Amerikietis didmiesčio kaubojams

Jo prosenelis į Europą buvo atskraidintas per Atlantą ir paleistas kautis sausumoje dar Antrojo pasaulinio karo metais, o tėtušis CJ dar gyvas būdamas tapo legenda. Kalbame apie Jeep Wrangler (YJ serija), gamintą nuo 1987 iki 1996 m. Anuomet šis amerikietis buvo pirmarūšė mašina, turėjusi labai madingus kampuotus žibintus. Tačiau prieš 24 metus kaubojai, matyt, nebuvo tokie išrankūs, nes YJ savo konstrukcija yra archajiškas  automobilis. Tikriems miesto kaubojams jis ir šiandien yra tinkamas automobilis.

Pirmasis modelis turėjo keturių cilindrų 2.5/120 AG variklį, kurio nelabai sėkmingą kovą su 1,5 tonos svoriu galima palyginti su nesėkmingomis Lietuvos pastangomis laimėti Euroviziją. Wrangler – tai gana patikima skardinė, jo trumpas vos 3,90 m kėbulas užkeltas ant rėmo su daug skersinių, konstrukcija grubi, bet patvari it žaliasis tiltas Vilniuje.

Populiaresni yra šešių cilindrų 4.0 arba 4.2 varikliai, bet jie normaliai veikia tik iki 3000 sūkių ribos, paskui sukimo momentas smarkiai mažėja – amerikiečiai tai vadina “Low-End- Torque”(“žemasūkis”). Taigi sukimo momentas didelis, tačiau degalų sąnaudos nemažos, jei pavarų dėžė mechaninė, jos siekia mažiausiai 14 l, o jei automatinė – net 16 l/100 km. Keturių cilindrų variklis naudoja šiek tiek mažiau – vidutiniškai apie 13 l degalų. Kai važiuojama bekele, degalų sąnaudos dar labiau padidėja, bet čia YJ jaučiasi tarsi žuvis vandenyje.

Daugelio versijų pravažumo savybės buvo patobulintos, kad Jeep bekelėje būtų dar eiklesnis, nes dauguma pirkėjų jį tik tam ir naudojo. Bet jei YJ važiuoja tik gerais keliais, jis tarnauja gerokai ilgiau. Varikliai – amžini, todėl daugelis vairuotojų jų priežiūrai neskiria jokio dėmesio, bet jeigu baigiasi alyva, galima sulaukti žiauraus atpildo: vožtuvų hidrauliniai kompensatoriai užsiteršia ir pradeda stuksenti, o norint juos pakeisti reikia nuimti  variklio galvutę. Tokia bėda gali nutikti ir naujesnio modelio YJ. Šio modelio įpėdinis turi įprastus amortizatorius ir todėl yra per daug minkštas – jis tikras “Softie” (minkštakūnis) ir didmiesčių kaubojams visai netinka.

40 psl.