Kiek kainuoja kelionė prie jūros?

Nemaža dalis lietuvių atostogas linkę leisti prie Baltijos jūros. Mes skaičiavome, kuria transporto priemone pigiausia nukakti iš Vilniaus iki Palangos: automobiliu, autobusu, o gal traukiniu?

Tarkime, į kelionę prie jūros išsiruošė statistinė šeima: du suaugusieji ir du vaikai. Vienam jaunajam keliauninkui dveji, kitam – vienuolika metų. Tokį vaikų amžių parinkome todėl, kad keliaujant  tarpmiestiniu transportu vaikams iki 10 metų dažnai nereikia pirkti bilietų. Vadinasi, vienam vaikui tektų pirkti bilietą, o kitam – ne.

Aiškindamiesi, kaip pigiausia pasiekti vasaros sostinę, į skaičiavimus įtraukėme autobusą, traukinius ir automobilį. Ketinome apskaičiuoti ir kelionę lėktuvu, tačiau gauti duomenys pritrenkė. Pasirodo, nuskristi iš Vilniaus į Palangą tiesiogiai nepavyks. Teks užsukti į Rygą. Pirmyn nuskrisite dar gana greitai – per 3 val. 20 min., tačiau kelionė atgal truks net 10 val. 50 min. Labiausiai iš klumpių verčia tokio pasiskraidymo kaina. Minėtai keturių asmenų šeimai kelionė pirmyn ir atgal atsieis net 5572 Lt. Už tokią sumą jau geriau pasidairyti atostogų užsienyje. Taigi meskime iš galvos kvailas mintis ir pasidomėkime, kiek kainuoja kelionės labiau įprastu transportu.

Traukiniu – 270 litų

Tiesiogiai nukakti iš Lietuvos sostinės į vasaros sostinę traukiniu nepavyks. Galima važiuoti tik iki Klaipėdos arba iki Kretingos. Į uostamiestį vienam asmeniui bilietas kainuoja 51,20 Lt, iki Kretingos – 49,40 Lt, o vaikams iki 10 metų – kelionė nemokama.

Renkamės pigesnį variantą – Kretingą. Kelionė iki šio miesto šeimai atsieis 148,2 Lt. Jei pirksite bilietus likus bent trims dienoms iki išvykimo, bus pritaikyta 15 proc. nuolaida. Vadinasi, kelionė į vieną pusę mūsų šeimai kainuos 125,97 Lt. Jei iš anksto užsisakysite ir bilietus namo, vėl sulauksite 15 proc. nuolaidos. Tuomet pirmyn ir atgal keliausite už 251,94 Lt. Kelionės trukmė – keturios su puse valandos į vieną pusę.

Atstumą nuo Kretingos iki Palangos teks įveikti autobusu. Bilietas vienam asmeniui kainuoja 3,1 Lt. Taigi trims važiuoti autobusu į vieną pusę dar papildomai kainuos 9,3, o į abi puses – 18,6 Lt.

Iš viso kelionė traukiniu į vieną pusę kainuos 135,27 Lt, o į abi puses – 270,54 Lt. Keliaudami į vieną pusę sugaišite penkias valandas. Šiek tiek varginantis dalykas.

Autobusu – 280 Lt


Kitaip nei traukiniu, autobusu iš Vilniaus iki Palangos galima nukakti be persėdimų. Pinigus taupančiam poilsiautojui šiuo atveju galioja paprasta taisyklė: kuo anksčiau, tuo pigiau. Nepatingėkite anksčiau atsikelti, nes išvykdami 6 val. ryto už bilietą vienam asmeniui mokėsite 50 Lt. Vaikams iki 10 metų kelionė nemokama. Jei esate mėgėjas saldžiai pasnausti arba jūsų vaikai taip anksti negali pabusti, bilieto kaina, pavyzdžiui, išvykstant 6 val. 50 min. vienam asmeniui kainuos jau 70 Lt.

Taupantiems neblogas pasirinkimas gali būti bendrovė „Pinkturas“. Ji 6 valandos reisui bilietus į Palangą vienam asmeniui parduoda vos už 35 Lt. Blogiau tai, kad nėra jokios nuolaidos vaikams iki 10 metų. Taigi tektų pirkti keturis bilietus, kurie kainuotų 140 Lt, o į abi puses – 280 Lt. Kelionės trukmė – 4 val. 15 min.

Pigiausia ir patogiausia – automobiliu

Beliko sužinoti, kiek kainuotų kelionė prie jūros automobiliu. Mes skaičiavome, kad šeima į Palangą važiuoja benzininiu (1.8/129 AG) Toyota Avensis automobiliu. Gamintojai skelbia, kad tokio automobilio vidutinės degalų sąnaudos 7,2 l/100 km. Kadangi didžiąją dalį kelionės prie jūros galima važiuoti 130 km/h greičiu, degalų sąnaudos tikrai padidėtų ir siektų apie 8 litrus 100 km kelio.

Liepos pradžioje 95 markės benzino kaina buvo 4,57 Lt, su nuolaidų kortele – 4,51 Lt. Atstumas nuo Vilniaus iki Palangos – 331 km. Šiam keliui įveikti automobilis sudegintų apie 26,48 l benzino. Tai kainuotų 119,42 Lt. Įskaičiavę ir kelionę atgal gauname 238,84 Lt sumą.

Akivaizdu, kad kol kas keliauti link jūros automobiliu pigiau nei traukiniu ar autobusu. O jei jūsų mašina „minta“ dyzelinu arba turite sumontavę dujinę įrangą, tai pasiekti vasaros sostinę nekainuos ir poros šimtų litų. Ir svarbiausia – automobiliu keliauti ne tik patogiau, bet ir nereikia penktą rytą žadinti kietai įmigusių vaikų.

Mindaugas Malinauskas

„AutoBild Lietuva“ 2011, Nr. 15