Prabangus, bet įperkamas


Galingas 333 „arklių“ V8 variklis, odinis salonas, gausi papildoma įranga ir išskirtinis prestižas. BMW 745i automobilis – geriausių automobilių pramonės laimėjimų atspindys. Po vienuolikos metų jis kainuoja vos 28 tūkst. litų. Ar tai vertas dėmesio pirkinys?

Viena lotyniško žodžio„luxuria“ reikšmių – „nesaikingumas“. O taip, kai žinome, yra viena iš septynių mirtinų nuodėmių. Išties šis 7 serijos BMW automobilis kuklumu nepasižymi. Bet vis dėlto gal jis vertas nuodėmės?
Koks yra ketvirtos kartos 7 serijos BMW (gamyklinis kodas E65/66)? Tai tikrai prabangus modelis, kurį šiandien galima įsigyti vos už 28 tūkst. litų. Šio bavarų flagmano išvaizda visada buvo didelių diskusijų objektas. 2001 m. tuometiniam BMW vyriausiajam dizaineriui Chrisui Banglui teko išklausyti daug skaudžios kritikos. Tačiau laikas gydo žaizdas. Todėl ir 2013-aisiais šis BMW flagmanas vis dar atrodo šiuolaikiškai, o jo salonas atitinka šių dienų dvasią.
Pradėkime nuo pradžių: pirmiausia 2001 metais buvo pristatyti tik BMW 735i ir 745i modeliai su V8 motoru. Varikliai buvo komplektuojami su šešių pavarų automatine greičių dėže, kurios pavaros perjungiamos svirtele prie vairo. 2002 m. pavasarį pasirodė pailginta modelio versija (gamyklinis kodas E66), kurios atstumas tarp ašių buvo didesnis ir siekė 140 mm. Tais pačiais metais pristatyti ir dyzeliniai 730d bei 740d modeliai su šešių cilindrų 3.0/218 AG arba V8 3.9 l/258 AG varikliu. Galingiausia BMW 760i versija su atmosferiniu dvylikos cilindrų 445 AG varikliu beveik prilygo amžinam konkurentui iš Štutgarto (Mercedes S 600 su biturbininiu 500 AG motoru). Sudėtingą „iDrive“ sistemos valdymą bavarai patobulino 2003 m., įmontavę į ją papildomus du mygtukus.
Didysis modelio atnaujinimas buvo atliktas 2005 metais ir šiek tiek nuramino kritikus. Labiausiai išvaizda pakito gale: buvo sumontuoti pailgi galinių šviesų žibintai ir naujas buferis su chromuota juostele. Priekyje „plastikos chirurgai“ iš Miuncheno pašalino „patinimus“ po 7 serijos BMW „akimis“ ir sumontavo standartinius ksenoninius žibintus. Visi automobilio varikliai, išskyrus V12 motorą, tapo galingesni.