Kartingo lenktynininkai baigė sezoną

Anykščiuose savaitgalį baigėsi 2021 metų BMW Lietuvos kartingo čempionatas. Paskutiniame, šeštame, sezono etape netrūko itin atkaklios kovos, o augančio mūsų lenktynininkų meistriškumo rodikliu tapo pagerintas Anykščių kartodromo rato įveikimo rekordas: naujuoju trasos rekordininku tapo pasaulio čempionato prizininkas Kajus Šikšnelis.

Ir tūkstantųjų sekundės dalių nepakako

Paskutinės sezono lenktynės kai kuriems sportininkams jau nebebuvo svarbios: sukaupę užtikrintą persvarą pirmuose penkiuose etapuose kai kurių klasių favoritai galėjo atsipalaiduoti. Tačiau kiti varžovai, turėję paskutinį šansą papildyti šio sezono taškų kraitį, kovojo iš visų jėgų.

Pavyzdžiui, „Mini“ klasės kvalifikacijoje antrą ir trečią vietas užėmę Linas Volungevičius ir Simas Baciuška parodė vienodus rezultatus – 43,301 sek. Tačiau tai buvo ne vienintelis pavyzdys, kai sportininkus kvalifikacijoje skyrė tūkstantosios sekundės dalys, todėl pusfinaliai ir finalai buvo itin įdomūs.

Ne tik favoritų pergalės

Savo meistriškumą tarp pačių jauniausių „Micro“ klasės sportininkų patvirtinto Emilis Čapkauskas iš „Paškė Racing“ komandos. Šį sezoną laimėjęs beveik visus startus, ir Anykščiuose Emilis iškovojo taškų maksimumą bei užtikrintai laimėjo čempionatą. Antroji vieta paskutiniame etape atiteko Kristupui Stasioniui („SJ Motorsport“).

„Mini“ klasėje paskutinėse lenktynėse nestartavo jau anksčiau šalies čempiono vardą užsitikrinęs Markas Šilkūnas („Siuskpigiau.lt-Pilėnai racing“). Jis išbandė galingesnę OK „Junior“ klasės techniką. Ir pusfinalį, ir finalą sugebėjo laimėti Simas Baciuška („RB Racing“), tačiau Anykščiuose pelnytų 45 taškų nepakako, kad Simas pakiltų aukščiau bendroje čempionato rikiuotėje: galutinėje įskaitoje jis 6 taškais atsiliko nuo Lino Volungevičiaus („Dream 2 Drive“), kuris Anykščiuose finišavo antras. Trečiąją vietą paskutiniame čempionato etape iškovojo Emilijis Kristijanas Uldukis („Baltic Karting Academy Racing“).

„OK Junior“ klasės čempiono paskutinėse lenktynėse irgi neišvydome – Adrijus Rimkevičius jau anksčiau turėjo pakankamą taškų persvarą. Tačiau jo varžovų kovos buvo ypač atkaklios: vienoda tarptautinius standartus atitinkančia technika važiuojantys lenktynininkai kiekviename posūkyje kovojo dėl geresnės pozicijos. Finalą Anykščiuose laimėjo Dominykas Vinogrodskis („SJ Motorsport“), aplenkęs Marką Šilkūną („Siuskpigiau.lt-Pilėnai racing“) ir Edgarą Kelmą („Paške Racing“).

OK klasės čempionės titulą jau anksčiau užsitikrinusi Andrėja Vibriantytė paskutiniame etape irgi nestartavo, o geriausiai Anykščių trasoje finale sekėsi Ainiui Klimavičiui („SJ Motorsport“), kuris aplenkė Justą Kasperiūną („Baltic Karting Academy Racing“) ir Džiugą Budrį („Baltic Karting Academy Racing“). Galutinėje sezono rikiuotėje A. Klimavičius lieka antras, o ketvirtą vietą Anykščiuose užėmusiam Jokūbui Bagdonavičiui („SJ Motorsport“) pelnytų taškų pakanka, kad jis taptų bronziniu Lietuvos čempionato prizininku.

