Netinkamai sureguliuoti žibintai kelia pavojų

Nemalonu, kai akina galinio vaizdo veidrodėlis ar priešpriešiais važiuojančio transporto žibintų šviesa? Dėmesio – tai gali daryti ir jūsų automobilio šviesos.

Priekinių žibintų reguliatorius – daugeliui yra visiškai nieko nesakantis ratukas. Dauguma šiuolaikinių automobilių jį turi, tačiau vargu ar kas žino, kokia svarbi yra šio mažo sukamojo ratuko prietaisų skydelyje funkcija. Apskritai, kam automobiliuose reikalingas žibintų reguliavimas? Juk techninės apžiūros centruose ar servisuose reguliariai tikrinama, ar priekiniai žibintai tinkamai sureguliuoti ir tai daroma tam, kad būtų išvengta priešais atvažiuojančių automobilių akinimo. Teisingai, tikrinama. Tik tai, aišku, visuomet daroma tuomet, kai automobilis nėra nė kiek pakrautas.

Bėda ta, kad jei bagažinėje yra daug sveriantys daiktai arba jei automobiliu važiuoja daug keleivių, tai jis nusileidžia žemyn ir dėl to pasikeičia transporto priemonės išilginės ašies ir kelio kampas. O štai šviesos srautas tuomet pakyla aukštyn ir gali pavojingai apakinti priešais atvažiuojančių automobilių vairuotojus. Šios problemos sprendimas itin paprastas: pasukant ratuką atitinkamai koreguojama žemyn nukreipiama žibintų šviesa. Ar veikia ir kaip veikia priekinių žibintų diapazono reguliavimas, galima lengvai patikrinti tamsoje stovint priešais garažo duris arba prieš baltą sieną. Tam automobilį reikia pastatyti keletą metrų iki plokštumos. Įjungus variklį sukamąjį ratuką nuo nulinės padėties (ji taikoma automobiliams be krovinių) reikia pasukti didesnio skaičiaus link. Jei priekinių žibintų diapazono reguliavimas veikia, šviesos kūgis leidžiasi žemyn kaskart pasukant ratuką – kuo skaičius didesnis, tuo žemiau nukreipiama priekinių žibintų šviesa.

Išimtis yra tik modernūs ksenoniniai ir LED šviesų žibintai, kurie reguliuojasi savaime. Beje, tai, kad priekiniai žibintai šviečia per aukštai, išduoda vienas labai aiškus ženklas: jei naktį važiuojama įjungus artimąsias šviesas, o priešpriešiais atvažiuojančių transporto priemonių vairuotojai mirksi šviesomis, gali būti, kad kažkas yra netvarkoje su jūsų automobilio priekiniais žibintais. Todėl iš pradžių pareguliuokite priekinių žibintų diapazoną pasukdami reguliatorių viena padala aukščiau, kitaip tariant, nukreipkite šviesos kūgį žemyn. Vėliau būtinai nuvažiuokite į servisą ir patikrinkite šviesos srauto aukštį.

PATARIMAS

  • Daugelio automobilių priekiniai žibintai dažniausiai yra reguliuojami kas dvejus metus ir atėjus techninės apžiūros metui. Sukamojo ratuko funkcionavimo atžvilgiu, tai yra gana prastas sprendimas. Kas nėra naudojama – tas paprastai pradeda strigti, todėl retsykiais šį ratuką geriau pasukioti.
  • Pilna bagažinė keičia žibintų skleidžiamo šviesos srauto aukštį, kurį galima reguliuoti sukamuoju ratuku: kuo pilnesnė bagažinė, tuo didesnis turi būti skaičiukas.

ABL, 2015 m. Nr. 2