V. Švedas rengiasi ilgiausiam greičio ruožui savo karjeroje

Likus mažiau nei savaitei iki vieno populiariausių Lietuvoje „300 ežerų“ ralio, triskart šių varžybų laimėtojas Vytautas Švedas puoselėja viltis savo trofėjų kolekciją papildyti ir ketvirtąja nugalėtojų taure.

Penktą kartą rengiamos „300 Lakes Rally“ varžybos – vienas didžiausių šių metų sezono iššūkių Lietuvos ir kaimyninių šalių ralio meistrams. Nuo penktadienio popietės iki šeštadienio vakaro jie įveiks 12 greičio ruožų, kurie sudarys beveik 140 kilometrų, o visa trasa Zarasų, Visagino ir Daugpilio miestuose bei apylinkėse nusidrieks net 430 km.

Šiemet „300 ežerų“ ralis dalyviams pateiks rimtą išbandymą – net 39 kilometrų greičio ruožą, kuris prasidės Lietuvoje ir nusitęs iki kaimyninės Latvijos. Anot V. Švedo, tokia „išgyvenimo rungtis“, lauksianti dalyvių prieš paskutinį greičio ruožą Zaraso ežero saloje, neabejotinai įneš papildomos intrigos ir privers sportininkus neatsipalaiduoti iki pat finišo, mat bet kokia iki tol sukaupta persvara gali būti nesunkiai iššvaistyta šioje rekordinėje varžybų atkarpoje.

Kauniečiui lenktynininkui tai bus bemaž ilgiausias greičio ruožas per visą jo trylikos metų karjerą ralyje. Pernai „300 Lakes Rally“ organizatoriai buvo parengę 34 km atkarpą, kurioje V. Švedą lydėjo sėkmė – jis buvo greičiausias ne tik šiame greičio ruože, bet ir tapo visų varžybų nugalėtoju.

Prieš porą savaičių pasiekęs pergalę Žemaitijoje, V. Švedas teigia esąs patenkintas savo pagerėjusia sportine forma ir pasirengęs dar didesnei konkurencijai „300 ežerų“ ralyje: „Paskutinis laimėjimas man buvo lyg atspirties taškas po visų ilgų nuotolių lenktynių. Turiu galvoje ne tik žiedines 1000 km lenktynes Palangoje, bet ir Pasaulio ralio čempionato (WRC) etapą Lenkijoje. Tąkart turėjau lenktyniauti ne visai techniškai tvarkingu automobiliu, o tai neturi nieko bendra su greitu važiavimu. Taigi „Žemaitija 2014“ tapo puikia galimybe grįžti prie to ritmo ir greičio, kuris būtinas kovojant su bet kuriais varžovais, važiuojančiais panašaus lygio automobiliais.“

Zarasuose startuosiančios lenktynės šiemet praturtintos naujove – kvalifikaciniu greičio ruožu. Čia varžybų išvakarėse susirungs pirmasis sportininkų dvidešimtukas pagal preliminarią starto tvarką. Dešimt greičiausių ekipažų galės rinktis norimas starto pozicijas, o likęs dešimtukas bus išrikiuotas pagal trasoje pasiektus rezultatus. V. Švedas su šturmanu Žilvinu Sakalausku žada kovoti dėl pirmos vietos startinėje rikiuotėje.

„Juta Racing“ komandos atstovas žūtbūt sieks savo įspūdingą trofėjų kolekciją papildyti jau ketvirta „300 Lakes Rally“ nugalėtojų taure. Lietuvos čempiono titulą susigrąžinti siekiantis V. Švedas varžosi ir Latvijos ralio čempionato įskaitoje, kur šiuo metu žengia antras. Pasiekęs pergalę „300 ežerų“ ralyje, jis taptų  lyderiu ir kaimyninėje Latvijoje. Panašu, kad dėl to užvirs ypač arši kova tarp vieno geriausių Lietuvos ralio meistrų ir ne kartą mūsų šalyje pergales skynusių broliukų latvių.

„Sieksime konkuruoti su greičiausiais dalyviais nuo pat starto. Pagrindiniai mūsų varžovai tikriausiai bus Ramūnas Čapkauskas ir latvis Janis Vorobjovs. Jie tikrai neleis nuobodžiauti, tad turėsime pademonstruoti, ką sugebame geriausio“, – prognozuoja V. Švedas.

Daugkartiniam Lietuvos ralio čempionui V. Švedui šios varžybos – vienos laukiamiausių. Anot jo, tai bus didžiulė greičio ir adrenalino fiesta ne tik itin gausiai susirinksiantiems pajėgiausiems lenktynininkams, bet ir jų palaikyti į didžiausią vasaros autosporto renginį atvyksiantiems sirgaliams. Šiemet norą dalyvauti „300 Lakes Rally“ pareiškė daugiau kaip šimtas ekipažų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Didžiosios Britanijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos ir Kazachstano.

V. Švedas startuos žiūrovams jau gerai pažįstamu ir sirgalių simpatijas pelniusiu „Mitsubishi Lancer EVO X“ automobiliu. Gausią varžybų dalyvių virtinę „300 ežerų“ ralyje paįvairins ir VFTS klasėje besivaržantys istoriniai „Lada“ bei „Moskvich“ sportiniai automobiliai bei dar rečiau trasose sutinkami svečių iš Latvijos vairuojami „GAZ 51“ sunkvežimiai.

Nuotraukoje Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas

www.www.auto-bild.lt