Itin azartiška kova vyko jungtiniame KZ2 ir KZ2 „Masters“ klasių važiavime. Į sezono lyderių – Justo Jonušio („Lenktynių Linija Driver Management“) ir Andrejaus Apočkino („Superbaikas“) – kovą įsiterpė Kajus Šikšnelis („SJ Motorsport“). Būtent Kajus penktadienio vakarą pagerino trasos rekordą – 36,750 sek. Iki tol Anykščių kartodromo rekordas priklausė Europos čempionui Rokui Baciuškai. Kajus buvo greičiausias ir finale. Tiesa, artėjant finišui jį beveik pavijo J. Jonušis, tačiau aplenkti nesugebėjo.

„Truputį nepataikėme, pasirinkdami padangas finalui. Antroje distancijos pusėje sukibimas labai suprastėjo, todėl džiaugiuosi, kad pavyko išsaugoti pirmą vietą. Varžovai tikrai labai greiti“, – po finišo pasakojo tik trijuose šių metų čempionato etapuose dalyvavęs K. Šikšnelis. O J. Jonušiui ir antros vietos finale pakako, kad galutinėje čempionato įskaitoje aplenktų A. Apočkiną: Andrejus Anykščiuose liko trečias, o čempionate – antras. Bronziniu sezono prizininku tapo Vilius Reškevičius („Baltic Karting Academy Racing“).

Tarp vyresnių KZ2 „Masters“ klasės sportininkų iki pat finišo vyko ypač atkakli kova: paskutinį etapą laimėjo Šarūnas Vaškelis („NSL Racing“), aplenkęs Vytautą Surdoką („Siuskpigiau.lt-Pilėnai racing“) ir Robertą Saveikį („Dream 2 Drive“).

Bendroje čempionato suvestinėje Robertas minimalia persvara aplenkė Šarūną, o Vytautui atiteks bronzos medalis.

Baigėsi ir kiti turnyrai

Anykščiuose finišavo ir kitos kartingo varžybų serijos . ART120 klasės paskutinį etapą po dramatiškos kovos, vykusios iki pat paskutinio trasos posūkio, laimėjo Tautvydas Sviklas, finale paskutiniajame trasos posūkyje akimirka aplenkęs Andrių Austinską ir taip iš jo atėmęs viso čempionato nugalėtojo titulą, trečioji finišavo Joana Survilaitė.

„Baltic Karting Academy“ organizuojamų „Briggs Mini“ varžybų paskutinį etapą laimėjo Gustas Radavičius, aplenkęs Vėją Buchincevą ir Margirį Tautkų. „Briggs Junior“ finale nugalėjo Aironas Dapkevičius, aplenkęs Nojų Grigaravičių ir Luką Dubianskij. „Briggs Master“ varžybose geriausiai sekėsi Vaidui Mičiūdai, kuris aplenkė Mindaugą Vaičiūną ir Vaidotą Mitkų.

„Rotax Max Lithuania Challenge“ varžybų „Micro“ klasės finalą laimėjo Adrianas Tionsas, aplenkęs Patriką Jocių ir Taurą Zimnnicką. „Mini“ klasės finale greičiausias buvo Baltarusijos čempionas Nikita Siniabok, po jo finišavo Tomas Rudokas ir Majus Mazinas. „Junior“ įskaitoje pirmavo Emilis Grafke, antra vieta atiteko Maximui Shchurko, o baltarusis Vladislav Siniabok liko trečias. DD2 grupėje nugalėtoju tapo Andrius Zinkevičius, antroji vieta paskutiniame etape atiteko Martynui Morkiui, trečiasis finišavo Rojus Kunigėlis. DD2 „Masters“ grupėje greičiausias buvo Vytenis Svitojus.

Kartingo sezonas dar nesibaigė

Nors čempionato ir kitų mūsų šalyje vykusių varžybų taškai jau išdalyti, stipriausiems lenktynininkams sezonas dar nesibaigė. Lietuvos garbę OK klasės pasaulio čempionate gins Andrėja Vibriantytė ir Jokūbas Bagdonavičius, o į „Rotax Grand Final“ renginį Bahreine turėtų važiuoti Ainis Vibriantis, Laurynas Žadeika, Mykolas Mazinas ir Dovydas Gudelevičius.

Jeigu leis epidemiologinė situacija ir oro sąlygos, žiemą tikimasi surengti ir kelis Lietuvos kartingo žiemos taurės varžybų etapus.