Pro PATRIA!

Tituline 4

KROATIŠKOJI ŠARVUOČIŲ PATRIA VERSIJA

Lietuvoje dislokuotą NATO priešakinių pajėgų batalioną neseniai papildė 180 Kroatijos karių, kurių dauguma tarnauja Kroatijos Sausumos pajėgų Mechanizuotosios gvardijos brigados 1-ajame mechanizuotajame batalione

„Tigrai“. Kroatijos kariai atsigabeno ir savo ginkluotę bei techniką, tarp kurių – ir šarvuočiai Patria.

Vykdydama ginkluotės atnaujinimą, Kroatijos kariuomenė 2007 m. paskelbė konkursą šarvuotoms pėstininkų mašinoms įsigyti. Pasiūlymus pateikė du tiekėjai – austrų gamintojas „Steyr-Daimler-Puch“ pristatė Pandur šarvuočius, o suomių kompanija „Patria Land Systems Oy“ – to paties pavadinimo mašinas. Įvertinus visus faktorius, kroatai pasirinko pastaruosius ir su suomiais pasirašė kontraktą dėl 126 šarvuočių įsigijimo. Tiesa, Suomijoje buvo pagamintos tik pirmosios šešios mašinos.

Tituline 3

Tituline 2

NUO SURINKĖJO IKI VISAVERČIO GAMINTOJO

Vos pasirašiusi sutartį, Kroatijos vyriausybė pradėjo ieškoti būdų, kaip iš šio sandorio išpešti papildomos naudos savo šalies ekonomikai. Netrukus gimė mintis gaminti užsakytus šarvuočius savoje šalyje, didelę patirtį turinčioje sunkiosios pramonės įmonėje „Đuro Đaković Specijalna vozila”. Suomiams apžiūrėjus kroatų gamybinius bei kokybinius pajėgumus ir davus sutikimą, Kroatijos kariuomenei skirtų šarvuočių gamyba buvo perkelta į Kroatiją.

Labai greitai suomių ir kroatų bendradarbiavimas pasiekė kur kas aukštesnį lygį. Vos per keletą metų „Đuro Đaković“ iš paprasto šarvuočių surinkėjo tapo visaverčiu, griežtus „Patria“ standartus atitinkančiu karinės technikos gamintoju, kurio pagamintiems šarvuočiams suteikiamas OEM (Original Equipment Manufacturer) sertifikatas. Kitaip tariant, šioje gamykloje gaminami ne tik Kroatijos, bet ir kitų šalių kariuomenėms skirti šarvuočiai, jų komponentai, o suomių ir kroatų inžinieriai bendrai kuria naujus produktus ir technologijas.

Tikslus šarvuočių pavadinimas yra Patria 8×8 AMV (Armoured Modular Vehicle) ir jis išduoda, kad tai modulinės konstrukcijos transporto priemonė. T. y. ant universalios korpuso platformos gali būti sumontuoti skirtingi bokšteliai arba reikiamos kovinės sistemos. Priklausomai nuo poreikio, Patria gali būti šarvuotas karių transporteris, pėstininkų kovos mašina, žvalgybos šarvuotis, mobili minosvaidžių platforma, mobili vadavietė, prieštankinių ginklų platforma, techninės dirbtuvės, evakuacinis/medicininis transporteris ir pan.

Tituline 1

Patria schema

Pakaitinė 1

UNIVERSALI IR MODERNI ĮRANGA

Patria korpusas yra apsaugotas balistiniais šarvais ir geba atlaikyti 30 mm kalibro išmanios amunicijos pataikymą. Korpuso vidaus erdvė siekia net 13 m³, t. y. čia patogiai telpa trys ekipažo nariai (šarvuočio vadas, vairuotojas ir šaulys) bei septyni kariai su visa ekipuote. Beje, „Patria Land Systems Oy“ gamina ir mažesnę bei lengvesnę šarvuočio versiją su 6×6 važiuokle.

Variklio skyriuje sumontuotas „Scania“ pramoninis turbodyzelinis motoras, pasiekiantis įspūdingą 2090 Nm sukimo momentą. Tačiau šarvuotyje gali būti montuojami ir kiti turbodyzeliniai varikliai, pavyzdžiui, „Caterpillar“, „Cummins“ ar MTU, t. y. užsakovai gali rinktis tą variantą, kuris jiems palankiausias kaina ir aptarnavimu.

