Iniciatyvą neregiams „Mane veža TRYGG“ sukūrusi motociklininkė: kartais patys nežinome, kokios yra mūsų galimybės

Nors regos negalia apriboja žmogaus galimybes, jau penktus metus iniciatyvą „Mane veža TRYGG“ organizuojanti Aldona Juozaitytė-Pieva tikina, kad net ir tokiu atveju jas galima praplėsti, tik reikia atrasti kaip bei kokiu būdu. Tai pripažįsta ir neregiai, kurie po pasivažinėjimo motociklu ne tik išdrįso šokti su virve nuo tilto, tačiau nusprendė ir patys sėsti prie automobilio vairo ir vairuoti jį lenktynių trasoje.

Idėja, kuri niekur nebuvo realizuota

Ilgametė motociklininkė prisimena, kad idėja į vieną vietą suburti ne tik motociklų entuziastus, bet ir regos negalią turinčius žmones, gimė tarsi savaime ir be jokių paieškų. „Galėčiau pasakyti, kad šią idėją susapnavau. Regos negalios tema man visada buvo jautri, galbūt dėl to, kad šalia namų nemažai matydavau žmonių, žvalgančių kelią baltąja lazdele.

Niekada nežiūrėjau į šiuos žmones kaip į kitokius – kaip tik galvodavau, kad tai manęs niekas nemokė bendrauti su negalią turinčiu žmogumi, kad mūsų visuomenėje dar labai trūksta tokio švietimo ar visapusiškos pažinties su įvairiomis bendruomenėmis. Be abejonės, motociklai yra mano aistra, todėl galvoje tiesiog driokstelėjo mintis – bet juk ir jie gali važiuoti motociklu! O ir aš tokiu būdu turėsiu progą susipažinti su naujaisiais bičiuliais!“ – dieną, kai gimė idėja surengti iniciatyvą „Mane veža TRYGG“, prisimina A. Juozaitytė-Pieva.

Motociklininkė ilgai nelaukė ir, nors nedrąsiai, kreipėsi į Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungą (LASS) su užklausa, ar kur nors yra įgyvendinama tokia idėja ir ar ji būtų priimtina Lietuvoje. Didelę nuostabą sukėlė faktas, kad ne tik Baltijos šalyse, tačiau net ir Europoje, jokia panaši iniciatyva nebuvo žinoma, o tai plieninių žirgų mėgėją tik dar labiau įkvėpė.

„Nuvykusi į LASS sužinojau, kad nėra jokių žinių, kad kur nors pasaulyje visos šalies mastu motociklininkai susiburtų kviesdami su jais kartu pasivažinėti žmones, turinčius regos negalią. Tai dar labiau paskatino veikti. Tikėjau, kad toks dalykas gali būti visapusiškai reikalingas, įgalinantis abi puses, suteikiantis prasmę. Žinoma, pirmieji metai buvo gana sudėtingi, tačiau jau pirmas motociklininkų susitikimas su silpnaregiais ir neregiais parodė, kad tokia iniciatyva yra tiesiog būtina“, – sako motociklininkė.

Kasmet norinčiųjų vis daugėja

Nors pagrindinė šio renginio idėja buvo tiesiog dalintis važiavimo motociklu pojūčiais, iniciatyvos organizatorė pripažįsta, kad ši galimybė didelę reikšmę turėjo ne tik negalintiems matyti, tačiau ir plieninių žirgų gerbėjams. Jau po pirmųjų metų norinčiųjų prisidėti prie šio renginio gausiai padaugėjo, o dabar organizatorė skaičiuoja, kad kiekvienais metais motociklininkų bendruomenė padidėja bent 30 procentų, o tai reiškia, kad „Mane veža TRYGG“ iniciatyva gali pasinaudoti dar daugiau pasivažinėti norinčių keleivių. Bet kur Lietuvoje kviečiami dalyvauti pavieniai dalyviai.

„Kiekvienais metais prieš akciją bent trečdaliui motociklininkų gyvenime nėra tekę bendrauti su negalią turinčiu žmogumi, todėl šis renginys atneša ne tik geras emocijas, tačiau ir padeda į gyvenimą abiems pusėms pažvelgti kitu kampu. Tai būna tarsi lygiaverčiai mainai, nes dalijasi ir gauna tiek motociklininkai, tiek jų keleiviai. Galbūt drįsčiau sakyti, kad ne neregius ar kitokią negalią turinčiuosius žmones reikia integruoti visuomenėje, o tai likusią visuomenę reikėtų integruoti į jų gyvenimus.

Iškart po pirmojo renginio gavau informacijos, kad regos negalią turintys žmonės laukia, kada šia galimybe galės pasinaudoti ir kitais metais, o galiausiai išgirdau, kad kai kurie jų pasivažinėjimo su motociklininkais laukia netgi labiau nei Kalėdų. Tokie atsiliepimai dar labiau motyvavo nesustoti, todėl tikiuosi, kad šiais metais šioje akcijoje dalyvaus dar daugiau regos sutrikimų turinčių žmonių. O ateityje svajočiau pavėžėti įvairios negalios žmones, bet tam reikėtų papildomų resursų organizuojant akciją“, – atvirauja A. Juozaitytė-Pieva.

Svarbu ir tai, kad akcija pritraukia ne tik naujų vairuotojų bei keleivių, tačiau palaikymo pavyksta sulaukti ir iš naujų rėmėjų. Šiais metais akcijos pagrindiniu partneriu tapo ratų grandinių „TRYGG“  gamintojas Utenoje „Nosted mechanika“, o tai organizatoriams leidžia dar labiau praplėsti renginio galimybes.

