Prezidentės taurė įteikta T. Ramanauskui ir V. Kazeliūnui

Sekmadienį S. Daukanto aikštėje šalia Prezidentūros finišavo tradicinis ralis „Aplink Lietuvą 2013“, kurį rengia Lietuvos automobilių klubas (LAK) ir kurio dalyviai varžosi dėl garbingiausio lenktynių trofėjaus – šalies Prezidentės Dalios Grybauskaitės taurės.

Ralis kartu yra ir Lietuvos automobilininkų sąjungos „LAS taurė 2013“ paskutiniojo, penktojo etapo varžybos.

Šiemetinio ralio dalyviams, besivaržantiems dėl Prezidentės taurės, per tris dienas teko įveikti asfalto ir žvyro keliais besitęsiantį 1070 km maršrutą su 23 papildomų rungčių ruožais.

Pirmasis finišo ceremonijoje pro arką į S. Daukanto aikštę įvažiavo ralio bendrosios įskaitos absoliučių nugalėtojų Tomo Ramanausko ir Vytauto Kazeliūno „Subaru Impreza“ automobilis, o jo ekipažui iškart buvo įteiktas ką tik pasibaigusių lenktynių pagrindinis trofėjus – Prezidentės Dalios Grybauskaitės taurė.

Ją įteikęs kancleris Giedrius Krasauskas šiltai pasveikino maratoninio ralio „Aplink Lietuvą“ nugalėtojus ir perdavė Prezidentės sveikinimus ralio dalyviams ir jo organizatoriams bei rėmėjams.

T. Ramanauskas ir V. Kazeliūnas renginio organizatorių, kolegų sportininkų ir žiūrovų sveikinimus istorinėje sostinės aikštėje priiminėjo jau antrus metus iš eilės. Dukart paeiliui laimėta Prezidentės taurė – didžiausias pasiekimas abiejų sportinėje biografijoje.

„Kartu su nugalėtojais nepaprastai džiaugiuosi šia jų sėkme ir apgintu ralio laimėtojų titulu“, – sveikindamas čempionus sakė LAS prezidentas Rimvydas Anusauskas, kartu dėkodamas jiems už ištimybę jo vadovaujamos organizacijos jau daugelį metų rengiamoms LAS taurės varžyboms ir automobilių sportui.

Ralio bendrosios įskaitos antrosios vietos laimėtojais tapo dar vienas sporto mėgėjams gerai pažįstamas Vyčio Pauliukonio ir Audronio Gulbino ekipažas, vairavęs irgi „Subaru Impreza“ automobilį ir per tris batalijų dienas nuo nugalėtojų atsilikęs 2 min. 01,1 sek. Antrieji prizininkai apdovanoti LASF taure, kurią jiems S. Daukanto aikštėje įteikė LASF viceprezidentas ir šio renginio organizatariaus – Lietuvos automobilių klubo prezidentas Rolandas Dovidaitis.

Ne menkesnių nei nugalėtojai aplodismentų S. Daukanto aikštėje susilaukė ir trečiosios vietos laimėtojai – Gintaras Šalkauskas ir Tadas Zdanavičius, vairavę Audi A6. Nors tretieji prizininkai nuo nugalėtojų atsiliko 2 min. 20 sek., tačiau šis rezultatas jiems garantavo ne tik trečiąją bendrosios įskaitos vietą, bet ir pergalę sportininkų su negalia įskaitoje, kuri šiame vieninteliame iš Lietuvoje vykstančių ralių yra nuo pat 1996 metų, kai buvo atgaivinti istoriniai raliai „Aplink Lietuvą“.

Tretieji ralio prizininkai išsivežė LAS taurę, kuria sportininkus apdovanojo R. Anusauskas, o Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė sportininkų su negalia grupės nugalėtojus apdovanojo savo taure.

Sporto meistrų-veteranų įskaitą laimėjo Algirdas Rymonis su Sauliumi Praninsku ir į Kauną išsivežė Susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus taurę, o Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas savo taure apdovanojo sporto teisėjų veteranų įskaitos nugalėtojais tapusius tauragiškius Stanislovą Aukštkalnį ir Levoną Vitkų.

Kūno kultūros ir sporto departamento taurė įteikta geriausių rezultatų pasiekusiam mišriam Lietuvos ir užsienio sportininkų ekipažui – Eugenijui Tumalevičiui ir iš JAV į ralį atvykusiam jo šturmanui Aleksandrui Chaimskiui, vairavusiems „Porsche 993“ automobilį.

Neliko nepastebėti ir nepagerbti vyriausiieji ir jauniausieji šio ralio dalyviai. Vieno iš renginio rėmėjų – „Paradis“ taurę išsivežė vyriausias amžiumi tauragiškių Danieliaus Saukevičiaus ir Prano Dirginčiaus ekipažas, kuriam, sudėjus vairuotojo ir šturmano amžių, skaičius 147 atrodo tikrai įspūdingai.

Ralio organizatoriaus, LAK garbės prezidentas Stasys Brundza jau daugelį metų savo taure pagerbia jauniausiąjį ralio dalyvį. Šįkart automobilių sporto legenda savo prizą įteikė 1995 metų sausio 16-ąją gimusiam Jonui Paulauskui.

Paskutinįjį, penktąjį „LAS Taurė 2013“ lenktynių etapą laimėjo V. Pauliukonis su A. Gulbinu, pranokę antruosius prizininkus Daumantą Pocių su Justu Smilgevičiumi („Subaru Impreza“) ir šioje įskaitoje trečiąja vieta priverstus tenkintis Prezidentės taurės laimėtojus T. Ramanauską su V. Kazeliūnu.

Dar daugiau prizų – rajonų, kurių teritorijomis driekėsi specialiųjų rungčių ruožai, merų taurės, atskirų rėmėjų ir ralio organizatorių prizų išdalyta renginio baigiamajame vakare, vėlų sekmadienio vakarą vainikavusiame ralį „Aplink Lietuvą“.

Nuotraukose: ralio pagrindinių trofėjų laimėtojų pagerbimas S. Daukanto aikštėje ir būsimieji nugalėtojai bei prizininkai ralio trasose

Alvydo STRIČKOS ir Algimanto BRAZAIČIO nuotraukos

Ralio „Aplink Lietuvą 2013” spaudos centras –

Viešųjų ryšių agentūra „Visus Bonus”

Tel./ Faks: 8 (5) 230 57 25, mob. 8 (612) 93662