Variklio galia visiems ratams perduodama per septynių pavarų „ZF Ecomat 7HP902“ automatinę transmisiją. Ratai – 14.00 R20 dydžio su „Run flat“ funkcija ir centrine padangų pripūtimo sistema (CTIS). Pastaroji leidžia keisti padangų slėgį tiesiog važiuojant. Vairuojamos yra dvi priekinės ašys, visų ratų pakaba – nepriklausoma, su hidropneumatiniais elementais, kurie leidžia reguliuoti transporto priemonės prošvaisą. Tad nenuostabu, kad šarvuotis gali važiuoti visiška bekele.

Maksimalus šarvuočio pasiekiamas greitis viršija 100 km/h, jis gali kopti net į 70 proc. statumo įkalnę, važiuoti išilgai 40 proc. statumo šlaito, nesunkiai įveikia 0,7 m gylio ir iki 2 m pločio griovius ar tranšėjas. Vanduo – taip pat ne kliūtis šiam monstrui: korpuso galinėje dalyje yra sumontuoti du sraigtai, kurie leidžia perplaukti iki dviejų metrų gylio vandens kliūtį 8–10 km/h greičiu.

Lietuvoje dislokuoto Kroatijos sausumos pajėgų bataliono kariai naudoja Patria modifikaciją, kuri apginkluota norvegų firmos „Kongsberg“ nuotoliniu būdu valdoma ginklų sistema su 12,7 mm kalibro (.50 cal) sunkiuoju kulkosvaidžiu. Bokštelis turi elektrinę-hidraulinę pavarą, kurios dėka gali apsisukti 360° kampu, o kulkosvaidžio vamzdis kilojamas nuo –8° iki 48° nuo horizontalės. Viduje sėdintis šaulys gali taikytis per „Zeiss“ firmos optinę sistemą, turinčią ir naktinio matymo režimą bei termovizorinę kamerą.

7b

7a

6

SUNKIAUSIA VAŽIUOTI… KELIU!

Vieno iš „Tigrų“ bataliono Patria šarvuočių vadas, vyresnysis seržantas Mario sako, kad jo vadovaujamas būrys pirmuosius šarvuočius gavo 2010 metais ir iškart su jais išvyko į tarptautines didelio masto pratybas Vokietijoje. Tose pratybose kroatų kariai ne tik gavo progą išbandyti Patria, bet ir palyginti juos tikroviškomis sąlygomis su kitų gamintojų pėstininkų kovos mašinomis. „Tose pratybose, be mūsų, dalyvavo vokiečiai su Boxer ir amerikiečiai su Stryker. Ką galiu pasakyti? Stryker yra šiek tiek grubesnis ir tvirtesnis, Boxer – gerokai sunkesnis ir su daugiau elektronikos. Tačiau mūsų Patria yra patogi, manevringa ir lengviau aptarnaujama. Savo technika mes buvome ir esame labai patenkinti“, – teigia Mario.

Šarvuočio vairuotojas Goranas sako, kad jį vairuoti gana lengva bet kokiu reljefu ir bet kokiu oru. Jei reikia įveikti labai klampų purvą ar gilų sniegą, ratus dar galima „apauti“ grandinėmis. „Man kur kas sunkiau šiuo šarvuočiu važiuoti bendro naudojimo keliais, – juokiasi Goranas. – Mašinos plotis – beveik trys metrai, tad būna nelengva tilpti savo eismo juostoje. Patria vairuotojo kursas trunka mėnesį mokantis kasdien. Tačiau kai išmoksti – nėra sunku ją vairuoti, tiesiog reikia daug praktikos. Sunkiau yra priprasti prie atsakomybės, nes supranti, kad tavo rankose – brangiai kainuojanti mašina ir dešimties žmonių gyvybės.“

Kariai nebūtų kariais, jei nesugalvotų, kaip patobulinti net ir tobuliausią techniką. „Mes savąsias Patria taip pat šiek tiek pagerinome, – šypsosi kroatų kariai. – Korpuso išorėje sumontavome specialius atlenkiamus laikiklius kuprinėms, o viršuje – papildomą vietą kulkosvaidžio amunicijai. Taip pasiekėme didesnį autonomiškumo lygį, t. y. galime vykdyti operacijas, kurios trunka net iki 72 valandų.“
„Tigrų“ bataliono karių šūkis yra „Už Kroatiją kaip tigrai!“. Tačiau jie juokauja, kad jiems labai tiktų ir perfrazuotas lotyniškas šūkis „Pro Patria!“, kuris galėtų reikšti ir „Už Tėvynę!“, ir „Už Patria!“. Abiem atvejais yra kuo didžiuotis!

5

4b4a

3

2

1

OSRH_600

ABL, 2018 m. Nr. 1