Obuolys ar robotas? Audi geidžia abiejų

Audi automobiliuose netrukus bus galima išvysti net dviejų informacinių technologijų gigantų simbolius – bendrovės Google žaliąjį robotuką ir legendinį Apple „prakąstą obuolį”. Šie simboliai ne tik ženklins maksimalų automobilio programinės įrangos suderinamumą su Android Auto ir Apple CarPlay platformomis, bet ir rodys pastarųjų buvimą automobilyje. Daugelis esminių abiejų platformų funkcijų netolimoje ateityje bus integruota į Audi Multi Media Interface (MMI) sąsają.

Komentuodamas šį pranešimą, Audi bendrovės vyr. inžinierius prof. dr. Ulrichas Hakenbergas akcentavo, kad vis daugėja išmaniuosius telefonus naudojančių vairuotojų, kurie pageidauja visur būti „nuolat prisijungę” – net ir automobilyje. Todėl neišvengiamas automobilių gamintojų tolesnis ir dar intensyvesnis bendradarbiavimas su pirmaujančiomis mobiliojo ryšio įrangos gamybos bendrovėmis Google ir Apple per automobilių operacines sistemas tobulinant naudojimąsi išmaniųjų telefonų pažangiausiomis funkcijomis.

Integruojant minėtas funkcijas būtina ne tik užtikrinti maksimalų duomenų saugumą, bet ir pasiekti, kad naudojimasis šiomis funkcijomis kuo mažiau blaškytų vairuotojo dėmesį. Be to, būtina griežtai atskirti automobilio valdymo ir informacines bei pramogines funkcijas, taip užkertant kelią nesankcionuotai prieigai prie esminių automobilio elektroninio valdymo sistemų bei jų generuojamų duomenų, vengiant netyčinio arba piktavališko sistemų sugadinimo.

Audi – vienintelis Premium segmento automobilių gamintojas, esantis Google Open Automotive Alliance (OAA) aljanso steigėjų sąraše. Šios šių metų pradžioje pradėtos vystyti bendradarbiavimo iniciatyvos tikslas – diegti Android operacinę sistemą į automobilius ir kurti jai taikomąsias programėles. Šis bendradarbiavimas jau davė rezultatų – sukurta Google Maps naudojanti unifikuota navigacinė sistema ir Google Play Music srautinės muzikos transliacijos paslauga. Bendradarbiavimas su kitu gigantu – JAV bendrove Apple, taip pat nestovi vietoje. Vyksta intensyvus dialogas CarPlay funkcijų integravimo Audi automobiliuose klausimais.

Inžinieriai siekia, kad Audi vairuotojai per MMI sąsają galėtų naudotis savo išmaniojo telefono funkcijomis, nepriklausomai nuo to, kokia operacinė sistema (iOs ar Android) juose yra. Ateityje bus galimybė operatyviai perjungti MMI sąsają darbui su Android arba iOS ir atvirkščiai.

www.www.auto-bild.lt