Volkswagen palieka vyriausiasis dizaineris

Volkswagen pranešė, kad nuo lapkričio pabaigos iš savo posto traukiasi dizaino vadovas Walteris Maria de Silva (64), koncerno dizaino politikai vadovavęs nuo 2007 m. pradžios. Su Volkswagen gamintojais jis bendradarbiaus ir toliau kaip konsultantas.

Walteris Maria de Silva gimė 1951 m. vasario 27 d. Lecco mieste Italijoje. Savo profesinę veiklą pradėjo 1972 m. ėmęs dirbti Turino mieste esančiame FIAT dizaino centre. 1975 m. jis prisijungė prie garsaus automobilių dizainerio R. Bonetto komandos ir ėmė dirbti jo vardo studijoje Milane.

Nuo 1979 iki 1986 m. vadovavo automobilių dizaino katedrai Turine esančiame Instituto Idea dizaino institute. Po nedidelio bendro projekto su Trussardi Design Milano, 1986 m. perėjo dirbti į Alfa Romeo bendrovę, kurioje iki 1998 m. formavo dizaino  strategiją.

Geriausiu to laikotarpio darbu laikomas 1997 m. Alfa Romeo 156 dizainas. Ir dirbdamas kitur tęsė bendradarbiavimą su Alfa Romeo ir sukūrė 2001-ųjų Alfa Romeo 147 dizainą.

1998 m. tapęs SEAT Design centro vadovu pradėjo karjerą Volkswagen koncerne. Čia jis buvo atsakingas už Volkswagen pavaldžiam Audi koncerno Audi, SEAT ir Lamborghini markių dizaino strategiją. 2002 m. jis sukūrė visiškai kitokiais, nei iki tol, bruožais pasižyminčią 6-os kartos Audi A6 ir Audi A5 kupė, kurią pats laiko gražiausiu savo sukurtu automobiliu.

Nuo 2007 m. vadovavo viso Volkswagen koncerno dizaino padaliniui. Savo veikloje puoselėjo kiekvienos koncerno markės dizaino paveldą, išgrynindamas esminius atpažįstamus bruožus, kuriuos, papildęs bendraisiais Volkswagen koncernui būdingais elementais, suformavo kiekvienos markės kūrybine autonomija pagrįstą bendrą koncerno dizaino kalbą.

Be jau anksčiau minėtų modelių sukūrė Volkswagen Up!, Volkswagen Polo, Audi R8 bei vadovavo 6 ir 7 kartų Volkswagen Golf kūrimui.

Už savo darbus Walteris de Silva buvo apdovanotas daugeliu dizaino prizų. Už ypač sėkmingą Audi A5 dizainą 2010 m. jis gavo Vokietijos Federacinės respublikos dizaino prizą. 2011 m. jam skirtas prestižinis Italijos dizaino apdovanojimas Compasso d’Oro (Auksinis kompasas).

Tarptautinė automobilių dizainerių organizacija už 4 dešimtmečius trukusią kūrybinę veiklą ir dalyvavimą daugelyje automobilių dizaino konkursų vertinimo komisijų įteikė apdovanojimą už viso gyvenimo nuopelnus.

www.auto-bild.lt