ACC – antistresinis adaptyvinis tempomatas

DB2014AU01096_large

Atostogos – kelionių ir poilsio metas. Daugelis vairuotojų iki kelionės tikslo per atostogas automagistralėmis sukaria ne vieną tūkstantį kilometrų. Būtent tokioms ilgoms kelionėms greitkeliais ir pritaikytas beveik į visus Volkswagen modelius montuojamas adaptyvinis tempomatas.

Sutrumpinimas ACC reiškia adaptyvinis tempomatas. Adaptyviniu jis vadinamas todėl, kad automatiškai pritaiko automobilio greitį prie eismo srauto. Automobilis su šiuo prietaisu greitėja ir stabdo taip pat, kaip priekyje važiuojantys kiti eismo dalyviai. Svarbiausia ACC tempomato dalis – išmanusis radaras, kurio „akis“ nuolat stebi priekyje važiuojančio automobilio greitį ir matuoja atstumą iki jo, tuo pat metu palaikydamas nustatytą saugią distanciją tarp dviejų automobilių. Be to, jis glaudžiai sąveikauja su kitu darbščiu vairavimo pagalbininku – Front Assist erdvės priešais automobilį stebėjimo sistema, taip pat akylai stebinčia viską, kas vyksta priešais automobilį. Tokia šių prietaisų sąveika stipriai sumažina riziką įvažiuoti į priešais riedančiojo galą.

Vienintelis nustatymas, kurį reikia atlikti vairuotojui – nurodyti pageidaujamą pastovų greitį. Volkswagen modeliams su mechanine pavarų dėže tai yra greitis nuo 30 km/val. Jeigu pavarų dėžė automatinė arba DSG, galima nustatyti bet kokį greitį, kad ir nuo 0 km/val. Tokiu atveju, nuolat stabčiojančiame automobilių sraute automobilis automatiškai pajuda iš vietos net po visiško variklio trumpalaikio išjungimo stabtelėjimo momentui.

Visuose Polo, Golf, Touran ir Tiguan modeliuose maksimalus ACC adaptyvinio tempomato palaikomas greitis siekia iki 160 km/val.

Passat ir Touareg modeliuose šis greitis viršija 200 km/val. Be to vairuotojas gali nustatyti pageidaujamą distanciją tarp dviejų automobilių. Aišku viena – kartą pasivažinėjęs su ACC tempomatu, negali sustoti. Nes su juo važiavimas greitkeliu – saugus malonumas, lydintis nuo pirmo iki paskutinio kilometro.

www.auto-bild.lt