D. Rapšys sau įprastus metrus įveikė fantastiniu greičiu

Geriausias Lietuvos plaukikas Danas Rapšys startuoja, šauna į priekį ir… 200 m įveikia per kiek daugiau nei 23 sekundes. Tai – ne fantastika, o tikras laikas, kurį geriausią sezono rezultatą pasaulyje turintis panevėžietis parodė savo trumpų atostogų Lietuvoje metu. Tiesa, tai 24 metų plaukikas padarė ne skrosdamas baseino vandenį, o lėkdamas sportiniu automobiliu nuošaliame kelyje netoli Senųjų Trakų.

„Grįžus atostogų visuomet smagu atsisėsti prie automobilio vairo. Nes kai būname išvykę, vairuoti netenka, o man tai patinka. O dabar pasitaikė proga pamatyti, ar galiu greitai važiuoti sportiniu automobiliu“, – sakė D. Rapšys, sėdęs prie naujo modelio „Renault Megane R.S. Trophy“ vairo.

Tokį iššūkį plaukikui pasiūlė oficiali jo partnerė – „Renault“ atstovė Lietuvoje „Sostena“. D. Rapšiui buvo pasiūlyta savo mėgiamus 200 ir 400 m nuotolius įveikti automobiliu, imituojant plaukimą baseine – riboto pločio trasoje važiuojant 50 m ilgio atkarpas.

„Aišku, iš pradžių pasitreniravau. O po kelių vairavimo instruktorės Olgos patarimų perpratau, kaip tai galima padaryti greičiau, ir įskaitinis laikas buvo jau žymiai geresnis. Kaip ir plaukiant buvo labai svarbu gerai atlikti posūkius“, – pasakojo plaukikas.

Jam priklauso geriausias 200 m plaukimo laisvuoju stiliumi rezultatas pasaulyje (1 min. 44,38 sek.), kurį jis pasiekė Pasaulio taurės varžybose praėjusį mėnesį Singapūre. Tikslus laikas asfalto trasoje – 23,11 sek. Geriausias D. Rapšio rezultatas plaukiant 400 m laisvuoju stiliumi yra 3 min. 43,36 sek. Savo ruožtu sportiniu automobiliu šį nuotolį plaukikas įveikė per 45,44 sek.

Rapšys vairavo visiškai naują benzinu varomą „Renault Megane R.S. Trophy“, kurio variklis siekia 300 AG, o iki 100 km per val. įsibėgėja per 5,7 sek. Panašiu bolidu šiais metais buvo pasiektas Niurburgo trasos priekiu varomų automobilių rekordas.

„Danas yra gabus mokinys. Jis labai greitai perprato trasos niuansus, pavaras junginėjo rankomis, nesinaudodamas automatine perjungimo funkcija, rinkosi tinkamą trajektoriją“, – pasakojo Vilniaus sportinio vairavimo centro instruktorė Olga Židovlenkova.

Pats D. Rapšys jau daugiau nei pusę metų važinėja SUV klasės automobiliu „Renault Kadjar“, kurį varo 1332 kubinių cm tūrio variklis, pasiekiantis 160 AG.

Pergalingai baigęs tris Pasaulio taurės etapus Azijoje, D. Rapšys dvi savaites atostogavo Lietuvoje.

Šiuo metu D. Rapšys jau yra pradėjęs pasirengimą FINA pasaulio taurės varžyboms ir Europos čempionatui. Iki rugsėjo vidurio jis treniruosis pajūryje, po to keliaus į Turkiją.

Vėliau panevėžietis treniruosis Ispanijos kalnuose ir keliaus į Europos čempionatą 25 m baseine, kuris vyks Škotijoje gruodžio 4-8 dienomis.

www.auto-bild.lt