Velomaratone netrūko edukacinių programų apie saugaus eismo kultūrą

Lietuvoje kultūra būti atsakingu už save dar tik vystosi. Tai rodo ir nelaimių keliuose statistika, kuri aiškiai atskleidžia, kad daugybė liūdnas pasekmes sukėlusių avarijų įvyko dėl atsakomybės už save trūkumo.

Saugaus eismo kultūrą propaguojančio projekto „Nebūk briedis” tikslas – skatinti žmones išmokti saugoti save bei informuoti visuomenę apie visas įmanomas priemones, kurios gali padėti saugiau jaustis keliuose.

Projekto organizatoriai pasitelkę linksmą personažą – briedį, siekia pritraukti įvairaus amžiaus piliečių dėmesį. Štai praėjusį savaitgalį garsaus menininko Egidijaus Praspaliausko (EGYBOY) išmargintas briedis dalyvavo tūkstančius dviratininkų pritraukusiame „Velomaratone”.

Projekto komanda renginio dalyviams ir sirgaliams priminė, kaip reikia pasirūpinti savo saugumu, dalijo atšvaitus bei lankstinukus su instrukcijomis, kaip juos taisyklingai nešioti. Dviratininkai buvo kviečiami prisidėti prie atšvaitų nešiojimo kultūros skatinimo šalyje, nusifotografuojant prie atributinio briedžio bei nuotraukas platinant socialiniuose tinkluose su hashtag‘ais #nebukbriedis ir #velomaratonas. Visas nuotraukas iš šio renginio galite rasti projekto Facebook puslapyje https://www.facebook.com/nbriedis.

Kad saugaus eismo žinios nepasimirštų, projekto „Nebūk briedis” komanda primena pagrindines taisykles, kurių privalu laikytis tamsiuoju paros metu pėstiesiems ir dviratininkams.

–                     Pėstieji, eidami neapšviestu kelkraščiu arba važiuojamosios dalies kraštu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, privalo nešti šviečiantį žibintą arba vilkėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prie drabužių prisisegę kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje atšvaitą.

–                     Svarbu žinoti, kad prikabinamas atšvaitas turėtų būti prie drabužių pritvirtintas dešinėje pusėje ir taip, kad matytųsi iš visų pusių. Pavyzdžiui,atšvaitą galima tvirtinti prie kelnių kišenės, kad prie virvutės prikabintas atšvaitas švytuotų kelių lygyje.

–                     Vaikams atšvaitą juostelę reikia nešioti truputį aukščiau rankos riešo arba ties blauzda.

–                     Traukiamas (stumiamas) platesnis kaip 1m vežimėlis turi būti su atšvaitais: kairėje vežimėlio pusėje iš priekio – baltu, o iš galo – raudonu.

–                     Dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų.

–                     Dviratininkui važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus.

Organizatorių foto

www.www.auto-bild.lt