Lexus praranda lyderio pozicijas JAV

Toyota koncerno prabangiajai markei Lexus prireikė vienuolikos metų, kad taptų JAV rinkos lyderiu tarp liuksusinių automobilių – ir maždaug tiek pat laiko, kad šią vietą prarastų. Kaip rašo Bloomberg, vokiečių gigantai BMW ir Mercedes Benz šiemet nustums buvusį lyderį į trečiąją vietą.  Pagrindinėmis to priežastimis laikoma pablogėjęs Toyota įvaizdis, kurį pakirto akceleratoriaus pedalo problemų istorija bei žemės drebėjimas, laikinai sunaikinęs net pusę japonų gamybos pajėgumų.

Pagal prognozes, Mercedes-benz Amerikoje šiemet parduos apie 254 tūkst. automobilių, kiek mažiau BMW – apie 250 tūkst., o Lexus teliks vos 192 tūkst.

Nors žemės drebėjimo padariniai buvo tikrai skaudūs, ekspertai mano, kad problemos prasidėjo jau gerokai anksčiau. Pagrindiniai Lexus modeliai senstelėjo, o konkurentai nesnausdami  vis siūlo naujus modelius ir didina gamybos JAV pajėgumus.

Nors Lexus pavyko užkariauti bei ilgam išlaikyti lyderio pozicijas amerikiečių pirkėjų akyse, už JAV ribų sėkmė buvo gerokai santūresnė. Kaip kažkada įvyko su  su Volvo ir jos saugiausios markės įvaizdžiu, taip ir Toyota lygio patikimumas dabar įprastas ir kitiems gamintojams, o puikus aptarnavimas jau yra visų liuksusinių markių įvaizdžio dalis. Tad kada Lexus užgriuvo dabartinės problemos, rezultato nerekėjo ilgai laukti.

www.auto-bild.lt