10 modelių su 4×4 pavara

Audi A4 Avant 2.5 TDI quattro tiptronic - jis negali lipti nebent tik laiptais

Žiemą dažnam norisi sėsti į automobilį, varomą visais keturiais ratais. Nes keturi ratai traukia geriau nei du. O ir kaimynus galima nustebinti, kai jūsų mašina lengvai įlipa į apledėjusią kiemo įkalnę. Deja, automobilis su 4×4  pavara patuština piniginę ne tik jį perkant, bet ir eksploatuojant. Šiame straipsnyje apžvelgiame geriausius tokio tipo modelius.

Nors žiemą iš kiemo jau išvijome, šiemet ji vairuotojams pateikė nemažai rimtų išbandymų. Būtent todėl baigiantis šaltajam metų sezonui nutarėme prisiminti šiam laikotarpiui itin tinkančias mašinas. Ne veltui liaudies  išmintis byloja, kad roges reikia ruošti vasarą. Mes, perfrazuodami šį posakį, galime pasakyti taip: apie tai, kokia mašina važiuosi kitą žiemą – galvok jau šią vasarą. O ji jau tikrai ne už kalnų.

Kai sninga ir šąla, o kelininkai ir vėl negauna baltarusiškos druskos, prasideda automobilių su 4×4 pavara era. Jiems tai būna tikra šventė. Vos užsidegus žaliam šviesoforo signalui, jie pajuda nedelsiant lyg važiuotų vasarą.  Tokiose mašinose saugiai galima jaustis net ir siaučiant pūgai. Kai variklio galia paskirstoma ne dviems, o keturiems ratams, sukibimas su kelio danga padidėja ir mašina tiksliau laikosi trajektorijos. Tai buvo pastebėta dar  prieš 30 metų, kai pirmasis legendinis Audi quattro išriedėjo į slidų kelią.

Šiandien automobiliai su visų varančiųjų ratų pavara nebėra egzotika, jų pasirinkimas didelis – nuo Fiat Panda iki S klasės Mercedes. Tik jų kainos dažnokai “kandžiojasi”, kaip šaltukas žvarbų žiemos rytą. Beje, reikia turėti  omenyje dar vieną faktą: šie automobiliai stabdo lygiai taip pat kaip bet kurie kiti, varomi dviem ratais. Deja, šį faktą tokių mašinų savininkai pernelyg dažnai prisimena tada, kai būna jau per vėlu…

Taigi kurie jų išties verti dėmesio?

Visas straipsnis (PDF; 2,09 MB)

Išvada

Stebėtina, koks gausus naudotų visais ratais varomų automobilių pasirinkimas vidutiniškai už 20 tūkst. litų. Pradedant nuo senesnės gamybos Audi A4 quattro su labai gausiu įrangos sąrašu iki naujojo vos kelerių metų  amžiaus Panda 4×4. Tarp jų rasime ir egzotiškų automobilių, pavyzdžiui, Suzuki Swift arba “ilgakojį” Renault Kangoo su tikro SUV požymiais. Reikia nepamiršti praktiškųjų VW ir Škoda atstovų. Jei gyventume kalnuose,  mūsų favoritu, žinoma, būtų 3 serijos BMW, kuris pasižymi ir galia, ir patvarumu. Modelis E46 dar ir šiandien labai populiarus dėl harmoningai suderintų važiavimo savybių. Kadangi pinigai dažnai vaidina svarbų vaidmenį, kai kas mieliau rinktųsi Kangoo. Nors tai gana kuklios išvaizdos automobilis, jis erdvus ir turi didelę prošvaisą.

„AutoBild Lietuva“ 2011 Nr.6