Aliejaus spaudėjas R. Katinas: „Žmona visada mato ar tą dieną jau gėriau aliejaus“

„Auto Bild Lietuva“ tęsia kelionę po Lietuvą su „Ford Transit Custom“ ir lankosi jau pas ketvirtus amatininkus. Šįkart žurnalo vyriausiasis redaktorius Vitoldas Milius važiavo į prie Utenos esantį Griūčių kaimą, kuriame gyvenantys Ramūnas ir Asta Katinai senoviniu būdu spaudžia aliejų. 

Katinų ūkiu pasivadinusi šeima čia prieš keletą metų persikėlė iš Utenos. „Daug metų gyvenome mieste, turėjome kompiuterių parduotuvę, bet ilgai svajojome apie gyvenimą kaime. O dabar, kai gyvename čia, net negalime suvokti, kad gali būti taip gera. Dabar esame savo laiko šeimininkai, nors ir dirbame labai daug, bet kai vakare galime atsisėsti verandoje, apsupti gamtos, tai viską atperka“, – džiaugiasi Asta Katinienė.

Amato pradžią vadina likimu

Informacinių technologijų specialistas Ramūnas pasakoja, kad viskas prasidėjo nuo artimo žmogaus ligos: „Giminaičiui susirgus onkologine liga ir gydytojui pranešus, kad gyventi jam liko vos keli mėnesiai, drauge su visa šeima pradėjome domėtis, ką galime padaryti. Tuomet sužinojome apie linų sėmenų aliejų ir jo naudą. Iš pradžių aliejų pirkome iš kito ūkininko, jį vartoti pradėjome visi ir pajutę pokyčius, nusprendėme patys išmokti jį spausti. Nežinome, ar čia aliejaus nuopelnas, bet vėžiu sergantis giminaitis gyveno dar dvejus metus ir jautėsi kuo puikiausiai!“

Kuo naudingas aliejus?

Sėmenų aliejus labiausiai vertinamas dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios labai svarbios žmonių sveikatai. Svarbiausios iš jų – Omega-3, kurių sėmenų aliejuje yra net du kartus daugiau nei žuvų taukuose.

R. Katinas linų sėmenų aliejų vadina lietuvišku auksu: „Tai nuo seno lietuvių vartotas kasdienis produktas, tad verta naudotis senolių išmintimi, maitintis sveikai ir džiaugtis geresne savijauta. Mano žmona visada žino, kada esu išgėręs, kada ne“, – juokauja Ramūnas. „Tikrai matosi, – priduria Asta, – iškart energingas ir laimingas vyras, kai aliejaus šaukštą ryte yra išgėręs. Kai būna piktas, sakau, eik aliejaus atsigerti“, – šypsosi A. Katinienė. 

Anot jos, nuo to laiko, kai su šeima pradėjo spausti aliejų, vaikai beveik nesirgo, o ir jie visi jaučiasi sveikesni. „Kai valgome organišką maistą iš savo lauko, natūraliu būdu spaudžiame aliejų, mes jaučiame, kad nuo maisto sveikėjame. Neribojame savęs, valgome viską, bet kaip priedas, visi šie natūralūs produktai mums suteikia labai daug naudos.“

Katinai pataria kiekvieną dieną išgerti šaukštą linų sėmenų aliejaus, o vyrams nuo 40 metų rekomenduoja vartoti ir moliūgų sėklų aliejų – prevencijai nuo prostatos vėžio. „Jeigu labai nesinori gerti gryno aliejaus, visus mūsų spaudžiamus aliejus galima naudoti patiekaluose – jais gardiname košes, salotas, mišraines ir kitus patiekalus“, – pataria Asta.

Kaip spaudžiamas aliejus?

Katinai aliejų spaudžia naudodami senovinį spaudimo būdą – hidraulinį presą – o jų produkcija turi tautinio paveldo sertifikatą. „Būtent dėl šio senovinio, kaimiško spaudimo būdo aliejus išlaiko visas savo gerąsias savybes. Aliejų spaudžiame šaltuoju mechaniniu būdu, nedideliais kiekiais, todėl jis visiškai natūralus, nefiltruotas, nerafinuotas ir be jokių priedų, – su pasididžiavimu pasakoja Ramūnas ir priduria, – šią spaustuvę susikonstravome patys, būtinai norėjome spausti medinėje bačkoje, nes tada nėra jokio sąlyčio su metalu.“

Pasak ūkininko, šalto spaudimo aliejai dažniausiai spaudžiami su sraigtiniais presais, kuriuose yra metalo: „Šis kaista, ir, patikėkite, skonis tikrai skiriasi. Spaudimo principas visiškai pakeičia skonį.“ Ramūno žmona Asta labai džiaugiasi ir tuo, kad nelieka jokių atliekų. „Kas lieka išspaudus aliejų, suvalgo mūsų auginamos vištos, linų sėmenų išspaudas perka žirgynai, kad spindėtų žirgų kailis, kanapių aliejaus išspaudas perka žvejai, o iš riešutinių aliejų išspaudų gaminame miltus.“

Kodėl parduotuvėje negalima pirkti linų sėmenų aliejaus?

Katinų ūkis turi platų produktų asortimentą ir kviečia užsukti į parduotuves, esančias Alytuje, Šiauliuose, Jonavoje, Kėdainiuose ir Ukmergėje. Amatininkus iš Griūčių kaimo visada galima sutikti ir didžiosiose mugėse, o elektroninėje parduotuvėje užsakyti produktai pristatomi paštu. Paklausti, kodėl jų produkcijos nėra didžiuosiuose prekybos centruose, Katinai atsakė, kad pasirinko kokybę, o ne verslą. „Taip pat svarbus aspektas yra tai, kad pagrindinį mūsų produktą – linų sėmenų aliejų – būtina suvartoti per vieną mėnesį, be to, jis turi stovėti šaldytuve, nes, kaip ir pienas, greitai sugenda. O parduotuvėse aliejai laikomi lentynose, kuriose stovi metus ir ilgiau. Parduotuvėje galima pirkti bet kokį aliejų, išskyrus linų sėmenų. Jeigu jį matote parduotuvėje, vadinasi, natūralumo ten visiškai nėra“, – savo įžvalgomis dalijasi ūkininkas.