Lietuvių sukurta elektromobilių įkrovimo stotelė apdovanota „Red Dot“ už produkto dizainą

City Charge V2.Elinta Charge.Red Dot 2018.3

Vakar „Aalto“ teatre Esene, Vokietijoje vykusioje „Red Dot“ 2018 m. apdovanojimų ceremonijoje lietuvių kapitalo elektromobilių įkrovimo stotelių gamintojui „Elinta Charge“ buvo įteiktas produkto dizaino apdovanojimas už „City Charge V2“ – elektromobilių įkrovimo stotelę, suprojektuotą eksploatuoti viešose ir komercinėse erdvėse.

„City Charge V2“ stotelės dizainas – bendras Kaune įsikūrusios projektuotojų-dizainerių, technikų ir inžinierių komandos projektas. „Mūsų tikslas kurti aukščiausios kokybės produktus, kurie būtų konkurencingi globalioje rinkoje. Na, o siekiant tokio tikslo technologija ne mažiau svarbi už estetiką. Džiaugiamės, kad mums pavyko suderinti inžinerinius sprendimus su nepriekaištingu dizainu“ – sako Ignas Mikutis, „Elinta Charge“ direktorius.

Į „Red Dot“ produktų dizaino apdovanojimus gali pretenduoti tik tie produktai, kurie per pastaruosius dvejus metus buvo pristatyti rinkai. „City Charge V2“ buvo sukurta 2017 m. pabaigoje. Per kiek daugiau nei pusmetį išskirtinio dizaino elektromobilių įkrovimo stotelės sulaukė susidomėjimo iš Skandinavijos, Vokietijos, Olandijos, Izraelio taip pat Pietų Europos bei kaimyninių šalių.

Nors eksportuota didžioji dauguma – t.y. apie 80 proc. jau pagamintų naujo modelio „Elinta Charge“ elektromobilių įkrovimo stotelių, jas galima išvysti ir Lietuvoje. Vilniuje jos sumontuotos prie „Park Town“, „S7“, verslo centrų, „Ogmios“ prekybos centro, taip pat prie „Arka“ verslo centro Kaune, „UPS“ atstovybės Kauno LEZ bei kitose viešose ar privačiose erdvėse. Stotelės buvo įsigytos ir Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei kitų miestų savivaldybių ar jų įmonių.

Pasak įmonės direktoriaus, stotelę jau išbandę klientai be išskirtinio produkto dizaino itin vertina jo surinkimo kokybę, gamyboje naudojamus komponentus, taip pat valdymo sistemą.

Ant žemės montuojama specialia technologija apdirbto aliuminio korpuso „City Charge V2“ įkrovimo stotelė yra „IEC62196 Mode 3“ standarto ir priskiriama vidutinio greitumo klasei. Ja vienu metu galima krauti du automobilius 22 kW galingumu. Stotelėje yra integruota išmani energijos apskaita, indikacinės LED juostos bei ekranas, energijos balansavimo sistema, leidžianti optimaliausiai išnaudoti stotelei tiekiamą elektros galią. Joje taip pat įdiegta RFID technologija, suteikianti galimybę kortelės pagalba identifikuoti vartotoją, stebėti stotelės naudojimo informaciją ir apskaityti suteiktas įkrovimo paslaugas. Komunikacijos sistemos leidžia stebėti ir valdyti stotelę nuotoliniu būdu.

City Charge V2.Elinta Charge.Red Dot 2018

Vadovo teigimu, įmonės plėtros planai ambicingi: „Turime išskirtinės kokybės produktą, pasižymintį puikiomis techninėmis charakteristikomis ir estetika, kurią įvertino ne tik „Red Dot“, bet ir esami bei potencialūs partneriai visoje Europoje ir už jos ribų. Planuojamas investuotojo pritraukimas, komandos plėtra ir auganti produktų paklausa sudaro galimybes per ateinančius metus vien šio modelio stotelių gamybos apimtis padidinti dešimteriopai. Todėl keliame sau tikslą per artimiausius metus įsitvirtinti rinkose, kuriose jau turime įdirbį ir po truputį plėsti geografinę aprėptį.

Esame tikri, kad šių tikslų pasiekti mums padės ir palankūs pokyčiai reguliacinėje aplinkoje. Jei iki šiol daugiausia susidomėjimo sulaukdavome iš Skandinavijos bei Pietų Europos, tikime, kad artimiausiu metu mūsų geografija prasiplės ir į Rytų Europos šalis, kur vis daugiau valstybių priima įstatymus, skatinančius elektromobilių infrastruktūros vystymą“, – teigia I.Mikutis.

Šiais metais dėl geriausiųjų vardo apdovanojimuose varžėsi daugiau nei 6300 inovacijų iš 59 pasaulio šalių produktų dizaino kategorijoje. Visi teikti apdovanojimams produktai buvo suskirstyti į 48 kategorijas nuo namų buities įrangos ir baldų iki automobilių ir jų priedų. Juos vertino 39 ekspertai, kurie atsižvelgę į produkto inovatyvumą, funkcionalumą, kokybę, ergonomiškumą bei ekologiškumą suteikė geriausiųjų, laimėtojų ir vertų paminėjimo titulus.

„Red Dot“ yra stambiausia pasaulio dizaino asociacija, nuo 1955-ųjų renkanti geriausius reklamos bei pramonės dizaino specialistus.

Kiti „Red Dot“ apdovanojimus pelnę Lietuvos kūrėjai yra „HELLO!MOON“ rūbų su atšvaito funkcija kūrėjai, „Grigo“ ąžuolinių grindų kolekcija „Denim“, Daivos Zgrabskės sukurti „My feltboots“ ilgaauliai veltiniai batai moterims, dizaino studijos „Pure&Soft“ drabužio koncepcija besilaukiančioms, Tomo Jankausko automobilių dizaino projektas „Porsche Type 64“.

Gamintojo nuotr.

www.auto-bild.lt