Naikiname pelėsį automobilio salone

Šviesios nuosėdos ant prietaisų skydelio – tai ne visada gali būti dulkės. Tai gali būti pelėsis, kuris yra labai pavojingas visiems, keliaujantiems automobiliu. Salonas pelėsio buveine virsta vos per keletą savaičių. Atremti šio grėsmingo kenkėjo ataką nėra labai sunku. Mes patarsime ir parodysime, kaip juo atsikratyti ir nesugadinti automobilio salono.

Upsss. Ir kas gi čia nutiko? Pavarų perjungimo svirties apsauga pasidengė tankiu baltu su žalsvumo atspalviu „kailiuku“. Kad ir kaip nemalonu, bet tai – pelėsis! Išties, bjaurus siurprizas, kurio ne tik nelaukėte, bet net ir nesitikėjote. O svarbiausia, kad automobilis stovėjo garaže ir dar šildomame! Nepaisant to, pelėsis ėmė plisti ir į kitas vietas, ypač tas, kurios dažniausia yra liečiamos rankomis: tiek vairuotojo, tiek keleivių. Pasirodo, pelėsio sporų yra beveik visur: mus supančiame ore, ant mūsų odos ir drabužių.

Jei jų nedaug ir sąlytį su jais turintis žmogus nėra nusilpęs ar alergiškas, paprastai nieko baisaus nenutinka. Daug blogiau, jei pelėsio židinių yra daug – tada jis tampa labai pavojingu. Nedaug tereikia, kad automobilio salone išplistų pelėsis.

Pakanka ilgiau palikti automobilį garaže, prieš tai neįsitikinus, kad salonas sausas. Naudojant automobilį kasdien, jei jame gerai veikia vėdinimo sistema ir salono filtras, oro cirkuliacija išsprendžia šią problemą – sporos negali laisvai nusėsti ant paviršių ir pradėti vystytis, nes tam joms nėra tinkamos terpės, t.y. drėgmės.

pelesis

pelesis2

pelesis3

Paprastai pirmasis požymis, išduodantis galimybę formuotis pelėsiui, yra nemalonus priplėkusio oro kvapas, lyg tai būtų, pavyzdžiui, prastai vėdinamas drėgnas rūsys. Tokiu atveju pirmiausia derėtų ozonuoti (tai ekologiškas ir labai efektyvus kompleksinis oro valymas ir paviršių dezinfekavimas) automobilio saloną ir dezinfekuoti kondicionavimo sistemą. Jei pelėsio nuosėdų atsiranda ant plastikinių ar guminių elementų, būtina imtis gerokai ryžtingesnių veiksmų, tačiau tai daryti būtina atsargiai. Prieš valant pelėsį, pirmiausia būtina užsimauti gumines pirštines ir užsidėti respiratorių – kvėpuoti pelėsio sporomis yra baisiau, nei jas liesti ar net įkvėpti arba praryti.

Išvada

Nepanikuokite, savo automobilio viduje pamatę pelėsį! Tiesiog kruopščiai išvalykite visą saloną, ypatingą dėmesį skirdami apipelijusioms vietoms. Kadangi pelėsio sporos mėgsta drėgmę, todėl baigus valymą būtina kuo kruopščiau išdžiovinti automobilio vidų ir pasirūpinti, kad drėgmė čia daugiau nebesugrįžtų.

ABL, 2015 m. Nr. 3