Minsim gazą… su namu

Dėl šiemet pasaulį užpuolusių virusų keliausime ne lėktuvais ar  traukiniais, o … namais.  Taip, taip, namais ant ratų, turistiniais automobiliais, arba paprasčiausiai tariant, kemperiais. Tai tobulas šio laikmečio kelionės būdas. Apie tai pasakoja tinklapio www.valdokemperiai.lt  autoriai.

Kodėl kemperis?

Dėl to, kad tai yra visiškai saugu. Važiuoji su šeima uždarame name, kuriame yra visi patogumai – lovos, dušas, tualetas,  virtuvė, šaldytuvas. Taigi, maistą gamini pats ir valgai namelio viduje. Tau nereikia bendrauti su kitais žmonėmis viešbutyje ar restorane.

Dėl to, kad tai yra pigu. Jeigu 6 asmenų kompanija moka už kemperio paros nuomą 100 eurų, tai jie gauna viską – viešbutį ir maitinimą. Žinoma, kemperiui, reikia degalų – jeigu toli važiuosi, pilsi daug.

Dėl to, kad tokia kelionė nepripažįsta jokių suvaržymų. Keliaujate kada norite, sustojate ten kur norite. Jeigu ten kur sustojote, staiga  pablogėjo oras, renkatės kitą kryptį, kur daugiau saulės.

Dėl to, kad jūsų viešbutis ant ratų visada turi langus su puikiu vaizdu. Važiuodamas kemperiu, galite sustoti kur norite, kur yra leidžiamos vietos. Daugelyje Europos šalių galima rasti tūkstančius nemokamų aikštelių, kuriose galite saugiai nakvoti. Esame nakvoję nuostabiose Alpių viršukalnėse, prie Austrijos ežerų, Latvijos pajūryje.

Dėl to, kad kemperyje gali turėti visus savo mylimus žaislus – dviratį, kaitą, irklentę, meškerę ir pan.

Pirkti ar nuomotis?

Daugybė mano draugų turi sodybas. Daugybę metų, kiekvieną savaitgalį jie važiuoja ta pačia kryptimi. Po savaitės darbų ofisuose, jie dirba savo sodybose. Ir taip kas savaitgalį, kiekvieną mėnesį, kasmet.

Norėdamas pamatyti daugiau pasaulio, turėti įvairesnius savaitgalius, įsigijau kemperį. Jis leidžia kiekvieną savaitgalį ilsėtis kitoje vietoje. Ir ilsėtis tikrąja prasme – man nereik pjauti žolės, tvarkyti aplinkos, sutvarkyti savaitgalinių svečių sujauktą namą. Su savu kemperiu atvažiuoju pas draugus į sodybas ir ten visuomet esu labai laukiamas, nes atvažiuoju su savo namu, savo lova, savo dušu.   Šiandien čia, rytoj, kitoje vietoje. Kemperis man kainavo kur kas pigiau nei sodyba. O gyvenimas kur kas įvairesnis.

Padorų kemperį galima įsigyti už 20 000 eurų. Už 30-35 tūkstančius nupirksite labai modernų kemperį. Žemiau 20 000 kainuos 15-20 metų kemperiukai. Jeigu juos naudosite nelabai tolimoms kelionėms, tai ir 10 000 eurų kainuojantis namelis ant ratų, bus nebloga pramoga.

Kemperių nuomos kainos prasideda nuo 50 eurų už parą. Tačiau už tokius pinigus gausite labai jau seną kemperį.

Modernesnių kemperių nuomos kainos 80 – 120 eurų. Nuomotojai, norėdami privilioti daugiau klientų, nemokamai prideda lauko baldus, grilius, indus, patalynę. Nuomodami kemperį, atidžiai paskaitykite sutartį, pasidomėkite ar kemperis draustas kasko draudimo.

Kaip spausti gazą?

Ne vienas klientas klausia, kokiu greičiu važiuoja kemperis ir  susiplanuoja kelionė taip, kad per parą atsidurtų Kroatijoje.

Ne! Įsėdus į kemperį reikia perjungti galvoje režimą, suvokti, kad vairuoji sunkų, 3,5 tonos sveriantį automobilį ir kad jį reiks vairuoti kitaip – lėčiau, švelniau, atidžiau. Važiuojant keliese, reiks dažniau sustoti, pailsėti, pavalgyti. Taigi, skirtingai nuo lengvojo automobilio, su kemperiu nepavyks pasiekti vidutinio 100 km/h kelionės greičio. Jis bus kur kas mažesnis – apie 70-80 km/h. Optimalus dienos kelionės atstumas – 400 kilometrų.

Vairuojant kemperį reikia neužmiršti, kad jis yra sunkesnis, bet ir kad smarkiai  aukštesnis bei platesnis už lengvąjį automobilį.  Taigi, reikia stebėti aukščio ir pločio apribojimus, nesistenkti lįsti į senamiesčio gatveles, nes ten galite taip įstrigti, kad be policijos pagalbos neišvažiuoiste. Taip pat ten galite ant stogo parsivežti ne tik italų skabinius, bet ir …senamiesčio namo balkoną. Kemperiui vairuoti nereikia specialios kategorijos nei specialių kursų. Tiesiog, viską reikia daryti ramiau, labiau iš anksto apgalvojus. Ir gerų jums kelionių!