„Opel Zafira Tourer”: 1,4 l 140 AG variklis su turbina bus varomas ir suskystintomis dujomis

„Opel” praplečia „Zafira Tourer” modelio gretas ją papildydama nauja suskystintomis dujomis varoma versija – dujinė įranga bus montuojama su 1,4 l 103 kW/140 AG „ecoFLEX” turbininiu varikliu.  Variklis išvysto tokį pat 200 Nm sukimosi momentą (1850 – 4900 aps/min.) važiuojant  benzinu ar suskystintomis dujomis. Dabar „Zafira Tourer“ savo universalumą demonstruoja ne tik automobilio salone – šis modelis varomis visomis populiariomis degalų rūšimis.

„Opel“ yra vienas iš nedaugelio automobilių gamintojų, septynviečių kompaktiškų vienatūrių segmente, siūlančių modelį varomą benzinu, dyzeliu, suslėgtomis gamtinėmis dujomis (CNG) ir suskystintomis dujomis (LPG), kai dujų įranga montuojama dar gamykloje.

„Zafira Tourer 1,4 LPG Turbo ecoFLEX” variklis sunaudoja tik 8,6 l dujų šimtui kilometrų, o anglies dvideginio tarša siekia tik 139 g/km (varomo benzinu duomenys: 6,7 l/100km, 156 g/km CO2). Važiuoti dujomis yra maždaug 40 proc. pigiau lyginant su benzinu (remiantis tuo, kad vienas litras aukšto oktaninio laipsnio benzino kainuoja 1,60 EUR, o suskystintų dujų – 0,76 EUR). Tad važiuojant dujomis taupomi ne tik pinigai, bet ir mažiau teršiama aplinka. Pradinė „Zafira Tourer 1.4 turbo LPG ecoFLEX” kaina yra 82 900 tūkst. litų (24 010 EUR, rekomenduojama kaina Baltijos šalyse su mokesčiais). „Opel“ pristatydama „Zafira Tourer LPG“, suskystintomis dujomis varomų modelių skaičių padidina iki devynerių.

Ši „Zafira Tourer“ versija papildo jau esamų, LPG varomų modelių gretas – „Corsa“ (trijų ir penkių durų), „Meriva“, „Astra“ (penkerių durų ir universalas „Sports Tourer“) bei „Insignia“ (keturių ir penkių durų sedanas bei universalas „Sports Tourer“).

Galimybė įveikti dar daugiau kilometrų

1,4 l „Zafira Tourer LPG” turbininis variklis buvo optimizuotas ir pritaikytas važiuoti su suskystintoms dujoms – „Opel“ inžinieriai padidino variklio vožtuvus ir jų tarpiklius. 60 l suskystintų dujų bakas yra integruotas po automobilio grindimis, todėl bagažo erdvė nesumažėja bei išlieka galimybė rinktis patogią „lounge“ sėdynių sistemą. Vien tik su pilnu dujų baku „Zafira Tourer“ gali nuvažiuoti apie 650 km, o jei dar naudojamos ir benzininio bako atsargos, iš viso galima įveikti daugiau nei 1500 km. Vairuotojas gali lengvai rinktis degalų rūšį mygtuko paspaudimu, o ištuštėjus dujų bakui, automatiškai įsijungia benzininis režimas. Skystų kristalų (LED) ekranėlyje, kai automobilis varomas LPG, šviečia indikatorius, jis užgęsta, kai pasirenkamas benzinas. Degalų sąnaudų rodiklis ypač patogus: jis rodo ir dujų, ir benzino atsargas.

LPG gamyklinė įranga: daug erdvės, saugu ir su gamintojo garantija

Gamyklinė LPG įranga turi didelių pranašumų, lyginant su kitais techniniais sprendimais.

Pavyzdžiui, „Opel“ saugos kontroliniame sąraše yra įtraukti specialūs susidūrimų bandymai dujų bako, kitų komponentų, esančių automobilio susidūrimo apsaugos vietose ir yra visiškai integruoti į transporto priemonės saugos konstrukciją.

Kaip ir „Zafira CNG“ versijoje, suskystintų dujų bakas integruotas po automobilio grindimis, todėl bagažo skyrius nesumažėjo ir išliko erdvus. Visi klientai įsigiję automobilius su LPG įranga, gali būti tikri dėl jos kokybės – ji montuojama gamykloje naudojant naujausias technologijas. Visa tai užtikrina „Opel“ deklaruojamas vertybes – patvarumas, maksimali sauga ir gamintojo garantija.

Kaip ir kiti „Opel“ LPG modeliai, „Zafira Tourer LPG“ gaminama Riuselsheime „Opel“ priklausančioje „Opel Special Vehicles GmbH“ (OSV) gamykloje, turinčioje patirties gaminant specialias automobilių versijas ir modifikacijas.

LPG: gamtai draugiški, ekonomiškai efektyvūs ir visuotinai prieinami

Suskystintomis dujomis varomų automobilių populiarumas Vokietijoje ir visoje Europoje nuolat didėja, nes LPG kaina yra per pus mažesnė nei benzino. 2012 m. pradžioje Vokietijoje buvo užregistruota 450 tūkst. suskystintomis dujomis varomų automobilių. Vokietijos valdžios institucijos iki 2018 m. įsipareigojo nedidinti mokesčio suskystintoms dujoms.

Tačiau LPG automobilių savininkai gauna ne tik finansinę naudą, bet tai yra nauda ir gamtosaugai, nes suskystintomis dujomis varomų transporto priemonių, lyginant su įprastais automobiliais, gamtos tarša anglies dvideginiu yra iki 15 proc. mažesnė. Vokietijoje suskystintas dujas siūlo apie 6500 degalinių, tai sudaro 45 proc. visų šalyje esamų degalinių. Visoje Europoje yra 35 000 LPG degalinių.