Žieminės padangos privalomos

Jau ne vienerius metus Lietuvoje galioja teisinės nuostatos, apibrėžiančios, kokiomis padangomis privalu važinėti žiemą. Deja, nemažai daliai vairuotojų vis dar kyla neaiškumų. Mes atsakysime į svarbius klausimus.

Vasarinėmis padangomis važinėti ledu ar sniegu padengtais keliais? Tai mažų mažiausiai neatsakinga. Žiemą naudoti žiemines padangas privalu visų automobilių vairuotojams. Nors kelių eismo taisyklės (KET) draudžia  žiemą važinėti vasarinėmis padangomis, šis taisyklių punktas dar palieka atvirų klausimų.

Ar galiu žiemą važinėti vasarinėmis padangomis?

Ne. KET 278 straipsnis aiškiai sako, kad “nuo lapkričio 10 d. iki balandžio 1 d. draudžiama eksploatuoti transporto priemones, kurių leidžiama maksimali masė ne didesnė kaip 3,5 t, su vasarinėmis padangomis”. Kitaip tariant, minėtu laikotarpiu visi vairuotojai privalo naudoti M+S ženklu pažymėtas arba žiemines padangas.

Ar dabar KET tiksliai aprašo, kaip turi atrodyti žieminės padangos?

Mūsų nuomone, formulavimas neišsamus. Tačiau taisyklės bent jau reikalauja naudoti žiemines arba vadinamąsias universalias padangas.

Kas man gresia, jei būsiu sugautas važiuojantis ne žieminėmis padangomis?

Pagal dabar galiojančius įstatymus, vairuotojui, žiemos sezonu naudojančiam netinkamas padangas, numatytas įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 40 litų.

Kokias padangas galima naudoti žiemą?

Pakanka žymėjimo M+S (Mud and Snow – purvas ir sniegas) ant padangų šono. Toks žymėjimas yra ant universalių ar bet kokiam orui tinkamų padangų. Tačiau rinkoje jau pasitaiko M+S ženklu pažymėtų pigių padangų iš Kinijos, kurios neturi jokių žieminių padangų savybių. Tad norint būti garantuotiems savo saugumu, siūlytume rinktis vienas iš žurnalo “Auto Bild Lietuva” žieminių padangų testo nugalėtojų (ABL, nr.22, 34–39 p., 2010  m.).

Kuo skiriasi snaigės simbolis nuo žymėjimo M+S?

Žymėjimas M+S yra susijęs su dabar jau negaliojančia Europos ekonominės bendrijos direktyva. Tuo tarpu snaigės simbolis kalnų fone atkeliavo iš JAV. Tokio žymėjimo pagrindas – paprastas traukos testas. Snaige  pažymėtos specializuotos žieminės padangos atitinka tam tikras minėto testo rezultatų reikšmes.

Ar gresia kokia nors atsakomybė už tai, kad žiemą automobilis stovi viešoje vietoje be žieminių padangų?

Mokėti baudą privalo tik tas, kas sugaunamas važiuojantis vasarinėmis padangomis. Jeigu itin uolus policininkas išrašo baudą stovinčiam automobiliui, tokį sprendimą jūs galite užginčyti.

Kodėl automobilių nuomos kompanijos neprivalo nuomojamiems automobiliams uždėti žieminių padangų?

Štai čia yra silpnoji įstatymo vieta: už važiavimą be žieminių padangų atsakingas yra tik vairuotojas. Nuomotojai būtų įpareigoti uždėti žiemines padangas tik tuomet, jeigu įstatymai reikalautų automobilio savininko  atsakomybės, kaip tai daroma, pavyzdžiui, užfiksavus leistino greičio viršijimą stacionariu greičio matuokliu.

Ar aš privalau žiemą pakeisti savo motorolerio ar motociklo padangas į žiemines?

Jei norite važiuoti motoroleriu sniegu padengtu keliu, jūs taip pat turite naudoti bet jau M+S ženklu pažymėtas padangas.  Priešingu atveju motoroleriu važiuoti negalima.

Universalios padangos – abejotina alternatyva

Tie, kas gyvena lygumų krašte ir automobiliu nevažiuoja slidinėti į kalnus, patikimai ir nebaudžiami šaltuoju metų laiku gali važinėti bet kokiam orui tinkamomis, t.y. universaliomis padangomis. Nors liaudies išmintis byloja, kad daiktas, kuris tinka viskam, dažniausiai netinka niekam. Bet jei jau nusprendėte įsigyti universalias padangas (pavyzdžiui, dažnai važinėjate į Vakarų ar Pietų Europos šalis), svarbu kad jos būtų pažymėtos M+S simboliu arba turėtų snaigės ženklą ant padangų šono. Pagal profilį ir gumos mišinį universalios padangos labiau panašios į žiemines nei į vasarines.

„AutoBild Lietuva“ 2011 Nr.2