Vairuotojai dainų šventės metu raginami būti ypač atidžiais

Vilniuje vyksianti Lietuvos dainų šventė „Čia – mano namai“ į sostinę sukvies dešimtis tūkstančių dalyvių.

Vilniaus parkų aikštėse, mokyklose, stadionuose vyks repeticijos ir šventiniai koncertai. Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai vairuotojams primena, kad šiomis dienomis būtina ypač griežtai laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų. Ypatingai svarbu pasirūpinti vaikais, dėl jaunatviško nerūpestingumo galinčiais nukentėti eismo įvykiuose.

Maža neviršyti leistino greičio – privalu laikytis saugaus greičio, gerbti pėsčiuosius ir rūpintis jų saugumu gatvėse, pėsčiųjų perėjose.

Prašome atkreipti dėmesį į grupelėmis vaikštančius, dažnai ir kiek šėliojančius vaikus, rūpestingai praleisti juos einančius per gatvę, niekuomet neprarasti atidumo ir būti pasiruošusiems sustabdyti automobilį, kad neatsargiai išbėgusieji į važiuojamąją kelio dalį nepatektų į nelaimę. Supraskime, kad iš mažesnių, atokesnių miestelių atvykusiems vaikams sudėtinga pritapti prie intensyvaus Vilniaus eismo.

Daugelis vaikų apgyvendinami mokyklose ir vakaroja jų prieigose. Kelio ruožuose prie vaikų ugdymo ar mokymo įstaigų, kur važiuojamoje dalyje gali būti vaikų, yra įrengti kelio ženklai ,,Vaikai“. Šiuose kelio ruožuose ir kitose vietose pastebėję vaikus vairuotojai turi paisyti greičio apribojimo ir prisiminti Kelių eismo taisyklių 29 p.: ,,Transporto priemonių vairuotojai privalo imtis papildomų atsargumo priemonių, jeigu kelyje yra vaikų arba neįgaliųjų“.

Reikia būti atidiems važiuojant pro sustojusią transporto priemonę su vaikų vežimo skiriamuoju ženklu ar prie mokyklinio autobuso. Būna, kad vaikai netikėtai išbėga į važiuojamąją kelio dalį pro sustojusio autobuso priekį ar galą.

Primename, kad  „Artėdamas prie sustojusios transporto priemonės su vaikų vežimo skiriamaisiais ženklais ir įjungta avarine šviesos signalizacija ar prie sustojusio mokyklinio autobuso su įjungtomis įspėjamosiomis mirksinčiomis oranžinėmis šviesomis, vairuotojas privalo sulėtinti greitį, prireikus – ir sustoti, kad praleistų vaikus ir juos lydintį asmenį“ (KET 41 p.).

Ne visada vairuotojai paiso vairuotojų pareigų pėstiesiems ir eismo įvykiuose nukenčia per pėsčiųjų perėjas einantys vaikai.

„Vairuotojas privalo sustoti ir praleisti važiuojamąją dalį kertančią organizuotą vaikų grupę, jeigu ją lydintis asmuo signalizuoja reguliuotojo lazdele, skrituliu su raudonu atšvaitu ar ryškiaspalve vėliavėle“ (KET 40 p.).

Policijos pareigūnai linki saugios šventės ir giedros šventinės nuotaikos.

Vilniaus aps. VPK informacija