Įspėjame vairuotojus – prieš traukinį nelaimėsite

Lietuvos kelių policijos tarnyba ir AB „Lietuvos geležinkeliai“ skatina visus eismo dalyvius geležinkelio pervažose elgtis saugiai (išskirtinė vaizdo medžiaga iš avarijos geležinkelio pervažoje vietos).

Birželio 3 d. Lietuvos kelių policijos tarnybos pareigūnai dalyvavo AB „Lietuvos geležinkeliai“ parodomojoje akcijoje-eksperimente, vykusiame Elektrėnų savivaldybėje, Gabriliavos kaime esančioje geležinkelio pervažoje. Akcijos tikslas – parodyti, kokius skaudžius padarinius sukelia vairuotojų neatidumas, nedrausmingumas ir Kelių eismo taisyklių reikalavimų nesilaikymas geležinkelio pervažose. Eksperimento metu lokomotyvų sąstatas, sveriantis 250 tonų ir judantis 40 km/val. greičiu atsitrenkė į lengvąjį automobilį „Saab“, sustojusį ant traukinio bėgių. Lengvasis automobilis buvo nepataisomai suknežintas, sutraiškytas automobilio viduje buvęs manekenas. Įprastas traukinio greitis būna 80 km/val, o sąstato svoris gali siekti 5000 ir daugiau tonų.

Lietuvos policija ir AB „Lietuvos geležinkeliai“ kartu atkreipia visuomenės dėmesį į tragiškus eismo įvykius geležinkelio pervažose ir jų skaudžius padarinius. 2014 metais Lietuvos pervažose įvyko 16 eismo įvykių, kuriuose žuvo 5 žmonės. Šiemet įvyko 2 įvykiai, vieno iš jo metu žuvo jaunas žmogus. 2014 metais šalies policijos pareigūnai geležinkelio pervažose išaiškino 398 pažeidimus, š. m. sausio-gegužės mėn. išaiškinti 86 pažeidimai.

Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 125 str.:

Važiavimas per geležinkelį tam neskirtose vietose, kitų transporto priemonių, sustojusių prieš pervažą praleisti traukinio, apvažiavimas, įvažiavimas į pervažą esant draudžiamam šviesoforo ar pervažos budėtojo signalui arba kai užtvaras yra nuleistas arba pradeda leistis, savavališkas užtvaro pakėlimas arba jo apvažiavimas, įvažiavimas į pervažą, jeigu už jos yra kliūtis, kuri verstų vairuotoją sustoti pervažoje, specialiai transportuoti neparengtų žemės ūkio, kelių, statybos ir kitų mašinų gabenimas per pervažą, taip pat kelio ženklo „Stop“ reikalavimo nesilaikymas, kai jis pastatytas prieš geležinkelio pervažą, – užtraukia baudą vairuotojams nuo 144 iki 289 eurų su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu nuo dviejų iki šešių mėnesių.

Lietuvos policijos pareigūnai kartu su AB „Lietuvos geležinkeliai“ regionų darbuotojais skatina pėsčiuosius ir vairuotojus laikytis Kelių eismo taisyklių kertant geležinkelio pervažas, įspėja apie gresiančius pavojus, kylančius nesilaikant Kelių eismo taisyklių ir  saugaus elgesio pervažose reikalavimų.

Lietuvos kelių policijos tarnybos informacija