„Bet koks palaikymas yra labai svarbus, tačiau kiekvieno partnerio prisijungimas prie iniciatyvos įgyvendinimo labai džiugina ir įkvepia plėsti savo veiklą. Labai norėčiau, kad galimybės pasivažinėti motociklais būtų sudarytos ir kitokias negalias turintiems žmonėms“, – apie renginio plėtros galimybes kalba A. Juozaitytė-Pieva.

Skatina dar labiau pasitikėti savimi

Tai, kad renginys tampa ne tik pramoga, tačiau netgi paskatina pokyčiams gyvenime, liudija ne tik keleivių išgyvenimai renginio metu, tačiau ir vėliau priimti sprendimai. Organizatorė teigia, kad vienas iš geriausių šios iniciatyvos įprasminimų tampa istorijos, kaip po pasivažinėjimo motociklu, negalią turintys žmonės pasiryžta dar neišbandytoms, naujoms veikloms.

Štai neregiai dvyniai Paulius ir Vytautas Lėveriai teigia, kad galimybė pabendrauti su motociklininkais bei pasivažinėti plieniniais žirgais padeda pabėgti nuo kasdienybės, o kartu netgi suteikia didesnio pasitikėjimo savo jėgomis bei įkvepia naujoms veikloms.

„Ši akcija leido pajusti, ką patiria žmogus važiuodamas motociklu. Kartu ji aiškiai parodė, kad gyvenime nėra neįmanomų dalykų, tik kai kuriems galbūt reikia daugiau kantrybės, kitų pagalbos ar palaikymo. Pojūčiai, kuriuos patyrėme akcijos metu įkvėpė ir kitoms veikloms, pavyzdžiui, šuoliui parašiutu. Manome, kad tokios veiklos didina pasitikėjimą savimi, padrąsina imtis naujų iššūkių ar užsiėmimų, kuriems anksčiau trukdavo ryžto ar noro“, – po praėjusių metų akcijos kalbėjo broliai Paulius ir Vytautas.

Vaistas nuo neigiamų minčių

Visuose „Mane veža TRYGG“ renginiuose dalyvavęs Sigitas Sinkevičius taip pat neslepia, kad ši iniciatyva ne tik padeda pasikrauti pozityvo baterijas, tačiau ir ugdo pasitikėjimą savo jėgomis. Vyras pripažįsta, kad ši akcija yra vienas geriausių įvykių jo gyvenime, kuri visada padeda nustumti neigiamas emocijas į šoną.

„Tai tobulas vaistas nuo depresijos. Jau po pirmojo pasivažinėjimo su motociklininkais ši akcija sukėlė teigiamų pokyčių ir sustiprino pasitikėjimą savimi. Kelionė motociklu gali būti pirmas žingsnis akliesiems išplečiant pažinimo ribas, nes ją pakankamai lengva realizuoti. Sudalyvavęs šioje akcijoje pradėjau ne tik svajoti, bet ir planuoti nepatirtas veiklas. Viena jų – šuolis nuo kone 39 metrų aukščio tilto prisirišus virvėmis. Man tai labai patiko, todėl tokiam žingsniui ryžausi net kelis kartus.

Po šuolio su virve nė nemąsčiau sustoti ir leidausi į dar vieną nuotykį – sklandymą parasparniu. Ši veikla man taip pat labai patiko, todėl išbandęs ją pats, pasklandyti paskatinau ir likimo brolius bei seses. Smagu ir linksma buvo girdėti draugo žodžius: jeigu nebūčiau pabandęs važiuoti motociklu, net nebūčiau drįsęs galvoti apie parasparnį, o dabar noriu dar. Beje, ir Kačerginės žiede vairavau bolidą! Žinoma, greta sėdėjo instruktorius, kuris man padėjo.

Jeigu aš pasijaučiau tvirtesnis, ryžausi naujiems, nebandytiems veiksmams, ženkliai drąsiau įvertinau savo galimybes, tai tas pats nutiko ir kitiems mano likimo draugams – jų gyvenimas, reginčiųjų kalba šnekant, tapo spalvingesnis“, – pasakoja S. Sinkevičius.

Galimybė visiems ir visoje šalyje

A. Juozaitytė-Pieva neslepia, kad tokios istorijos įprasmina akciją ir parodo, kad ją reikia tęsti.

Organizatorė teigia, kad šioje akcijoje taip pat labai svarbu neapriboti nei motociklininkų, nei regos negalią turinčių žmonių, įpareigojant juos atvykti į vieną vietą. Būtent dėl to pasirinktą dieną akcija vienu metu vyksta visoje Lietuvoje – „Mane veža TRYGG“ iniciatyvai užsiregistravę motociklininkai susitinka su norą pasivažinėti motociklu išreiškusiais silpnaregiais ir neregiais bei leidžiasi į individualias keliones įvairiose Lietuvos vietose.

„Šiais metais renginys vyks rugsėjo 4 dieną, kurios metu motociklininkai visoje Lietuvoje dieną praleis su regos negalią turinčiais žmonėmis. Sostinėje mums pavyksta suformuoti grupę, kuri su policijos palyda juda miesto gatvėmis, tačiau nenorime apsiriboti tik didžiaisiais miestais, todėl labai džiaugiamės, kad šią idėją tiek motociklininkams, tiek keleiviams galime pasiūlyti visoje šalyje – mažame kaimelyje ar didesnėje gyvenvietėje“, – aiškina A. Juozaitytė-Pieva.

Motociklininkė taip pat džiaugiasi, kad kasmet prie šios iniciatyvos prisijungia ir vis daugiau žinomų žmonių, o šiemet jau antrą kartą regos negalią turinčius žmones vėžins ir lenktynininkas Vaidotas Žala.