Strateginė „Dacia“ pergalė

Andoros Kunigaikštystėje vykusiame lenktynių „Trophée Andros“ etape „Dacia Lodgy Glace“ savo pirmąją pergalę iškovojo dviem žingsniais.

Alain Prost savo greitumą įrodė jau pirmajame lenktynių kvalifikaciniame važiavime „Pas de la Case“ ledo lenktynių trasoje, kurią įveikė per trumpiausią laiką. Tiesa, antrajame važiavime jis nutarė kiek patausoti padangas. Pirmąsias lenktynes vairuotojas baigė finišą kirsdamas antras, tačiau antrosiose savaitgalio lenktynėse pelnė įspūdingą pergalę.

Andoroje pelnyti taškai prancūzui leido užimti antrąją bendros „Trophée Andros“ įskaitos vietą. Taškų etape taip pat susirinko nuosekliai važiuojantis Evens Stievenart bei savo greitu tobulėjimu čempionate toliau stebinantis Nicolas Prost.
Prabėgus savaitei po sezono atidarymo Val Thorens trasoje, praėjusį savaitgalį „Trophée Andros“ lenktynių veiksmas persikėlė į Andoros Kunigaikštystę Pirėnų kalnuose. Trasa buvo kaip reikiant apledėjusi, tačiau, kaip visada, viskas priklausė nuo to, kaip trasos sąlygos keitėsi savaitgalio metu ir kaip vairuotojams pavyko paskirstyti savo šešių padangų komplektą (lyginant su aštuoniomis padangomis pernai) dviem etapo lenktynėms.
Savaitgalio pradžia buvo sėkminga „Dacia“ komandai, kai Alain Prost po laisvojo važiavimo atsidūrė laiko tabelių viršuje. Keturiskart „Formulės 1“ lenktynių čempionas ir dukart „Trophée Andros“ laimėtojas ir toliau dominavo pirmojoje kvalifikacinių važiavimų sesijoje. Jam vieninteliam pavyko įveikti ratą per mažiau nei 45 sekundes, o kvalifikaciją Alain Prost baigė savo artimiausią varžovą aplenkęs daugiau nei sekunde. Evens Stievenart pasiektas rezultatas pateko į penketuką, o Nicolas Prost su keturiais ratais varomu automobiliu trasa buvo nauja.
Dėl lenktynių koeficientų sistemos, taikomos, kai vairuotojas laimi pirmųjų lenktynių pirmąją kvalifikacinę sesiją, Alain Prost ir „Dacia“ komanda jau žinojo, kad pirmosiose lenktynėse bus bent antri, todėl į antrąjį kvalifikacijos turą buvo pažvelgta strategiškai – jo metu padangos patausotos antrosioms lenktynėms. Šeštadienio ryto finalo rezultatai patvirtino tokį sprendimą buvus teisingą, nes bendras Alain Prost pasirodymas įvertintas antrąja vieta, o Evens Stievenart ir Nicolas Prost atitinkamai rikiavosi aštuntoje ir devynioliktoje vietose.
Šeštadienio popietės važiavimuose trasoje buvo jau mažiau ledo, tačiau Alain Prost buvo pranašesnis už savo varžovus padangų atžvilgiu, įrodydamas, kad pirminė jo strategija puikiai pasiteisino. „Profesorius“ pirmajame antrųjų lenktynių kvalifikacijos etape atvažiavo antras, tačiau taip išsaugojo geriausias savo padangas antrajam etapui, kuriame buvo įspūdingai greitas visuose keturiuose trasos ratuose ir finišavo beveik dviem sekundėmis anksčiau už artimiausią savo varžovą. Nicolas Prost finišavo penktas, įrodydamas, kad dukart „Trophee Andros Electrique“ laimėtojas greitai tobulėja.
Tvirtas pasirodymas finale leido Alain Prost laimėti, o „Dacia Lodgy Glace“ modeliui pasiekti pirmąją savo pergalę „Trophée Andros“ lenktynėse. Antroji vieta pirmosiose lenktynėse ir pergalė antrosiose taip pat įtraukė prancūzą į varžybas dėl čempiono titulo – šiuo metu bendroje įskaitoje jis antras, nuo lyderio atsilikdamas tik vienu tašku. Nicolas Prost bendroje įskaitoje užima garbingą devintą vietą, o už jo rikiuojasi Evens Stievenart (10 vieta). Taigi, visi „Dacia“ komandos vairuotojai iš Andoros grįžo laimėję taškų. Kitą savaitgalį trečiasis etapas lenktynių dalyvius pakvies atgal į Prancūzijos Alpes, „L‘Alpe d‘Huez“ trasą.
