Lietuvos vairuotojų paveikslas: vadovaudamiesi emocijomis automobilius keičia uždirbantieji daugiau

Kada turėčiau keisti savo turimą automobilį į kitą? Ar tai, kad mano dabartinis automobilis man tiesiog pabodo jau yra pakankamai svari priežastis naujam keturračiui pirkiniui? O gal nėra prasmės keisti to, kas negenda ir ištikimai tarnauja jau ne vienerius metus?

Tokie ir panašūs klausimai periodiškai kamuoja daugybę vairuotojų visame pasaulyje, taip pat – ir Lietuvoje. Nesvarbu, perkant savo pirmąjį automobilį ar keičiant turimą į kitą transporto priemonę, visuomet yra daugybė tiek objektyvių, tiek subjektyvių veiksnių, lemiančių šį apsisprendimą.

Emocijomis vadovaujasi uždirbantys daugiau

Draudimo bendrovės „If“ užsakymu atliktos reprezentatyvios Baltijos šalių gyventojų apklausos metu paaiškėjo, kad dažniausia automobilio keitimo priežastimi Lietuvoje tampa atsibodęs transporto priemonės remontas – taip į tyrimo klausimą atsakė 35 proc. respondentų. Beveik ketvirtadalis (24 proc.) apklaustų lietuvių automobilį keitė pasikeitus šeimos poreikiams, o kiek daugiau nei penktadalis (21 proc.) nusprendė rinktis kitą transporto priemonę, nes senoji tiesiog atsibodo.

Draudimo bendrovės „If“ Transporto priemonių draudimo produkto vadovas Danas Dilys pažymi, kad besikeičiantys šeimos poreikiai, kaip priežastis pokyčiams, natūraliai dominavo 25-44 m. amžiaus respondentų auditorijoje (61 proc.). O jauniausio amžiaus vairuotojų atsakymuose buvo paneigtas gajus stereotipas.

„Įdomu tai, kad jaunesni vairuotojai sąlyginai retai atsakė, kad keitė transporto priemonę remdamiesi emocijomis – tik 17 proc. 18-24 m. amžiaus respondentų pasisakė, kad senasis automobilis atsibodo. Dažniausiai (24 proc.) šį atsakymą rinkosi 25-34 m. amžiaus ir aukštesnes nei 701 euro vienam šeimos nariui pajamas uždirbantys gyventojai, kurie, tikėtina, turi daugiau disponuojamų lėšų kitam pirkiniui“, – atskleidžia D. Dilys.

Apklausos duomenimis, vyrams (25 proc.) senasis automobilis atsibodo dažniau nei moterims (16 proc.), tačiau moterys (28 proc.) dažniau nei vyrai (21 proc.) keitė savo transporto priemonę dėl pakitusių šeiminių aplinkybių.

Atsakymus sufleruoja automobilių parko amžius

Įgrisęs remontas dažniausiu akstinu pasiieškoti naujo automobilio tapo tiek Lietuvos vyrams (37 proc.), tiek moterims (32 proc.). Be to, šis pasirinkimas buvo beveik identiškai aktualus visose amžiaus grupėse: nuo jauniausių apklausos dalyvių iki vyriausių atsakymai sudarė 32-36 proc. nuo respondentų kiekio.

D. Dilys sako, kad tokie apklausos rezultatai neturėtų labai stebinti, nes jiems yra labai paprastas paaiškinimas. Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos duomenimis, praėjusiais metais vidutinis Lietuvos keliais važinėjusio lengvojo automobilio amžius siekė 14,45 metų.

„Pagrindinė priežastis – vis dar mažais tempais jaunėjantis mūsų šalies automobilių parkas. Tai, beje, parodė ir šis tyrimas, kurio duomenys atskleidė, kad 58 proc. respondentų važinėja 11 metų amžiaus ir senesniais automobiliais, o dar ketvirtadalis – 6-10 metų transporto priemonėmis“, – pažymi D. Dilys.

Specialisto teigimu, dalis vairuotojų, įvertinę, jog jų automobilio remontas po netikėto įvykio gali kainuoti brangiai, tiesiogine prasme apsidraudžia nuo galimų finansinių nuostolių rinkdamiesi kasko draudimą. Dažniausiai taip elgiasi naujesnių automobilių savininkai, kurie tokiam sprendimui priimti turi ir kitų priežasčių.

„Mūsų bendrovėje privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu draudžiamų automobilių amžiaus vidurkis yra 11 metų, o štai kasko draudimu draudžiamos vidutiniškai 5 metų amžiaus transporto priemonės. Kasko draudimą vairuotojai dažniausiai renkasi dėl to, kad jis leidžia smarkiai sumažinti galimus remonto kaštus, jeigu automobilis būtų apgadintas.

Naujesnių transporto priemonių vairuotojai yra jautresni bet kokiems automobilio išvaizdos ar mechanizmų defektams, todėl siekia juos iškart pašalinti po sugadinimo. Be to, jeigu automobilis įsigyjamas lizingo būdu, draustis kasko draudimu reikalauja ir lizingo bendrovės, siekdamos apsaugoti savo interesus“, – pažymi D. Dilys.

Kas dešimtas keitė dėl ekonominės padėties

9 proc. apklaustų Lietuvos vairuotojų nurodė, kad paskutinį kartą automobilį keitė į pigesnį ar varomą pigesniais degalais dėl sudėtingos ekonominės padėties. Dažniau nei kiti šį atsakymą pateikė 18-24 m. amžiaus (14 proc.) ir 45-54 m. amžiaus (12 proc.) grupių atstovai, taip pat kiek dažniau vyrai (10 proc.) nei moterys (7 proc.).

Lietuvoje kasmet įvykdoma apie 250 tūkst. asmeninių automobilių pardavimo sandorių.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą, šių metų birželio mėn., visose Baltijos šalyse draudimo bendrovės „If“ užsakymu atliko „KOG institutas“. Apklausoje dalyvavo 3000 respondentų.