiliais, direktorius Ričardas Rimkus mūsų žurnalui sakė, kad nemaža dalis naudotus automobilius perkančių lietuvių tiesiog negauna banko paskolos įsigyti brangesnę mašiną išperkamosios nuomos būdu. Tad sunkmečiu taupę ir nepirkę automobilių, juodai dienai slėptus pinigėlius dabar ryžtasi išleisti naujesniam automobiliui, kainuojančiam nuo 8000 iki 10 000 litų. Taip pat įmonės vadovas pastebėjo, kad nenaujų mašinų kainos, palyginti su praėjusiais metais, išaugo net 20–30 procentų.

Perspektyvos ir išvados

Šių metų vasaros viduryje Rusijoje, Kazachstane ir Baltarusijoje įsigaliojo bendra Muitų sąjunga. Tiesa, iki kitų metų liepos 1 dienos dabar mūsų šalyje aktyviai automobilius perkantiems kazachams ir baltarusiams yra  įvestos mokestinės lengvatos.

Vėliau už įvežamus nenaujus automobilius mokesčiai drastiškai išaugs – už apie 5000 eurų kainuojantį dešimties metų automobilį teks sumokėti beveik tiek pat mokesčių. Nors labai realu, kad tie patys rusai gali sumažinti dabar galiojančius didel

ius muitus įvežamiems naudotiems automobiliams. Tai juos spaudžia padaryti Pasaulinė prekybos organizacija (PPO), narystės kurioje siekia Rusija. Tačiau lietuvių prekeivių tai labai negąsdina, nes  jie turi daug įdirbio naudotų

automobilių pardavimo rinkoje, tad čia jie tikrai nepražus – taip mano beveik kiekvienas kalbintas naudotų automobilių pardavimo verslu mūsų šalyje užsiimantis žmogus.

Populiariausieji

Paklausiausi yra dyzeliniai Opel, Audi, VW modeliai, mėgstami ir nebrangūs prancūzai – šių mašinų dažniausiai dairomasi Tauragės automobilių turguje. Kazachams ir kirgizams dyzelinių mašinų neįsiūlysi, bet jiems galima  lengvai parduoti galingą benzininį Mercedes su V8 varikliu. Taip pat azijiečiai vertina šviesesnių spalvų automobilius. Kaimynai baltarusiai noriai perka dyzelines mašinas, bet jie dažniau dairosi tamsių ar sidabrinių atspalvių. Populiariausi vokiški automobiliai – Passat, Golf ar A6. Paklausūs ir nebrangūs Opel markės modeliai, tarp kurių bene populiariausias yra dyzelinis Opel Astra. Pirkėjai iš Baltijos šalių vertina ir japoniškas markės –  ypač Toyota ar Subaru.

Pardavimo statistika

2009 metais per 11 mėn esių buvo įregistruoti 118 873 naudoti automobiliai. Tuo tarpu 2010 metais per tokį patį laikotarpį nenaujų mašinų įregistruota net 139 992, t.y. 17,8 proc. daugiau. Neoficialiais duomenimis, apie  70 proc. į Lietuvą įvežamų naudotų autom

obilių iškeliauja į Azijos šalis, Baltarusiją, Lenkiją, Estiją, Latviją.

Pagrindinės automobilių turgavietės Lietuvoje

Šiais laikais vadinamąsias turgaus dienas, kada pirkėjai į turgų atvykdavo konkrečią savaitės dieną, išstūmė nuolatinės automobilių pardavimo aikštelės, kuriose esančius automobilius galima rasti ir internetiniuose  puslapiuose. Žemiau nurodome aikšteles, kuriose rasite didžiausią naudotų mašinų pasirinkimą.

Vilniaus Gariūnų automobilių

turgus (Gariūnų g. 49, Vilnius)

Tel.: (8–5) 264 10 28

Aikštelių darbo laikas: pirmadieniais–sekmadieniais nuo 7 iki 19 val.

www.gac.lt

Kauno automobilių

turgus (Taikos pr. 135 B)

Tel.: (8–37) 35 38 76, 35 38 76

Aikštelių darbo laikas: pirmadieniais–sekmadieniais nuo 8 iki 18 val. (šeštadieniais nuo 6 iki 18 val.)

http://www.kaunoturgus.lt/

Marijampolės automobilių pardavimo aikštelė (Gamyklų g. 9)

Tel.: (8–699) 73 455

Aikštelių darbo laikas: pirmadienis–sekmadienis nuo 8 iki 17 val.

Tel.: (8–389) 61 991

Aikštelės darbo laikas: pirmadieniais–sekmadieniais nuo 6 iki 19 val.

Tauragėje yra per dešimt automobilių pardavimo aikštelių, dirbančių visomis savaitės dienomis nuo 9 iki 18 val. Jų kontaktus ir darbo laiką galima rasti http://www.autotaurage.lt/

Jurgis Paplaitis

“AutoBild Lietuva” 2010 Nr. 26