Alain Prost: „Manau, kad pirmosiose lenktynėse buvo įmanoma pasiekti pergalę, bet nusprendėme patausoti padangas. Lemtingu tapo laimėjimas pirmojoje kvalifikacinių važiavimų sesijoje penktadienį, po kurio jau buvau tikras, kad lenktynėse finišuosiu bent antras. Atsižvelgdami į čempionato taškus nusprendėme verčiau abi lenktynes pabaigti antrojoje pozicijoje nei laimėti pirmąsias, bet rizikuoti prasčiau pasirodyti antrosiose. Dideliu privalumu šį savaitgalį tapo turėti du automobiliai, nes Nicolas ir Evens dėka galėjome apsvarstyti skirtingų sprendimų galimybes. Tai pirmoji „Dacia Lodgy Glace“ pergalė, tačiau prie jos prisidėjo visa komanda. Finišuoti pirmoje ir antroje vietose šiais metais taip dažnai neteks. Po praėjusios savaitės kelionės į Val Thorens, kur iki pergalės trūko tiek nedaug, mes jau nusistatėme savo ritmą. Kovosime!“
Evens Stievenart: „Šis savaitgalis visomis prasmėmis man buvo ne itin patogus, nes nesijaučiu visiškai laisvai ant gryno asfalto. Per daug nesaugojau savo padangų ir tai stipriai atsiliepė abiejų varžybų rezultatams. Kita vertus, labai džiaugiuosi dėl Alain. Mes nuolat keitėmės duomenimis, o jo pergalė labai svarbi komandos dvasiai. Mano mintys jau sutelktos į lenktynes „L‘Alpe d‘Huez“ trasoje, kuri man tikrai patinka.“
Nicolas Prost: „Kaskart vairuodamas automobilį išmokstu ką nors naujo. Antrosiose lenktynėse mano padangų būklė buvo nepriekaištinga, o ir trasos sąlygos mane, ko gero, labiau džiugino. Buvo labai malonu pasiekti penktą rezultatą antrųjų lenktynių antrajame kvalifikacinių važiavimų etape. Nemaniau, kad taip greit pateksiu į „Elite Sup“ finalą. Tai stipriai pakelia pasitikėjimą savimi likusiam sezonui, ypač po tėčio pergalės. Savaitgalis buvo geras visai „Dacia“ komandai.“
Andora, pirmosios lenktynės, galutinė lentelė: 1. Jean-Philippe Dayraut („Mini Countryman“). 2. Alain Prost („Dacia Lodgy Glace“). 3. Franck Lagorce („Skoda Fabia“). 4. Benjamin Rivière („Skoda Fabia“). 5. Olivier Pernaut („Ford Fiesta RS“). 6. Pierre Llorach („Renault Clio III“). 7. Jean-Baptiste Dubourg („Renault Clio III“). 8. Evens Stievenart („Dacia Lodgy Glace“). 9. Olivier Panis („Skoda Fabia“). 10. Jacques Villeneuve („Skoda Fabia“)… 19. Nicolas Prost („Dacia Lodgy Glace“) ir t. t.
Andora, antrosios lenktynės – galutinė lentelė: 1. Alain Prost („Dacia Lodgy Glace“). 2. Jean-Baptiste Dubourg („Renault Clio III“). 3. Olivier Panis („Skoda Fabia“). 4. Benjamin Rivière („Skoda Fabia“). 5. Andréa Dubourg („Renault Clio III“). 6. Jacques Villeneuve („Skoda Fabia“). 7. Jean-Philippe Dayraut („Mini Countryman“). 8. Franck Lagorce („Skoda Fabia“). 9. Nicolas Prost („Dacia Lodgy Glace“). 10. Evens Stievenart („Dacia Lodgy Glace“) ir t. t.
Bendra Trophée Andros įskaita: 1. Jean-Philippe Dayraut („Mini Countryman“), 294 taškų. 2. Alain Prost („Dacia Lodgy Glace“), 293. 3. Olivier Panis („Skoda Fabia“), 290. 4. Jean-Baptiste Dubourg („Renault Clio III“), 286. 5. Benjamin Rivière („Skoda Fabia“), 282. 6. Franck Lagorce („Skoda Fabia“), 282. 7. Evens Stievenart („Dacia Lodgy Glace“), 275. 8. Pierre Llorach („Renault Clio III“), 274. 9. Jacques Villeneuve („Skoda Fabia“), 257. 10. Olivier Pernaut („Ford Fiesta“), 251… 18. Nicolas Prost („Dacia Lodgy Glace“), 204. Ir t. t.