Lietuvos draudimo rinka – stagnacijoje, BTA metus baigė pelningai

Ne gyvybės draudimo bendrovei BTA praėję metai buvo pelningi. Tarp pelningiausiųjų draudimo rūšių pernai sparčiausiai augo nelaimingų atsitikimų ir turto draudimas, atitinkamai 24 proc. ir 22 proc. Daugiausiai 2014 m. krito privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės (TPVCAD) draudimo pardavimai, vienintelis pelno neatnešė vežėjų privalomasis draudimas.

„2014-ieji nebuvo rinkos augimo metai. Tai galioja beveik visiems šalies draudikams, – dauguma pernai nefiksavo augimo, o kitiems 2014-ieji buvo pardavimų mažėjimo metai.  Kai kuriems rinkos dalyviams praėję metai greičiausiai bus nuostolingi. Tokią situaciją lėmė daug veiksnių: visų pirma susiklosčiusi nepalanki geopolitinė padėtis, kuri smarkiai įtakojo šalies vežėjų rinką. Rusijai pradėjus sunkinti vilkikų įvažiavimą į šalį ir ribojant prekių judėjimą, dalis vežėjų sumažino į Rytus kreipiamų transporto priemonių srautus, dalis perorientavo veiklą, o kiti visiškai ją nutraukė. Sumažėjo TPVCAD pardavimai, tą pajautė ir mūsų bendrovė“, – teigė ne gyvybės draudimo bendrovės „BTA Insurance Company“ SE filialo Lietuvoje direktorius Tadeuš Podvorski.

2015-aisiais planuojamas ne didesnis nei 1 proc. rinkos augimas

Pasak BTA vadovo, tikėtina, kad ir šiemet augimo nebus, arba jis bus minimalus – apie 1 proc. Vis tik didelis kainų politikos pakeitimas, t.y. kainų kritimas smarkiai išbalansuoja rinką ir grįžti į senąsias vėžes yra gana sudėtinga. Kaip teigė T. Podvorski, reikės stebėti rinką ir adaptuotis pagal augančius ar besikeičiančius poreikius.

BTA 2014-uosius užbaigė  pasiekusi apie 4,7 mln. eurų neaudituotą ikimokestinį pelną

Pasak bendrovės vadovo, nors pernai buvo prognozuota, kad ne gyvybės draudimo rinka bent pirmąjį ketvirtį augs apie 10 proc., stagnacija prasidėjo nuo metų pradžios. Augimas sustojo, o kai kurios draudimo rūšys patyrė pelningumo kritimą, didžiausias jų – TPVCAD. Vienintelis segmentas, kuris BTA pernai neatnešė pelno, – vežėjų privalomasis draudimas.  Kita vertus, visos kitos draudimo rūšys ne gyvybės draudimo bendrovei BTA buvo pelningos. BTA neaudituotas ikimokestinis pelnas pernai siekė apie 4,7 mln. eurų. Bendrovė išlaikė pirmaujančias pozicijas pagal bendrąjį civilinės atsakomybės, laidavimų, komercinį transporto privalomąjį draudimą. Kaip ir prognozuota, praėjusių metų pradžioje daugiausiai augo nelaimingų atsitikimų bei turto draudimas. Tai lėmė mažesnė, lyginant su Vakarų Europos valstybėmis, šios draudimo rūšies skvarba mūsų šalyje bei kylanti gyventojų ir įmonių turimo turto vertė. Bendrovei pavyko labiau subalansuoti draudimo rūšių portfelį: mažėjant transporto draudimui, augo kitos rūšys ir taip padėjo išlaikyti pelningumą. Be to, lyginant su užpernai, akivaizdžiai išaugo ir bendrovės žinomumas gyventojų tarpe.

Šiemet BTA tikisi didinti pajamas. Planuojamas ne didesnis nei kelių procentų augimas. Bendrovė ir toliau sieks dar labiau diversifikuoti draudimo portfelį, išlaikyti stabilius pardavimus, stebės rinką ir teiks pasiūlymus pagal susiformuosiančius poreikius. Tikimasi dar padidinti turto draudimo augimą. Remiantis „Spinter tyrimai“ duomenimis, 85 proc. šalies gyventojų vis dar neturi šio draudimo, todėl sistemingai informuodama gyventojus apie tokio draudimo naudą, bendrovė tikisi jo populiarumą išauginti dar labiau.

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA klientų aptarnavimo tinklas – vienas plačiausių Lietuvoje. Šiuo metu veikia 107 bendrovės atstovybės, klientais kasdien rūpinasi daugiau nei 400 darbuotojų. 2014 m. bendrovė užregistravo 39 tūkst. naujų įvykių ir išmokėjo 27 mln. eurų draudimo išmokų. Pernai ne gyvybės draudimo bendrovė vidutiniškai per vieną mėnesį išmokėjo virš 2 mln. eurų, per vieną darbo dieną išmokėjo vidutiniškai po 100 tūkst. eurų arba per vieną darbo minutę vidutiniškai išmokėjo po 200 eurų draudiminių įvykių žaloms padengti.

www.auto-bild.lt