Siekiant pergalės smulkmenų nebūna

DSC_8642

Suskaičiuotos dienos beliko iki „ENEOS 1006 km lenktynių“, kurios didžiausiąjį mūsų vasaros kurortą drebins jau aštuonioliktus metus iš eilės.

Laikinajame lenktynių miestelyje įsikurs daugiau nei keturios dešimtys komandų, kurių sudėtyje bemaž pusantro šimto sportininkų, pusšimtis komandų vadovų bei strategų, trenerių ir kitų sričių specialistų.

Daugumai ne tik šalies, bet ir užsienio komandų maratoninės lenktynės Palangoje tapo vienu svarbiausių sportinio sezono tikslų, kurį įvardinti nesunku – pergalė. Vardan jos šiam egzaminui ruošiamasi metus, o retsykiais – net ilgiau.

Tačiau lenktynes laimi tik vienas, bet ir bandantys įkąsti lyderiui verti didžiulės pagarbos. Juk neretai nugalėtoją ir prizininkus 1000 km distancijoje skiria tik sekundės! Tad kokios gi taip trokštamos pergalės sudėtinės dalys, kokie komponentai ją lemia?

Tokį klausimą adresavome didžiausiam šių lenktynių autoritetui, nekarūnuotam jų karaliui, Palangos maratoną laimėjusiam daugiausia, net šešis kartus, Jonui Gelžiniui.

„Pergales dažniausiai lemia bendras darbas, tačiau bene svarbiausias kriterijus – lenktynininko gebėjimas vairuoti, jausti trasos ir automobilio galimybes ir maksimaliai jas išnaudoti, – renginio pristatyme kalbėjo J. Gelžinis. – Tačiau vienas sportininkas, kad ir koks greitas bebūtų, nieko nepasiektų be kitų lenktynininkų darnaus darbo ir komandos mechanikų pagalbos ar ekipos vadovų parinktos tikslios strategijos ir taktikos“.

Pasak J.Gelžinio, kai automobiliai yra vienodo pajėgumo, pergalę lemia vairuotojai ir tiksli strategija.

Pasirengimą šioms lenktynėms Jonas skirsto į kelis etapus. Pirmasis paprastai prasideda ir baigiasi sporto salėje, o vėliau daugiau dėmesio skiriama ištvermei ugdyti. Būna dienų, kai dviračiu kasdien jis nuvažiuoja po 80 kilometrų.

„Šiuo metu MTB dviračiai man padeda palaikyti formą, nes lenktynėse prireikia daug ištvermės, per visą joms skirtą 10 val. laiko limitą privalai išlikti aštrus, greitai priimantis sprendimus. O laimėti darosi vis sunkiau, nes dėl pergalės kaunasi vis daugiau gerai pasirengusių ekipų“, – pastebi J. Gelžinis.

Jonas nekalbėjo apie komandose, ypač užsieniečių, vis dažniau dirbančių specialiai parengtų psichologų, sportininkų asmeninio rengimo trenerių ir kitų įtaką į bendrą pergalės vainiką.

„Noriu patikinti, jog tokie specialistai netrukus atsiras ir mūsų komandose, nes jų įtaka niekas jau neabejoja“, – patikino 1000 km lenktynes rengiančios VšĮ „Promo events“ vadovas Darius Jonušis, prisiminęs kaip pernai su nuo įtampos plyštančia galva užsuko į vienos užsieniečių komandos boksus.

Pasak D. Jonušio, nepraėjo nė dvi minutės, kai ekipos fizioterapeutas pastebėjo, jog pagrindinis lenktynių organizatorius, švelniai tariant, atrodo nekaip.

„Reikia tik stebėtis, jog po kelių profesionalo atliktų pratimų, poros gurkšnių specialiai paruoštos žolelių arbatos – nuovargio kaip nebūta, – stebėjosi Darius. – Todėl šiemet į lenktynes Palangoje pakvietėme asmeninio atletinio rengimo trenerį Mindaugą Pocių, kuris specializuojasi išskirtinai automobilių ir motociklų sporto srityje, padėdamas ieškoti pergalės rakto šių šakų sportininkams“.

Daugiau nei 16 metų patirtį turintis profesionalas pirmasis Baltijos šalyse atidarė vienintelį specializuotą sporto centrą, skirtą lenktynininkų treniruotėmis. Jame – naujausia, būtent šio sporto atstovams pritaikyta įranga, skirta ne tik raumenų stiprinimui bet ir reakcijai, koncentracijai bei savikontrolei esant fiziniui krūviui.

„Šioje salėje prakaitą liejo daugelis žymių Lietuvos sportininkų, pradedant dykumų maratono Dakare ir baigiant automobilių žiedinių lenktynių, ralio, kroso ir kitais lenktynininkais ir vandens motociklų vairuotojais, – sako M. Pocius. – Džiaugiuosi, kad jau po kelių treniruočių sportininkai patys įsitikino, jog geriausius rezultatus užtikrina individualizuotas krūvis pagal pasirinktos sporto šakos specifiką“.

Pasak trenerio, norint siekti rezultato, nepakanka vien fizinio parengimo treniruočių prieš sezoną ar bandymų trasose. Daug dėmesio būtina skirta ir pačioms lenktynėms, o tiksliau – atstatomosioms priemonėms varžybų metu ir po jų – raumenų masažui, tempimo pratimams, mitybos subalansavimui ir iškilus būtinybei tokiai specifikai, kaip kinezio teipavimui ar raumenų elektrostimuliacijai.

„Kiekvienas sportas turi savų niuansų, todėl tik į tą sritį įsigilinęs treneris tinkamiau parinks prioritetus siekiantiems pergalių, – sako M. Pocius. – Trasoje skriejant didžiuliais greičiais reikalinga maksimali koncentracija ir kūno stabilumas, todėl dirbant su lenktynininkais būtina daugiausia dėmesio skirti reakcijai, koordinacijai, krūvio paskirstimui ir psichologinei pusiausvyrai“.

„Tinkamas krūvis, aktyvios veiklos ir poilsio balansas – svarbus ne tik sportininkams, bet ir visiems aktyviems žmonėms. Mat adrenaliną, greitį ir spaudimą patiria ne tik dalyviai, bet ir lenktynių organizatoriai, – sako M. Pocius. – Todėl profesionali parama, patarimai ir praktinė pagalba – yra irgi pergalės sudedamosios dalys, kurios padeda komandai išlikti žvaliai, tausoti jėgas ir atlikti savo darbus maksimaliai gerai iki pat finišo“.

Lenktynes tiesiogiai transliuos TV6 ir portalas tv3.lt.

Vytauto PILKAUSKO nuotr.

www.auto-bild.lt