Grasina nutraukti GPS stočių darbą

Rusija nuo birželio 1 d. žada sustabdyti visų amerikietiškų antžeminių navigacinių GPS sistemų darbą, pareiškė Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas. Rusijos teritorijoje GPS  antžeminės amerikiečių stotys veikia pagal 1993 m. ir 2011 m.sutartis.

Dabar Rusijoje dirba 11 tokių GPS stočių, bet kur konkrečiai, p. Rogozinas nepasakė. Kiti šaltiniai teigia, kad Rusijos teritorijoje veikia 22 amerikiečių minėtos stotys. Rusija turi sukūrusi savo navigacinę sistemą GLONASS. Dmitrijus Rogozinas pažymėjo, kad iki gegužės 31 d. yra laiko susitarti su amerikiečiais dėl rusiškų stočių įrengimo JAV teritorijoje.

Bet GLONASS, sukurta Rusijos gynybos ministerijos užsakymu, tinka elektroniniam šnipinėjimui, ją priima keletas mobilių telefonu. Pačioje Rusijoje tik „AvtoVAZ“ pagal užsakymą montuoja rusišką navigacinę sistemą, tad amerikiečių automobilininkams ji visiškai neaktuali. Be to, JAV pradėjo veikti įstatymas, praktiškai neleidžiantis statyti GLONASS stočių, dėl galimo jų naudojimo šnipinėjimui.

Kosminės technikos specialistai teigia, kad turintys GPS įrangą Rusijos teritorijoje nenukentės, nes anžeminės stotys leidžia padidinti koordinačių tikslumą (kartais jis būna iki 1 cm)  ir jos labiau reikalingos kariškiams, mokslininkams. O įprastiems naudotojams turėtų pakakti GPS signalo iš palydovo, kuris leis įrangą naudoti 20 – 30 m tikslumu.Kol kas Rusijoje yra tik 9 GLONASS stotys, bet jie tikisi už šalies ribų įrengti bent 50.  Joms siunčiančių palydovų kiekis neatitinka anksčiau numatytų planų.

www.linava.lt