Kaip pasirinkti kemperį atostogų kelionei?

Šią vasarą poilsiautojai jau rezervavo visas įmanomas sodybas, o tie, kas nespėjo renkasi atostogų kelionę su kemperiu. Daugeliui tai pirmas kartas ir dėl to kyla daug klausimų. Apie kemperių pasirinkimo ypatumus pasakoja valdokemperiai.lt įkūrėjas Valdas Valiukevičius.

Kiek galite skirti kemperio nuomai?

Pasirinkimą pradėkite nuo turimo kelionės biudžėto – kiek galite skirti kemperio nuomai. Vienos dienos nuomos kaina vasaros mėnesiais būna nuo 60 iki 150 eurų. Už minimalią kainą gausite 20 metų automobile. Jeigu jūsų pretnezijos į komfortą nėra didelės ir jeigu nevažiusite labai toil, tiks ir toks pasirinkimas. Senesni kemperiai pasižymi tuo, kad juose yra senesni agregatai, tad jie važiuoja lėčiau. Namelių įranga gali būti ne tike ne blogesnė, negu naujuose kemperiuose ir netgi atvirkščiai. Pastebima tendencija, kad seniau kemepriai buvo gaminai iš geresnių medžiagų. Taupant pinigu patartina rinktis bent jau 2004 – 2007 metų kemperius, kurių nuoma paprastai kainuoja apie 70-80 eurų. Naujesni kaip 2010 metų kemperiai kainuos per 100 eurų.

Pastebėjome, kad daugybė kemperių nuomojama be kondicionierių. Ar patogu leistis į vasaros atsoogų kelionę tokiu automobiliu?

Taip, tikrai patogu. Daugiau nei pusė kemperių Europoje gaminam be kondicionierių. Tai yra dėl to, kad kemperių kėbulas pagamintas iš šilumai ir šalčiui nepralaidžių medžiagų. Jis įkaista labai iš lėto. Važiuojaant karšštą dieną, pakanak praverti langą. O sustojus kempinge, praverti visus turimus langus bei liukus ir karštis išgaruos.

Kai kurie kemperiai turi markizes, kai kurie neturi. Ar labai to reikia?

Jeigu karštą dieną sustojate plybame lauke, tai markizė padeda sukruti pavėsį. Jeigus ustojate medžių paunksmėje, markizė visiškai nereikalinga.

Kiek daugisuai miegamų vietų būna kemperiuose?

Septynios.

Ar rekomeduojate važiuoti didelei kompanijai su vienu kemperiu?

Dažniausiai tai daro tik pirmąyk važiuojantys žmonės. Būna daug atvejų, kai kelios draugų šeimos išvažiavę bienu kempeiur į ilgą kelionę, grįžta tarpusavyje nebendradamos. Ilgas buvimas labai mažoje ervėje padaro savo. Rekomenduotume keliauti ne daugiau kaip dveims šeimoms. Atkreipkite dėmesį į keliauna čius vakariečius – jie visi važiuoja po du arba su vaikais. Kelios šeimos į vieną kemperį nesigrūda. Gerai, jeigu keionėje lydės puikus oras ir jūs laiką leisite lauke, o ne visi tūnosite pasisėpę nuo lblogo oro kempeiro viduyje.

Ar kemperyje galima gyventi tik prisijungus prie išorinio elektros tinkle? Ar jis yra autonomiškas?

Kemperiai gali būti autonomiški, jeigu juose yra įrengtos saulės baterijos. Tuomet gali kelias paras neprisijungti prie elektros šaltinio. Tačiau kiekvienam kemperyje yra dujomis maitinami prietaisai, tai šaldytuvas, viryklė, vandens ir slaono šildymas. Kiekviename kemperyje yra didelis dujų balionas, kurio talpo pakabak bent jau porai savaičių.

Kokio komforto galima tikėtis gyvenant kemperyje?

Kemperis – tai mažas namelis. Jame yra visi patogumai: dušas, tualetas, viryklė, šaldytuvas, lovos. Naujesni ir brangesni kemperiai turi 220 v pakrovimo stoteles, kondicionierius arba klimato kontrolės įrangą. Daugeliui labai svarbu, kad kemperis turėtų kuo didesnę bagažinę , nes tokie keliayutojai vežasi daug savo žaislų – dvriačius, irklentes, meškeres ir pan.

Kemperiai būna kelių tipų – integruoti, dalinai integruoti ir pan. Kokį patartumėte rinktis?

Jeigu važiuojate dviese – keturiese, galbūt verta rintis dalinai integruotą kemperį. Jis yra žemesnis, tad ir greitesnis, mažiau audojantis degalų. Penii – šeši žmonės renkasi alkoveno tipo namelius. O pilnai integruoti kemperiai yra patys komfortiškiausi, tačiau ir patys brangiaus. Mat milžinško dydžio priekinis stiklas leidžia mėgautis panorama.

Ar kemperiui vairuoti reikia C ar D kategorijos?

Tai priklauso nuo kemperio svorio, Tačiau dauguma nuomojamų kemperių yra iki 3500 kilogramų, tad juos galite vairuoti su B kategorija.