EK nori iki 2050 m. išvyti automobilius iš miestų

Europos Komisija planuoja iki 2050 m. išvyti automobilius iš miesto. Neseniai priimtame priemonių plane, kurį pristatė transporto komisaras Siim Kallas, numatoma iki 2030 m. sumažinti automobilių su benzininiais varikliais skaičių miestuose perpus, o iki 2050 m. išvis uždrausti jiems įvažiuoti. Transportavimą miestuose turės užtikrinti viešasis transportas su alternatyviais energijos šaltiniais.

Tai viena iš plano, numatančio sumažinti dujų išmetimą 60 proc. iki 2050m., dalių. Kitas tikslas yra sumažinti priklausomybę nuo importuojamo kuro.

Tarp kitų priemonių plane numatoma iki 2030 m. trečdalį tolimų pervežimų nukreipti į kitas transporto rūšis, tokias kaip geležinkeliai ir vandens transportas; iki 2050 m. – pusę krovinių bei keleivių pervežimų; padidinti mažai teršiančio kuro naudojimą aviacijoje; sujungti visus didelius aerouostus su miestais geležinkeliu.

Planas jau sukritikuotas iš abiejų pusių. Žaliųjų atstovai pareiškia, kad numatyti išmetamų dujų kiekio mažinimo tempai yra per lėti.

O štai Jungtinės Karalystės transporto ministras Norman Baker pareiškė, kad JK nesiruošia artimoje ateityje riboti automobilių mieste. „Kol neatsiras kvadratiniai bananai, mes nesiruošiame uždrausti įvažiuoti į miestą“, sakė jis.

www.auto-bild.lt