Neteisėta paralelinė prekyba padangomis yra baudžiama

Goodyear_ratai„Goodyear Dunlop“ nuolat rūpinasi, kad jos gaminamos ir siūlomos padangos ne tik atitiktų aukščiausius kokybės ir saugumo reikalavimus, bet ir visokeriopai patenkintų vairuotojų poreikius. Todėl prieš kiekvieną sezoną „Goodyear Dunlop“ ypač atidžiai įvertina, kurios padangos iš jos gaminamų padangų asortimento yra labiausiai tinkamos konkrečiai šaliai ar regionui bei tos šalies ar regiono vairuotojams.

Tik tos „Goodyear Dunlop“ padangos, kurios yra labiausiai pritaikytos šalies ar regiono keliams, klimato sąlygoms bei vairavimo įpročiams, yra galiausiai siūlomos konkrečios šalies ar regiono vairuotojams. Deja, ne visos Lietuvos bendrovės, prekiaujančios padangomis, vadovaujasi „Goodyear Dunlop“ sudarytu specialiai Lietuvai ir kitoms Europos Sąjungos šalims skirtų padangų asortimentu.

„Goodyear Dunlop“ kartu su prekių ženklo „Dunlop“ savininku „SP Brand Holding EEIG“ nustatė, kad laikotarpiu nuo 2009 iki 2012 metų UAB „Nevetas“ Lietuvoje prekiavo „Dunlop“ prekių ženklu pažymėtomis tam tikrų modelių ir matmenų padangomis, kurių prekybai Europos Sąjungoje, įskaitant Lietuvą, prekių ženklo savininkas nedavė savo sutikimo.

„Kai kurios Lietuvos įmonės vis dar susigundo įsigyti ir vėliau Lietuvos vairuotojams pasiūlyti „Goodyear Dunlop“ padangas, kurios nėra skirtos Europos Sąjungos šalių rinkoms. Viena tokių, kaip paaiškėjo, buvo UAB „Nevetas“. Dėl to nukenčia tiek pačios įmonės, kadangi jos sulaukia pretenzijų iš prekių ženklo savininko, tiek vairuotojai, kurie įsigyja padangas nieko neįtardami“, – teigė Elmantas Latkauskas, „Goodyear Dunlop Tires Baltic“ vadovas.

Anot Elmanto Latkausko, „Goodyear Dunlop“ itin atsakingai žiūri į kiekvienai rinkai specialiai pritaikyto „Goodyear Dunlop“ padangų asortimento sudarymą. Ypač didelis dėmesys yra skiriamas rinkose vyraujantiems transporto priemonių tipams, klimato sąlygoms, transporto priemonių valdymo stiliams, įpročiams ir pomėgiams. Tuo pačiu „Goodyear Dunlop“ siekia užtikrinti, kad šios pastangos nenueitų veltui.

UAB „Nevetas“ veiksmai – jau antras toks atvejis Lietuvoje, kai neteisėtai prekiaujama „SP Brand Holding EEIG“ priklausančiu prekių ženklu „Dunlop“ pažymėtomis padangomis. Prieš porą metų tai baigėsi taikos sutartimi, kuomet neteisėtai „SP Brand Holding EEIG“ priklausančiu prekių ženklų „Dunlop“ padangomis prekiavusi bendrovė pripažino savo kaltę – skirtingai nei UAB „Nevetas“, kuri nenorėjo pripažinti savo veiksmų neteisėtumo.

2014 m. liepos 4 d. Lietuvos apeliacinis teismas priėmė sprendimą[1] uždrausti UAB „Nevetas“ Lietuvos Respublikos teritorijoje vykdyti prekybą padangomis (t.y. jas siūlyti, išleisti jas į rinką arba tuo tikslu jas sandėliuoti, nuomoti, skolinti ar kitaip jomis disponuoti), pažymėtomis prekių ženklais „Dunlop“ arba „D“, kurios į Europos Sąjungos rinką yra išleistos ne „SP Brand Holding EEIG“ arba neturint „SP Brand Holding EEIG“ sutikimo. Šio teismo sprendimo nepaisymas gali užtraukti ne tik civilinę, bet ir baudžiamąją atsakomybę.

UAB „Nevetas“ veiksmai – neteisėtos paralelinės prekybos pavyzdys, kai prekių ženklais pažymėtos padangos yra importuojamos į Europos Sąjungos rinką ir vėliau joje realizuojamos be prekių ženklų savininko sutikimo, kuris yra būtinas. Tuo užsiimančios bendrovės rizikuoja netekti tokių padangų, taip pat joms gali tekti atlyginti prekių ženklų savininko nuostolius, įskaitant bylinėjimosi išlaidas, jei prekių ženklų savininkas būtų priverstas ginti savo teises teisme.

[1] Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas gali būti peržiūrėtas Lietuvos Aukščiausiojo Teismo, kuris gali priimti kitokį galutinį sprendimą.

www.auto-bild.lt

„Goodyear“ nuotr.