Vagys grobiu džiaugėsi tik pusvalandį

Sakoma, jog net geriausi sekliai neretai būna bejėgiai, jei pats prastai saugai savo turtą…

Štai kokia istorija nutiko vienam prisiekusiam, pavardės nepanorusiam viešinti BMW gerbėjui, kuris savo keturis ratus buvo palikęs Kaune, Šančių rajone esančio privataus namo kieme.

„Atvykome pas draugus pavakaroti, o savo 2006 metų laidos BMW 530 pastatėme po langais. Prieš pat vidurnaktį vakarėlį sumanėme pratęsti klube.

Namų šeimininkė, lyg nujausdama kažką negero, apie pusę trijų nakties sugrįžo į namus, kuriuos rado ką tik nusiaubtus vagių. Iškvietusi policiją iškart informavo, kad kartu su šios šeimos brangesniais daiktais vagys nugvelbė ir mano BMW, nors jis buvo „užremtas“ kitų svečių automobiliu. Tačiau tai nesutrukdė ilgapirščiams, kurie kliuvinį išstūmė į gatvę, o suradę automobilio raktus, kuriuos buvau palikęs pas namo šeimininkus, išrūko mano automobiliu. Nieko kito neliko, kaip apie vagystę skubiai informuoti saugos tarnybą, nes automobilyje buvo sumontuota apsaugos-paieškos sistema „Cobra Connex“.

Įsivaizduokite, kaip vakarėlis vėl nušvito pirmykštėmis spalvomis, kai saugos tarnyba pranešė, jog paieškos sistema skleidžia signalus, kad ieškomas mano BMW tūno per kelis kilometrus nuo vagystės vietos nutolusiame garažų masyve. Kai ten atvykome, buvo lygiai 3 val. po vidurnakčio. Beliko sulaukti ryto, kai gavę atitinkamą leidimą prie garažo budėję apsaugos tarnybos darbuotojai ir policininkai išlaužė jo duris ir sugrąžino man automobilį. Todėl dabar nedvejodamas visiems siūlyčiau netaupyti automobilio apsaugai vien dėl šventos ramybės“, – graudžią istoriją su gera pabaiga baigia bičiulis.

Deja, tokių istorijų šiais laikais – ne viena ir ne dvi. Todėl čia galima būtų dėti ir tašką, tačiau minėtas nakties detektyvas verčia pasidomėti plačiau ar ta BMW savininko minėta „Cobra Connex“ yra tikra ir vienintelė panacėja prieš automobilių vagis? Tokį klausimą pateikėme vienos iš automobilių garso, vaizdo ir apsaugos sistemų prekybos bei montavimo lyderės Lietuvoje, UAB „Vilniaus Altas“ direktoriui Vytautui Grigaičiui.

„Tai ne panacėja, tačiau tikrai viena veiksmingiausių ir efektyviausių automobilių apsaugos-paieškos priemonių, – teigia V. Grigaitis. – Juk ne veltui palydovinę „Cobra Connex“ sistemą pasirinko prestižiškiausių ir, deja, vagių geidžiamų „Porsche“ „Audi“, „Bentley“, „Ferrari“, „Infiniti“, „Lamborghini“, „Lexus“, „Toyota“, „Masserati“, „Renault“, „Nissan“, „Mercedes-Benz Trucks“ ir kitų automobilių gamintojai. Šią automobilių paieškos sistemą sertifikavo ir didžiausi Europos tyrimų institutai – Thatcham (Didžioji Britanija), SCM (Olandija), INCERT (Belgija), Pimot (Lenkija), SSF/TFFN (Švedija).

„Cobra Connex“ transporto priemonių apsaugos-paieškos sistema per palydovinį ryšį operatyviai aptinka dingusius ar pavogtus automobilius. Ji vienintelė iš paieškos sistemų, veikianti ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, įskaitant Rusiją ir kitas NVS šalis, o šios sistemos vartotojų automobilių apsaugą užtikrina didžiausios apsaugos bendrovės kartu su valstybinėmis saugumo tarnybomis (Lietuvoje šias paslaugas teikia tarptautinė saugos kompanija G4S.)

Informacija apie konkretaus automobilio buvimo vietą palydoviniu ryšiu nuolat perduodama į Šveicarijoje esantį duomenų serverį, o iš ten grįžtamuoju ryšiu iškart pasiekia atitinkamos šalies saugos tarnybas.

-Tačiau kodėl vagys palyginti nesunkiai gali nugvelbti net tokiomis moderniomis apsaugos sistemomis aprūpintus automobilius?

„Minimą neseniai įvykdytą vagystę Kaune nuodugniai ištyrėme. Vagims iš pradžių sekėsi tik todėl, kad jie pasinaudojo bute rastais BMW 530 rakteliais, prie kurių buvo ir apsaugos valdymo pultelis. Deja, automobilis dar nesugeba atpažinti, ar prie jo su originaliais variklio paleidimo rakteliais atėjo tikrasis šeimininkas, ar juos nugvelbęs vagis, – sako V. Grigaitis. – Tačiau sistema suveikia visais kitais atvejais, kai ji bandoma ardyti ar yra atjungiama automobilio maitinimo grandinė, kai automobilis juda, bet nėra degimo signalo (kitaip tariant, kai automobilis yra tempiamas ar vežamas pakrautas), kai bandomas slopinti GSM dažnis.

Ši automobilių paieškos sistema atitinka aukščiausiąjį visų Lietuvoje veikiančių draudimo bendrovių reikalaujamą automobilių saugumo lygį. Tad neveltui ją naudojančių automobilių savininkams dauguma draudimo bendrovių taiko nemenką nuolaidą automobilio „Kasko“ draudimui, o vagystės atveju draudėjai kompensuoja viso prarasto automobilio vertę.

Dabar „Cobra Connex“ automobilių paieškos sistema naudojasi jau daugiau nei 200 tūkstančių visos Europos automobilininkų, o jos dėka vien praėjusiais metais surasta ir su grąžinta tikriesiems savininkams per 1000 pavogtų automobilių, kurių vertė perkopia 45 milijonus eurų.