Tos pačios padangos ištisus metus. Nepaisant gerų orų, daug vairuotojų vis dar važinėja žieminėmis padangomis!

Vasara jau įsibėgėjo, tačiau vis dar gausu vairuotojų, kurie žieminių padangų nepakeitė vasarinėmis. Dabar, kai šilta, vasarinės padangos yra pats geriausias pasirinkimas ne tik vertinant saugumą, bet ir ekonomiškumą, padangų nusidėvėjimą ir visas kitas eksploatacines savybes. Svarbiausia nepamiršti pasikeisti padangų, kai persukate laikrodžio rodyklę iš „žieminio“ laiko į „vasarinį“ ir atvirkščiai.

Vykdydama savo įsipareigojimus saugumui keliuose didžiausia pasaulyje padangų ir gumos produktų gamybos kompanija „Bridgestone“ visiems vairuotojams, kurie vis dar važinėja su žieminėmis padangomis, pataria nedelsiant pakeisti jas vasarinėmis. Minkštesni žieminių padangų medžiagų mišiniai ir specialus protektoriaus dizainas nepritaikytas važinėti šiltu oru, kai oro temperatūra neretai peržengia 20 laipsnių šilumos. Vidinių tyrimų (*) duomenys parodė, kad priklausomai nuo kelio sąlygų ir temperatūros, žieminių ir vasarinių padangų savybės vertinant stabdymą ir valdomumą posūkiuose gali skirtis net 30 proc.

Kai kuriais atvejais, esant drėgnam orui, kai aplinkos temperatūra siekia apie 30°C, vasarinėmis padangomis „apsiavusios“ transporto priemonės stabdymo kelias gali būti iki 30 proc. trumpesnis, negu automobilio su žieminėmis padangomis. Esant tam tikroms sąlygoms, stabdymo kelias yra net du kartus didesnis už standartinio automobilio ilgį!

Vis dėlto, kaip sakė „Bridgestone Europe“ kompanijos ir prekinio ženklo komunikacijos vadovas Jake Rønsholtas, verta apsvarstyti ne tik saugumo klausimą.

„Pakilus temperatūrai žieminės padangos pasižymi didesniu pasipriešinimu riedėjimui negu vasarinės padangos. Tai reiškia, kad žieminės padangos bus triukšmingesnės, lems didesnes degalų sąnaudas ir didesnį emisijų kiekį. Šiltuoju metu naudojamos žieminės padangos taip pat linkusios greičiau dėvėtis. Žinoma, priešinga situacija yra žiemą – tuomet kietesni vasarinių padangų mišiniai verčia jas dėvėtis greičiau“, – teigė J. Rønsholtas.

Trumpiau tariant, saugiausias ir ekonomiškiausias sprendimas yra turėti du padangų komplektus – vasarinį ir žieminį – bei nepamiršti atėjus laikui jų pasikeisti. Kaip „Bridgestone“ tyrimai ne kartą parodė, tinkamas žieminių ir vasarinių padangų naudojimas prailgina jų eksploatacinį laikotarpį, atsiperka ir garantuoja didesnį saugumą vairuotojams, keleiviams ir visiems eismo dalyviams.

Jeigu norite pamatyti skirtumus tarp vasarinių ir žieminių padangų, žiūrėkite vaizdo klipus:

Stabdymas sausame kelyje – https://www.youtube.com/watch?v=gang-svyxU4

Stabdymas šlapiame kelyje – https://www.youtube.com/watch?v=o2rT2QDHUOs

Slalomas – https://www.youtube.com/watch?v=l8KSSTBiD7E

* Vidiniai testai yra atliekami remiantis standartiniais „Bridgestone“ bandymų metodais.

www.www.auto-bild.lt