Pakruojo rajone vykdyta prevencinė priemonė nelegalių prekių apyvartai nustatyti

Savaitę laiko sustiprintos policijos pareigūnų pajėgos Pakruojo rajone vykdė priemonę, kurios tikslas nustatyti teisės pažeidimus, susijusius su nelegalia prekių apyvarta. Priemonės metu tikrintos transporto priemonės ir jomis gabenami kroviniai, prekyvietės. Per savaitę Pakruojo rajone iš nelegalios apyvartos paimta 300 litrų dyzelino, 18 litrų žymėto dyzelino, 1,5 litro naminio alaus, 130 litrų skystų trąšų ir 178 pakeliai cigarečių.

Tikrindami Pakruojo rajono turgavietes, policininkai pažeidimų, susijusių su akcizinėmis prekėmis nenustatė, bet pareigūnams įkliuvo du asmenys savo namuose besivertę alaus prekyba. Pakruojo kaimo gyventojas neturėdamas leidimo pardavė 0,5 litro alaus, o linkuvietė savo klientui pardavė vieną litrą naminio alaus.

Nerami savaitė buvo ir kontrabandines cigaretes laikiusiems asmenims. Pas žeimelietį rasta 30 pakelių cigarečių „Fest“, 18 pakelių „Minsk superslims“ ir 4 pakeliai cigarečių „NZ Gold“. Linkuvietės namuose rasti 126 pakeliai cigarečių, nepaženklinti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyta tvarka finansų ministro patvirtintais specialiaisiais ženklais – banderolėmis.

Be šių pažeidimų, per policijos vykdytą priemonę iš Pakruojo kaimo gyventojo paimta 18 litrų žymėto dyzelinio kuro, kuris laikytas pažeidžiant Lietuvos Respublikos įstatymus. Mažeikonių kaime sustabdytas automobilis Audi, kuriuo gabenta 130 litrų skystų trąšų. Audi automobilio vairuotojas nepateikė prekių įsigijimo dokumentų. 300 litrų dyzelinio kuro greičiausiai neteks ir kelyje Šiauliai – Pakruojis – Pasvalys sustabdytas Citroen Berlingo vairuotojas, kuris neturėjo kuro įsigijimo dokumentų.

Primename, kad už akcizais apmokestinamų prekių laikymą, gabenimą, naudojimą ar realizavimą pažeidžiant nustatytą tvarką pažeidėjams gali tekti gerokai papurtyti kišenes. Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 1632 straipsnis numato, kad:
– Akcizais apmokestinamų prekių laikymas, gabenimas, naudojimas ar realizavimas pažeidžiant nustatytą tvarką, prekyba tokiomis prekėmis be banderolių ar kitų specialių ženklų arba su seno pavyzdžio banderolėmis, kai neteisėtai laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė yra iki dviejų minimalių gyvenimo lygių (MGL), užtraukia baudą nuo vieno šimto iki trijų šimtų litų su šių prekių konfiskavimu.
– Kai neteisėtai laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė yra nuo dviejų iki dešimties minimalių gyvenimo lygių (MGL), užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki penkių tūkstančių litų su šių prekių konfiskavimu.
– Kai neteisėtai laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė yra nuo dešimties iki penkiasdešimties minimalių gyvenimo lygių (MGL), užtraukia baudą nuo penkių tūkstančių iki dešimties tūkstančių litų su šių prekių konfiskavimu ir gabenimo priemonės, kuria šios prekės buvo neteisėtai gabenamos, konfiskavimu arba be jos konfiskavimo.
– Kai neteisėtai laikomų, gabenamų, naudotų ar realizuotų prekių vertė viršija penkiasdešimt minimalių gyvenimo lygių (MGL), užtraukia baudą nuo dešimties tūkstančių iki dvidešimties tūkstančių litų su šių prekių konfiskavimu ir gabenimo priemonės, kuria šios prekės buvo neteisėtai gabenamos, konfiskavimu arba be jos konfiskavimo.
– Šio straipsnio pirmojoje dalyje numatyti veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio pirmojoje dalyje numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo vieno tūkstančio iki dešimties tūkstančių litų su šių prekių konfiskavimu.
– Šio straipsnio pirmojoje dalyje numatyti veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio antrojoje, trečiojoje, ketvirtojoje, penktojoje, šeštojoje ar septintojoje dalyje numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo dvidešimties tūkstančių iki penkiasdešimties tūkstančių litų su šių prekių konfiskavimu.
– Šio straipsnio antrojoje, trečiojoje ar ketvirtojoje dalyje numatyti veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už šio straipsnio antrojoje, trečiojoje, ketvirtojoje, penktojoje, šeštojoje ar septintojoje dalyje numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo dvidešimties tūkstančių iki penkiasdešimties tūkstančių litų su šių prekių konfiskavimu ir gabenimo priemonės, kuria šios prekės buvo neteisėtai gabenamos, konfiskavimu arba be jos konfiskavimo.

Šiaulių aps. VPK Pakruojo r. PK informacija