BTA: sumažėjus keliautojų srautams į Rytų Europą, mažėja ir besidraudžiančiųjų kelionių draudimu

Ne gyvybės draudimo bendrovė BTA per trejus metus išmokėjo apie 180 tūkst. eurų už kelionių metu patirtas traumas. Sumažėjus keliautojų srautams Rusijos bei Baltarusijos kryptimis, pernai jų užregistruota 10 proc. mažiau nei 2013 –aisiais ir 17 proc. mažiau nei 2012-aisiais, sumažėjo ir bendras apsidraudusiųjų kelionių draudimu skaičius.

„Pastebėjome, kad pernai keliautojų srautai Rusijos ir Baltarusijos kryptimis sumažėjo dešimtadaliu. Atitinkamai sumažėjo ir besidraudžiančiųjų skaičius, dėl to ir įvykių fiksuojame mažiau. Bet yra ir kita medalio pusė – žmonės  patys daugiau saugosi, ypač pasirinkę aktyvų poilsį – tokį kaip slidinėjimas kalnuose ar ekstremalios vandens sporto pramogų išvykos. Tačiau visiškai nelaimių išvengti sunku, tad kasmet į bendrovę kreipiasi apie 850 nukentėjusiųjų. Kreipiasi dėl kelio sąnario traumų, blauzdos kaulų lūžių, neretai pasitaiko ir rankų ar pečių traumų; šiltųjų kraštų poilsiautojai kreipiasi dėl apsinuodijimų ar nudegimų“, – teigia ne gyvybės draudimo bendrovės BTA Žalų reguliavimo departamento specialistė Irina Paleckienė.

Pasak I. Paleckienės, sumažėjo ne tik pačių traumų skaičius, bet ir jų pobūdis. Pernai fiksuota daugiausiai smulkios žalos, tuo tarpu užpernai registruota daugiau didelių nelaimių. Vidutinė išmoka 2013 m. siekė apie 652 eurus o pernai kiek mažiau – 546 eurus.

Specialistė pastebėjo, kad dažniausiai keliaudami susižaloja 21-30 metų bei 31-40 metų asmenys, atitinkamai tai sudaro 24 proc. ir 22 proc. visų užfiksuotų traumų per trejus metus. Pernai išryškėjo nauja tendencija – kelionėse gausiai nukentėjo 51-60 metų piliečiai, lyginant su užpernai ar 2012 m. jų susižalojimų skaičius išaugo kone dvigubai.

Rečiausiai kelionėse nukenčia vaikai iki 10 metų ir garbaus amžiaus senjorai virš 71 metų: jų kelionėse patiriamos traumos sudaro vos 6-8 proc.

Pasak I. Paleckienės, dažniausios žiemos traumos – tai čiurnos patempimai, riešo ir dilbio kaulų lūžiai, išnirimai, galvos sumušimai. Tuo tarpu vasaros metu dažniau kreipiasi tėvai dėl vaikų traumų, pastarieji patiria rankų kaulų įskilimus ar lūžius, kojų lūžius. Moterys visais metų laikais yra kiek atsargesnės, tad ir žiemos metu jos patiria lengvesnes traumas – kelio sąnario raiščių pažeidimus, rečiau kaulų lūžius. Vyrams, priešingai, būdingi sunkesni susižalojimai: nugaros traumos, šonkaulių lūžiai.

Specialistės teigimu, išmokos dydis nelaimės atveju priklauso ir nuo šalies, į kurią keliaujate. Kiekviena valstybė turi skirtingus gydymo išlaidų įkainius. Pavyzdžiui, vien sužeistojo transportavimas sraigtasparniu iki ligoninės gali atsieiti 3 tūkst. eurų. BTA didžiausia išmoka per trejus metus siekė 12,6 tūkst. eurų, ji buvo skirta nukentėjusiojo šlaunikaulio lūžio operacijos kaštams Egipte padengti.

Lietuvių kelionių kryptys keičiasi mažai: slidininkai dažniausiai vyksta į Austriją, Italiją, Slovakiją, Čekiją, Prancūziją, Šveicariją. Šiltųjų kraštų mėgėjai mėgaujasi Egipto, Turkijos, Ispanijos saule. Populiarėja poilsis ir egzotiškesniuose kraštuose: Tailande, Peru, Arabų Emyratuose.

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA klientų aptarnavimo tinklas – vienas plačiausių Lietuvoje. Šiuo metu veikia 107 bendrovės atstovybės, klientais kasdien rūpinasi daugiau nei 400 darbuotojų. Iš tūkstančio didžiausių Lietuvos kompanijų net 60 procentų naudojasi BTA paslaugomis.

Ne gyvybės draudimo bendrovė klientams kas valandą išmoka daugiau kaip 9847 eurų draudimo išmokų, kas 3 minutes užregistruoja po naują įvykį, per mėnesį pradeda 3100 naujų bylų. BTA filialas Lietuvoje klientų laukia naujai pastatytame A klasės energetinio efektyvumo biurų pastate „Grand Office“, kuris yra šalia Vilniaus miesto vakarinio aplinkkelio, Viršuliškių skg. 34.

www.auto-bild.lt